“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Percy Jackson #5: Poslední z bohů (RC review)

on neděle 5. srpna 2012
AUTOR: Rick Riordan
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Last Olympian (Percy Jackson and The Olympians #5)
ČESKÝ NÁZEV: Poslední z bohů (Percy Jackson a Olympané 5)
VYDÁNO: září 2011
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, fantasy, bohové, polobohové, řecká mytologie

ANOTACE:
"Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…"

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina? Zápas o zachování civilizace začíná!

UKÁZKA
 Annabeth popošla k mumii a vztáhla k ní dlaně. "Ó, Orákulum, nastal čas. Žádám tě o velké proroctví."
 Připravil jsem se na všechno, ale mumie se ani nepohnula. Místo toho k ní Annabeth přistoupila a rozepnula jí jeden náhrdelník. Nikdy jsem si jejích  ozdob moc nevšímal, připadaly mi prostě jako korálky hippies. Ale když se ke mně Annabeth obrátila, držela kožený váček, který vypadal jako indiánský šamanský pytlík na šňůrce s pírky. Otevřela ho a vytáhla svitek pergamenu, ne větší než její malíček.
 "To není možné," rozčílil jsem se. "Chceš říct, že jsem se celé ty roky vyptával na to pitomé proroctví a ona ho měla přímo tady, kolem krku?"
Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete knihu objednat TADY.

• • •
(Může obsahovat spoilery na předchozí díly!)

• NAPLNĚNÍ VELKÉHO PROROCTVÍ •

Kronos sílí, jeho stoupenců stále přibývá a Percy s přáteli mají co dělat, aby se ubránili. Tomu všemu vůbec nepomáhá to, že v Táboře je špeh, který Krona informuje o každém kroku polokrevných, ani nedostatek polobohů a roztržky mezi těmi zbylými. Percyho další starostí se stává s jeho blížícími se šestnáctými narozeninami i ono velké proroctví, podle něhož má možná on rozhodnout o osudu bohů. Mezitím se však musí vedle bojů, které jsou nyní na denním pořádku, vydat s ostatními táborníky bránit Olymp. Ten zůstal totiž bez ochrany poté, co museli bohové spojit své síly a nyní se snaží zabránit v postupu jedné z největších hrozeb v řeckých dějinách. Všichni polokrevní na straně Olympu se tak připravují na velký boj, po sérii bitev musí přijít i dlouho očekávaná válka, v níž může být jen jeden vítěz.


• BOJE PLNÝ ZÁVĚR •

Těžko tomu uvěřit, ale kniha Poslední z bohů je pátým a skutečně tím posledním dílem, který nám završuje Percyho dobrodružství. A jak jinak než bojem ve velkém stylu, k němuž série vedla už od samotného počátku - ve všech knihách tomu tak je a Percy není výjimkou. Co mě ale překvapilo, tak to byl fakt, že samotná válka v knize zabrala téměř celou její polovinu, takže žádné rychlé šermování s nepřítelem a zázračné položení ho na lopatky během několika stránek, nýbrž skutečně vyčerpávající boj, který mě k mému ještě většímu překvapení opravdu bavil.

• TENKRÁT •

Důležitou roli v tomto příběhu tentokrát hraje i doposud neznámá minulost Lukea. Ta v mnohém pomůže jak Percymu, tak i čtenářům pochopit jeho charakter, který, jak už se ukázalo u mnoho jiných postav před ním, není úplně takový, jaký se mohl jevit po celou dobu. Právě tohle bych označila za jednu z předností autorových hrdinů - nikdy nejsou jen černobílé, naopak vedle svých kladných vlastností mají i dobráci spoustu chyb a slabostí. Avšak vrátíte-li se zpátky na začátek této řady, poznáte, k jakému vývinu došlo u všech postav, což není u knih, s nimiž teoreticky děti vyrůstají, vůbec na škodu, ba naopak. Závěrečná kniha je tak v porovnání s tou první mnohem vyzrálejší.



• SBOHEM... A NEBO SNAD NE? •

Pokud si lámete hlavu s některou v předchozích dílech neosvětlenou záležitostí, skoro s jistotou se vám můžu zaručit, že v této knize najdete odpovědi na všechny doposud nezodpovězené otázky a i na ty nové, protože Rick Riordan si ani ve finále neodpustil motivy z některých dalšch bájí, které i neznalce budou vážně zajímat. Autorovi se s noblesou podařilo vytvořit nezapomenutelný konec, za který by se nemusel nikdo stydět. Během čtení se série stala jednou z mých oblíbených - chtěla jsem být polobohem, jezdit do Tábora polokrevných, vydávat se na nebezpečné výpravy... o to víc je těžké se rozloučit s Percym a ostatními, kteří chtě nechtě člověku přirostou k srdci. Ale! Dobrou zprávou je, že se s některými z nich můžete setkat ve volném pokračování, a to sérii Bohové Olympu.


• • • 

MOJE HODNOCENÍ: 
5/5


ZDROJE: 1, 2, 3

0 komentářů :

Okomentovat