“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Označená (Škola noci #1)

on čtvrtek 5. dubna 2012
AUTOR: P. C. Cast & Kristin Cast
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Marked (House of Night #1)
TAGY: upíři, magie, romantické

ANOTACE: 
Šestnáctiletá Zoey Redbirdová se hádá s rodiči, právě se rozešla s přítelem a poslední, co jí ještě schází, je začít se měnit v upíra. Jenže právě to se stalo a Zoey musí přestoupit na speciální školu pro upíří mláďata. Jediný, s kým si v ní nepadne do oka, jsou členky elitní školní organizace Dcery temnoty a zvlášť její příšerná předsedkyně Afrodita. Za jejich zdánlivě nevinnými rituály se skrývá něco hodně ošklivého… Označená otevírá úspěšnou řadu příběhů pod titulem Škola noci o výjimečné, a přitom docela obyčejné budoucí upírce Zoey, která je předurčena k velkým věcem, i když o to vlastně moc nestojí…

UKÁZKA
 Bez dechu jsem klopýtala po stezce výš a výš, chtěla jsem utéct těm strašidelným duchům, kteří mě obklopovali jako mlha, ale místo, abych se jim vzdalovala, nořila jsem se stále hlouběji do jejich kouřového stinného světa. Umírám? Vypadá to takhle? To proto vidím duchy? A kde je bílé světlo? Zaplavil mě děs. Vyrazila jsem ještě rychleji a rozpřáhla paže, jako bych té hrůze mohla zahradit cestu.

 Kořenu, který trčel z udusané hlíny, jsem si vůbec nevšimla. Snažila jsem se zmírnit pád rukama, ale byla jsem naprosto dezorientovaná a úplně mi selhaly reflexy. Uhodila jsem se přímo do hlavy. Prudce to zabolelo, ale za okamžik už mě pohltila temnota.

• • •
(Bez spoilerů)


NA BOJOVCE S MĚSÍČNÍ ČÍTÁRNOU
Po tom všem, co jsem o této "slavné" sérii slyšela, donedávna bych jen těžko uvěřila, že se jednou najde na mém blogu místo pro recenzi na její první díl. Přeci jen v to-read listu na mě chvíli co chvíli výhružně vykukují hromady jiných a určitě zajímavějších knih, takže nač se zabývat, respektive ztrácet čas s takovou, která se mi do podvědomí dostala spíš díky negativním a posměšným ohlasům než kdovíjak přesvědčivé reklamě? Zaregistrovala jsem, že nejsem jediná, kdo by se jen těžko sám odhodlával pustit se do této upířiny - a tehdy vznikla skupina Czech Book Bloggers a s ní i projekt Měsíční čítárny, jejíž první volbou byl právě tenhle titul. Označenou jsem přežila, přesvědčila se o jejích slabých stránkách a zároveň se pobavila tak, jak dlouho ne:D

MÍSTO PRO UPÍŘÍ MLÁĎATA
Jeden okamžik stačil k tomu, aby se život Zoey Redbirdové otočil o celých stoosmdesát stupňů. V jedné chvíli je obyčejnou holkou, která má své problémy s kamarádkou, přítelem a rodinou, v té druhé je označena stopařem a stává se z ní upíří mládě, což znamená jediné - kompletně nový začátek ve Škole noci, kde se buď promění v upíra nebo... nepřežije proces proměny. Po dramatickém příchodu do nového domova je téměř jisté, že je na Zoey kromě spojení s čerokézskými předky a jejich krví, kolující v jejích žilách, něco výjimečného. Něco, co by mohlo změnit dosavadní chod celé Školy noci.


KDE JEN TOHLE BYLO?
Máme tu onu ohranou šablonu většiny dnešních YA knih - naprosto normální dívka na nové škole, která, jak se nakonec ukáže, není zas tak normální a liší se tak, jako nikdo už dlouho ne, znepřátelí si královnu školy a zaujme jednoho z nejhezčích kluků vůbec. Nyní tento vzorec znásobte tak dvacetkrát a bizarní příběh Školy noci je na světě. Musí se nechat, že autorky si s vymýšlením prostředí, celé společnosti a jak to v ní chodí, daly práci, čímž mohou některé rychle vtáhnout do děje nebo jiné svým pokusem o co nejzvláštnější námět, který posléze působí zkrátka šíleně, odradit.

POUČENÍ PRO DĚTI
Kniha je psána jednoduše a takovým stylem, aby čtenáři v ruce utíkala rychle, nějaké barvitější popisy nebo hlubší myšlenky ustupují do pozadí před hrdinčinými myšlenkovými pochody, často doplňovanými vsuvkami ve všudepřítomných závorkách. Beze srandy, nenašla se snad jediná stránka, kde by se bez nich jak Zoey nebo samy autorky obešly. Co podle mě Označené zvlášť škodí, tak to je její plochá, omezená prezentace témat jako je víra, která je tu podle mě vyobrazována dost výsměšně, stereotypně a obecně v nejhorším světle. Další věc, která se mi moc nezamlouvala, tak to byla milostná stránka příběhu, respektive mi v paměti uvízla jedna konkrétní scéna na chodbě, která mě málem shodila ze židle. Jasně, sex a narážky na něj na nás vyskakují odevšad, všichni víme, že se už dávno nečeká až na svatební noc, ale nemyslím, že by měl být využíván jako pouhý nástroj na vyplnění textu.

TOHLE NENÍ ŽERT
Máte-li chuť vyzkoušet začátek této série, doporučuju vám ke knize přistupovat s otevřenou myslí a bez jakýchkoli iluzí, protože knihy tohoto typu snad nelze ani brát vážně - proč myslíte, že jí spousta lidí přisuzuje nálepku guilty pleasure? Člověk se směje hlavně tam, kde by správně neměl, a celou dobu si říká, že celá tahle kniha musela být zamýšlena jako vtip. Omyl. A právě to je na tom to smutné.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 2,5 / 5

- anotace a obálka
- obrázky: 123

7 komentářů :

Jillian řekl(a)...

Souhlas:D Jednou mi to stačilo :D

Myanmar řekl(a)...

No...co dodat :) Na tohle veledílo nejspíš hned tak nezapomenu :D Ale zase je fakt, že jsem se nasmála jako ještě nikdy ne... slovy autorek - polykala jsem bublinky hysterického smíchu :D

Kacennnka řekl(a)...

Absolutní souhlas! Já se při čtení skoro celou dobu zabejvala tim, proč tak moc autorky kritizují církev, když ta jejich slavná upíří komunita (spíš sekta) tak strašně bezmezně uctívá jejich bohyni... A pak celej ten mix s řeckou mytologií a Indiány... Proste mi to celý šlo tak nějak proti srsti (ještě jim neodpustím, že udělali z Hugha Jackmana upíra!) A navíc si ze skoro celý knihy pamatuju hlavně to, jak Erik ožužlával Zo zápěstí... :D

annejude řekl(a)...

Jillian:
Já si právě nejsem jistá tím, jestli mám riskovat i ten druhý díl:D

Myanmar:
Já se smála především tam, kde to nebylo zrovna dvakrát vhodné:)

Kacennnka:
Souhlasím s tím, že si v tomhle autorky dost protiřečily a celý ten jejich svět byl jedno velké WTF.
Za Hugh Jackmana bych taky trhala hlavy a scéna Eric-Zoeyino zápěstí, to je prostě unikátní památeční moment:D

Myanmar řekl(a)...

Kacennnka : Tak toho Hugh Jackmana jsem asi v nějakým neřízeným pudu sebezáchovy úplně přehlídla a nebo zahlídla a okamžitě vymazala :D

Simone řekl(a)...

Túto sériu som prelúskala celkom ďaleko. Už dávnejšie som prečítala deviaty diel a musím povedať, že typ hrdinky ako je Zoey je nudný - tá čo vie všetko najlepšie a všetci ju milujú. Ale neskoršie zápletky s Afroditou a Stevie Rae. :)

Anonymní řekl(a)...

Popravdě tahle kniha pro měbyla propadákem. Všichni mi tvrdili jak je to ůžasné, ale já na tom opravdu nic ůžasného nevidím. Přečetla jsem první díl a asi půlku druhého. Teď se obě knihy jen leží na poličce a práši se na ně. :)

Okomentovat