“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Percy Jackson #4: Bitva o labyrint (RC review)

on sobota 4. srpna 2012
AUTOR: Rick Riordan
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Battle of The Labyrinth (Percy Jackson and The Olympians #4)
ČESKÝ NÁZEV: Bitva o labyrint (Percy Jackson a Olympané #4)
VYDÁNO: březen 2011
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, fantasy, bohové, polobohové, řecká mytologie

ANOTACE:
"Jmenuji se Percy Jackson… Je mi skoro 15. Svět kolem se zdá být čím dál nebezpečnější. Tábor polokrevných už není, co býval. Luke s Kronovou armádou se snaží dostat se za jeho hranice. Vydáváme se do prastarého Daidalova labyrintu. Jdeš do toho s námi? Musím tě ale varovat, důmyslné podzemní bludiště může člověka dovést kamkoli, zmást, dohnat k šílenství a zahubit…"

UKÁZKA
 "Přesně tak. Nenarodila se normálně. Vznikla vyloženě z myšlenek. A její děti se rodí stejně. Když se Athéna zamiluje do smrtelného muže, je to čistě intelektuální záležitost, stejně jako milovala Odyssea ve starých pověstech. Je to spojení myslí. Vysvětlila by ti, že je to ta nejčistší forma lásky."
 "Takže tvůj táta a Athéna... takže tys ne..."
 "Jsem dítě mozků," pověděla mi Annabeth. "Doslova. Děti Athény se rodí z božských myšlenek matky a smrtelného důvtipu otce. Máme být něco jako dar, požehnání od Athény mužům, které si oblíbí."
 "Ale-"
 "Percy, pavouk nám utíká. Vážně chceš, abych ti přesně vysvětlovala, jak jsem se narodila?"

Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete knihu objednat TADY.

• • •
(Může obsahovat spoilery na předchozí díly!)

SEBEVRAŽEDNÁ CESTA LABYRINTEM 
Ani s další novou školou to nevypadá nadějně, když se vinou empúsy přichomýtne Percy opět k požáru ve škole. Jenže problémy ho neopouštějí ani v Táboře polokrevných, který zřejmě před nebezpečím neochrání jeho magické hranice - Luke s Kronovou armádou ho totiž mohou napadnout přímo zevnitř, a to pomocí jednoho z vchodů bájného Daidalova labyrintu. Je proto nyní úkolem Percyho a jeho přátel, aby nepřátelům překazili jejich plány. Zabránit jim v tom můžou ale jedině tak, že se sami vydají do labyrintu najít samotného Daidala, aby ho přiměli ke spolupráci dřív, než to udělá Luke. Jenže jak to mají udělat, aniž by se stali oběťmi  nástrah, kterých je v labyrintu požehnaně?

DALŠÍ LEKCE DĚJEPISU
I v předposledním díle série o potomkovi samotného boha Poseidona se autor v podstatě drží své, řekněme, zaběhlé a osvědčené dějové linie : dynamický začátek většinou zobrazující Percyho trable mimo Tábor polokrevných, přesun do sice ohrožovaného, ale prozatím poklidného Tábora, mystické proroctví, záchranná výprava, nové bytosti, epický boj a závěrečný zvrat ohromných rozměrů, který připravuje půdu pro pokračování. Dalo by se tedy víceméně předpokládat, že je Riordan v tomto směru předvídatelný, avšak nemusíte házet knihu flintu do žita, protože o dobrodružství opepřené spoustou překvapení a nečekaných triků rozhodně není nouze. Naopak se nám tentokrát nabízí další kousek z řecké mytologie, a to přímo legendární  labyrint, jehož příběh autor podává s bravurností svým jedinečným stylem, jenž by mnoho z nás uvítalo během hodin dějepisu.

ROMANTICKÉ LADĚNÍ 
Kromě mnohokrát zmiňované akce, všudepřítomných vtipných poznámek a historického okénka, přichází Bitva o labyrint také s romantickou vložkou. Pokud jste se těšili na projevy nehynoucí lásky a hormony překypující puberťáky, budu vás muset hned teď zklamat. Přeci jen, a to hodně oceňuju, sérii absence romantiky doposud neublížila. Percy je v ošemetném věku, kdy poznává holky i jinak a neví si s nimi vlastně rady. Autor naštěstí vůbec s touto stránkou příběhu vůbec nespěchá a až na ty narážky si v podstatě dává na čas.




ŘECKÁ HOSTINA 
V pořadí čtvrtá kniha tak ve své úspěšnosti a oblíbenosti navázala na předchozí kousky řady a rozhodně dělá čest svému tvůrci. Cíleně už své čtenáře připravuje na blížící se finále, což je znát jak na napínavém ději, v němž na povrch vyplouvají další nečekaná fakta, tak i na samotné vyspělosti hlavních hrdinů. Ti si stejně jako fanoušci série začínají uvědomovat, že jde do tuhého, tudíž fronta duší v Hádově podsvětí se zdá být reálnější než kdy dřív. Věřte mi, že po předkrmu v podobě Bitvy o labyrint budete jen hladověji dychtit po hlavním chodu.

• • • 

MOJE HODNOCENÍ:
5/5

ZDROJE: 1, 2, 3

0 komentářů :

Okomentovat