“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Speechless

on středa 15. ledna 2014
AUTOR: Hannah Harrington
TAGY: YA, contemporary, romantické, přátelství, střední škola

ANOTACE
Každý ví, že Chelsea Knot nedokáže udržet tajemství.
Až do teď. Protože poslední tajemství, o které se podělila, ji změnilo ve vyděděnce společnosti - a málem někoho zabilo. Nyní drží Chelsea slib mlčenlivosti - to aby se naučila držet pusu zavřenou a přestala ubližovat ostatním. A jestli si myslí, že udržení tajemství je těžké, nemluvit, když je ignorována, zesměšňována a dokonce napadena, je horší. Ale i mlčení má svou silnou stránku, stejně jako její noví přátelé, kteří jí překvapivě vycházejí vstříc - lidi, kterých si předtím nevšimla; kluk, do kterého by se možná mohla i zamilovat. Jen kdyby jí její noví přátelé dokázali odpustit to, co udělala. Jen kdyby dokázala odpustit sama sobě.

UKÁZKA
 "Kristen!" vykřiknu, hlasitěji než jsem měla v úmyslu. Všechny hlavy se na mě otočí, když k ní vrávoravě doklopýtám. Rovnováha je momentálně poněkud složitý pojem.
 Kristen, částečně očarovaně, částečně v rozpacích, ke mně vzhlédne od svého kelímku piva. "Proboha, Chelsea, vypadáš příšerně." Je to od ní dost ubohé vzhledem k tomu, že sama má úplně rudé tváře a její oči jsou dost skelné na to, abych věděla, že je jen o zlomek méně ztřískaná než já.

 Ignoruji její urážku a naléhavě ji chytím za paži. "Kristen, neuvěříš, co jsem právě teď viděla."
 To upoutá její pozornost, stejně jako všech ostatních. Warren zavře dveře od lednice a podívá se na nás a Brendon se postaví vedle mě. Joey přeskočí linku a založí si ruce na prsou. Všichni se ztiší, zvědaví na to, co řeknu. Tohle je doopravdy ten nejlepší drb, který jsem za celý rok slyšela. A vezmu-li v úvahu, že ten je za méně než hodinu oficiálně u konce, už to něco znamená.
• • •
(Bez spoilerů)

KRÁLOVNA VŠECH DRBŮ
Chelsea Knot se na střední škole pohybuje jen v těch nejlepších kruzích - její jméno zná snad celá škola, a to nejen díky její nejlepší kamarádce Kristen, která je zosobněním dokonalosti a popularity. Každý totiž ví, že za každým drbem je třeba hledat Chelsea Knot. Odhalila vaše nejintimnější tajemství, vyhrabala na vás nějakou špínu, dozvěděla se o vás nějakou šťavnatou pravdu? Připravte se na veřejnou popravu, kdy se stane Chelsea vaším osobním katem, protože s její pomocí se na váš účet bude brzy bavit celá střední. Jenže Chelsea se její vlastnost vymstí natolik, že jí to obrátí život vzhůru nohama. 

1. Chelsea se stane svědkem něčeho, co nikdo neměl vidět.
2. Chelsea to vytroubí do světa.
3. Chelsea zaviní, že dojde ke strašným věcem.
4. Chelsea se rozhodne udělat správnou věc.
5. Chelsea ztratí své přátele a místo mezi elitou.

Plná výčitek svědomí a inspirovaná buddhistickým mnichem se Chelsea rozhodne držet slib mlčenlivosti a prokázat tak všem laskavost. Chelsea tak mlčky snáší urážky a schválnosti svých spolužáků, které považovala za přátele, mlčky se zamiluje do kluka, kterého by jinak neměla šanci poznat, mlčky se skamarádí s lidmi, jejichž přátelství si zřejmě ani nezaslouží, mlčky se snaží smířit s tím, co se stalo.

VŠEDNÍ, PŘESTO VÝJIMEČNÝ PŘÍBĚH
Hannah Harrington je na spisovatelském poli prakticky nováček - Speechless je po Saving June jejím teprve druhým počinem. I přesto by se klidně, alespoň soudě podle Speechless, mohla srovnávat s jinými ostřílenějšími kolegyněmi stejného žánru. Její příběh vtáhne do děje už od prvních stránek a svým psaním se autorka dotkne čtenáře na těch správných místech. Ačkoliv i tento příběh patří k těm, které v podstatě plynou podle zaběhnuté osnovy contemporary fiction, tady vám to bude upřímně jedno. Nebudete řešit, že tušíte, respektive, víte, jak to celé asi dopadne, ale jako u jiných, skutečně dobrých knih se necháte unášet dějem a prostě si tu jízdu bez remcání užijete.

SKUTEČNÉ BYTOSTI
Kniha se zabývá zajímavým tématem, kdy se hlavní hrdinka v rámci svého pokání vzdá svého hlasu, skrze který do té doby lidem, dalo by se říct ze zábavy a potěšení, ubližovala, aniž by myslela na možné následky. Tento námět si zkrátka říká o nějaký vývoj hlavní hrdinky, a proto jsem ráda, že postupně máme možnost vidět, jak Chelsea pomalu otevírá oči a krůček po krůčku mění svůj pohled na všechno, co doposud znala. Bylo také prostě úžasné sledovat, co všechno se jí honí v hlavě, zatímco ven nesmělo ani slovo, a její vnitřní boj, který není jen počáteční, ale skutečně trvá po celou dobu - na jedné straně máme Chelsea, která je uvnitř stále tou upovídanou holkou, avšak slib ji zavazuje především jen k vnitřním monologům, tudíž na té druhé straně, mimo její vnitřní svět, je Chelsea s pusou na dva známky, s níž ostatní vedou rozhovory skrze její tabulku nebo se někdy jedná o jednostrannou konverzaci. To všechno bravurně doplňují vedlejší postavy, z nichž většina má své pozadí, svůj postoj, rozhodnutí a hodnoty. Nejsou jen druhými houslemi, ale působí jako lidi z masa a kostí, jako vy nebo já. 

ELIXÍR SPRÁVNÝCH CHUTÍ
Speechless se rozhodně řadí mezi knihy, kterými bych se chtěla chlubit ve své knihovničce. Dala mi všechno, co jsem od ní chtěla, ne-li víc: příběh založený na zajímavém nápadu s hlavou a patou, do kterého bych se zažrala a bezmezně zamilovala, hrdinku, která mi dělala skvělého průvodce knihou, postavy, které nejde jednoduše jen milovat a jen nenávidět, romantickou linii, kde se netlačí zbytečně na pilu, Sama, jenž je prostě kluk k pomilování, lehoučké tempo a postupný uvěřitelný vývoj událostí, trochu drama, trochu vtipu, trochu romantična, prostě od všeho kousek. Nikdy mi téměř čtyřhodinová cesta vlakem z koleje domů neuběhla tak rychle a tak příjemně jako tehdy, kdy jsem se do Speechless zamilovala na první přečtení. A já věřím, že nebudu sama - no co tu ještě děláte? Mazejte si to přečíst! 

• • •

HODNOCENÍ: 5/5

ZDROJE: 1, 2, 3

7 komentářů :

Myanmar řekl(a)...

Výborná recenze :)

Taky se mi tahle knížka hrozně moc líbila, četla jsem ji letos v létě úplně mě pohltila. Myslím, že by si rozhodně zasloužila i český překlad! :)

EM řekl(a)...

Tuhle knížku bych si chtěla přečíst. :)

annejude řekl(a)...

Myanmar:
Mockrát děkuju;) Tak to jsi můj člověk - překlad si rozhodně zaslouží!:)

EM:
Chtěj:D Určitě si ji přečti, vřele doporučuju;)

Freckles řekl(a)...

Moc pěkná recenze, rozhodně budu o knize uvažovat (nemám teď moc času :( )... Ale přesvědčila jsi mě minimálně k tomu, abych si šla knihu najít na Goodreads, to se už dneska jen tak nějaké recenzi nepodaří :))

annejude řekl(a)...

Nj, knih je spousta a času málo:/ Jsem ale ráda, že tě kniha zaujala a děkuju za tak milá slova chvály:)

Buma Agda řekl(a)...

Môj príbeh TU JE SKUTOČNÝ A GENUINE. Volám sa Matta Agda Noah Vienna a som tu, aby som vypovedal o Veľkej matke, ktorá mi priviedla späť môjho muža, keď sa so mnou rozišiel kvôli inej žene, ktorú stretol na svojom pracovisku. Great Adeleke je veľmi silná, skutočná a jedinečná žena so zvláštnymi právomocami. Snažil som sa získať pomoc z mnohých miest a zdrojov, aby som priviedol späť môjho muža, ale nič nefungovalo, ale keď som kontaktoval Veľkú Adeleke, prinútila ma znova sa usmiať tým, že priviedla svojho muža späť ku mne so svojimi osobitnými právomocami. Ak máte nejaké problémy v Vaše manželstvo, vzťah a máte s tým podobný problém, obráťte sa na Veľkého doktora Adeleke, ktorý vám teraz pomôže. Tu je jej e-mailová adresa: (aoba5019@gmail.com) a môžete sa s ňou skontaktovať aj na vlastné číslo WhatsApp: (+27740386124) Môžete ju buď kontaktovať na svojom e-maile, alebo na čísle WhatsApp. Ďakujem Veľký Adeleke.

razijan řekl(a)...

I love to read manga and light novel books from the website:
and my favourite ones are:

female knight novel

light novel


the novel

Okomentovat