“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Percy Jackson #2: Moře nestvůr (RC review)

on pátek 6. dubna 2012
AUTOR: Rick Riordan
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Sea of Monsters (Percy Jakson and The Olympians #2)
ČESKÝ NÁZEV: Moře nestvůr (Percy Jackson a Olympané #2)
DATUM VYDÁNÍ: únor 2010
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, fantasy, bohové, polobohové, řecká mytologie

ANOTACE:
Mytologické bytosti ožívají...
Krvelačné nestvůry se bouří...
Bohové z Olympu kladou další úkoly...

"Po klidném školním roce se na mně valí další problémy.
Poslední den školy to začalo! Hodina tělocviku se proměnila ve vybíjenou s lidožravými obry a Grover se dostal do průšvihu.
Další špatná zpráva: Táboru polokrevných hrozí zničení...
Vydávám se s přáteli na výpravu, ze které se nemusíme všichni vrátit živí...
Jdeš do toho s námi?"


UKÁZKA
"Přesně tak," souhlasil. "Lidé nežijí na stejné úrovni jako nesmrtelní. Naše zbraně je ani nemohou zranit. Ale ty, Percy - ty jsi dílem bůh, dílem člověk. Žiješ v obou světech. Mohou ti ublížit oba a můžeš taky oba ovlivnit. To proto jsou hrdinové tak zvláštní. Vnášíš naděje lidstva do říše věčnosti. Nestvůry nikdy nezemřou. Rodí se znovu z chaosu a barbarství, které neustále vře pod povrchem civilizace, a právě to posiluje i Krona. Je třeba je znovu a znovu porážet, držet v šachu. Ten boj ztělesňují hrdinové. Bojuješ v bitvách, které musí lidstvo vyhrát, musí zvítězit v každé generaci, aby zůstalo lidstvem. Rozumíš tomu?"

Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete druhý díl série Percy Jackson a Olympané s názvem Moře nestvůr objednat TADY.

• • •
(Může obsahovat spoilery na předchozí díl!)

• DALŠÍ HONBA ZA POKLADEM •

Percymu se blíží konec školního roku a s ním i letní prázdniny, které bude moc strávit se svými kamarády v Táboře polokrevných, jediném skutečně bezpečném prostředí pro polobohy jako on. Jenže to by přece nebylo ono, kdyby se zase něco nesemlelo. Když už se zdá, že by mohl konečně dokončit jeden ročník, aniž by ho ze školy vyloučili, přiženou si to do jeho života nestvůry, aby ho zničili. Navíc jeho kamarád Grover, který se na konci minulého léta vydal jako každý satyr hledat boha Pana, má potíže a potřebuje Percyho pomoc, a do toho všeho se ještě objevuje Annabeth s tím, že v Táboře se něco děje a nevypadá to s ním vůbec dobře. Percyho čeká zřejmě tedy další výprava, na níž závisí záchrana ostatních, a jako vždy by se nemusel vrátit živý, protože ne všichni o to stojí.

• BÁJE V NOVÉM SVĚTLE •

Co si budeme nalhávat, Rick Riordan zkrátka umí s perem v ruce, nebo spíše klávesnicí pod prsty, dělat opravdové zázraky. Kolikrát se už stalo, že se spisovatelé rozhodli o převedení něčeho starého, klasického a všeobecně mezi lidmi oblíbeného tématu do naší moderní doby a jejich konečný výsledek byl víceméně spíš katastrofický? To však není tento případ, protože z autorova psaní lze jasně cítit velkou znalost řecké mytologie a neuvěřitelnou schopnost zaujmout čtenáře. Obdivuji, jak se mu podařilo skvělým způsobem známé události a postavy zakomponovat do našeho světa tak, aby neztratily svůj význam a zároveň je předvést i v novém současném hávu, který by měl blíže k dnešku - takovým povedeným příkladem je role Bermudského trojúhelníku v příběhu.

• VTIPY PO STAROŘECKU •

Velkým plusem této série je také to, že se u ní nelze nudit. I ve vypjatých situacích Percy nepřichází o svůj smysl pro humor a vtipné průpovídky ho na jazyku pálí tak jako tak, vedle toho mu úspěšně sekundují ostatní postavy se svým originálním slovníkem, často odkazující právě na řecké mýty. S každým dalším dobrodružstvím nám je představen další kousek starořeckého bohatství v podobě nových míst a nových postav, od nichž do poslední chvíle člověk neví co čekat nebo co je vlastně vůbec zač. Jelikož jsou hlavní hrdinové v prvé řadě ještě mladí teenageři, ne vždy se jim daří, ne všechno jde podle jejich plánů a často se dopouštějí chyb, což je v našich očích dělá reálnějšími a sympatičtějšími.


• JAK DĚTEM, TAK I DOSPĚLÝM •


Ačkoli hlavní dějová linie není kvůli své orientaci na mladší věkové kategorie nijak zvlášť komplikovaná, závěrečné vyvrcholení by nemělo zklamat nikoho a svědčí o tom, že autor není zas tolik průhledný a vždy má něco schované v rukávu, co slibuje vzrušující podívanou i v dalším pokračování této série, kterou si díky lehčímu dobrodružnému nádechu oblíbí nejen každé dítě, ale snad i dospělý. O úspěšnosti knih vypovídá i fakt, že byl podle první části, Zloděje blesku (moje recenze), natočen i film s Loganem Lermanem jako Percym a zpracování Moře nestvůr se plánuje na příští rok.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 
4/5

- obrázky: 1, 2

2 komentářů :

laurdes řekl(a)...

Moc hezká recenze :) musím s tebou v mnoha bodech souhlasit. Dřív mě řecká mytologie docela bavila, ale na druhou stranu nijak jsem to nevyhledávala a ve všech těch božských vztazích jsem měla pekelný zmatek. Teď jsem s radostí otevřela Staré řecké báje a začala kreslit schématické rodokmeny :) .. to je hrozné, co se mnou ty knížky dělají, viď? :)

annejude řekl(a)...

Děkuju ti:)
Ano, jejich vztahy jsou víc než dost komplikované, i telenovela by se v porovnání s nimi ani neškrtla. Já mám pro Staré řecké báje a řeckou mytologii obecně hroznou slabost, takže jsem ráda, že si tě to takhle získalo;)

Okomentovat