“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Adorkable

on sobota 15. února 2014
AUTOR: Sarra Manning
ČESKÝ NÁZEV: Nemožná holka @adorkable
TAGY: YA, dívčí román, 15+, vtipné, kousavé

ANOTACE
 Vítejte na straně magorů - bude to pěkně hrbolatá cesta...
 Jeane Smith je blogerka, snílek odhodlaný snít, královna charitativních výprodejů, výkonná ředitelka své vlastní lifestylové značky a na Twitteru má přes půl milionu fanoušků.
 Michael Lee je hvězda školy, jeviště i hřiště. Zlatý chlapec v mikině Jack Willis.
 Kromě páru nevěrných ex nemají vůbec nic společného. Proč se tedy nedokážou přestat muchlovat?

UKÁZKA
"Oh! Oh! Oh, no, nevypadá to až tak špatně."
Michael zaúpěl, jako kdyby zažíval velké bolesti. "Tvoje vlasy mají stejnou barvu jako broskvový jogurt."
"Nebo meruňkový jogurt." Zamyšleně jsem zírala na své vlasy, které měly krémový, pastelově oranžový, růžový, broskvový odstín, s kterým jsem byla zaručeně schopná pracovat. "Takhle je to teď mnohem lepší. Tohle je neutrální."
"V kterém světě je
tahle barva neutrální?" dožadoval se odpovědi Michael.
• • •
(Bez spoilerů)

JUST ADORKABLE
Jeane je ve svých pouhých sedmnácti letech tam, kam by se snad všichni dvakrát tak starší lidé přály se svou kariérou jednou dostat. Málokdo se totiž může pyšnit statusem celosvětové ikony a příčkou v TOP desítce nejvlivnějších osob, počtem Twitter followerů, který je stejný jako populace většího města, vlastní lifestylovou značkou a sloupkem v japonském časopise. Těžko uvěřit, že takového úspěchu dosáhla kousavá až nepříjemná, na první pohled podivná teenagerka s ještě podivnější barvou vlasů a těmi nejpodivnějšími kousky oblečení. Proč se tedy někdo jako Jeane schází tajně s někým jako je Michael Lee, který v jejích očích představuje všechno, proti čemu stojí? Proč Michael nedokáže přestat líbat holku, která ho vytáčí k nepříčetnosti a jejíž přítel mu prakticky přebral jeho přítelkyni? Jeane i Michael nemohou být rozdílnější, vždyť celá jejich konverzace se skládá jen z hádek a neshod, ani jeden z nich si však neuvědomuje, že se ve skutečnosti vlastně potřebují.

BRITSKÝ ŠÁLEK YA ČAJE
Anotace se veze ve stylu všech ostatních dívčích románů, zatímco cover by se v záplavě těch zajímavějších a originálnějších snadno ztratil - nebýt všech těch nadšených "óch" a "ách" na Goodreads, přešla bych knihu bez povšimnutí. To by ale byla, milé dámy (popř. i pánové, nebudu diskriminovat), politováníhodná chyba. Počin Sarry Manning je totiž, jak napovídá samotný název, prostě "adorkable". Už jen britský původ autorky slibuje naprosto jinou ligu než v jaké se obvykle pohybují díla spisovatelek za velkou louží. Kniha v sobě kombinuje pořádnou dávku estrogenu s testosteronem (čti  vše okolo sexu), kousavého humoru a samozřejmě trochu toho teenagerského drama, které však vůbec nepůsobí tolik pitomě a klišoidně, jak by se dalo očekávat. Troufám si to přirovnat k The DUFF od Kody Keplinger, jen v britském hávu

DYNAMIKA A CHEMIE
Nejsem si jistá, jak přesně to vyjádřit, ale je až děsivé, jak postavy téměř na stránkách ožívají. Oba hlavní protagonisté vystupují  tak reálně a přirozeně, že během čtení neuniknete jak potutelným úsměvům, tak ani hlasitým nadávkám na jejich adresu. Jako byste byli se svázanými rukami a roubíkem donuceni sledovat počínání svých známých, kteří se chovají jako přítel a přítelkyně, ale zarputile to odmítají přiznat. Oba jsou totiž tak skvěle nedokonalí lidé, až je to činí dokonalými hrdiny. A podobně neperfektní/perfektní je jejich bouřlivý vztah. I přes pomalejší rozjezd a počáteční nejistotu, které jsem se nemohla během prvních kapitol zbavit, se postupem času ukázalo, že ta chemie mezi Jeane a Michaelem opravdu funguje. Obdivuji autorku za to, jak se jí podařilo bravurně vykreslit naprosto rozdílné charaktery, jejichž pohledy na svět se bolestně kříží a důsledkem toho jejich vzájemná komunikace končí obrovskou kolizí, a zároveň dosáhla toho, že čtenář prostě cítí přítomnost toho napětí a přitažlivosti mezi nimi.

ROLE TĚCH OSTATNÍCH
Mimo jiné mám v hlavě pomyslnou poznámku o tom, abych zmínila roli vedlejších postav. Všichni víme, že ty mají většinou za úkol sekundovat hlavním postavám a doplňovat příběh, aby byl co nejautentičtější. To samé dělají i v Adorkable, ale, s velkým důrazem na to ale, se jim daří upoutávat pozornost na sebe, tedy některým určitě. Líbilo se mi jak Scarlett i Barney našli samy sebe, svůj vlastní hlas, který ve vztahu s Jeane a s Michaelem ztratili, když žili v podstatě v jejich stínech. Dobré je i vyobrazení Michaelových rodičů - většinou jsou rodiče buď jako ti "špatní", tyranizující, ignorující, nechápajíci, nebo ti "dobří", vždy usměvaví, vtipní, podporující. Tady Leeovi ale hrají roli jak zlého tak i hodného poldy - na svého syna mají vysoké nároky a je pod přísným dohledem, to se však prolíná s okamžiky rodinného štěstí a pohody, soudružnosti a vzájemné lásky a respektu.

JE TO KNIHA, KTEROU HLEDÁTE?
Shrnu-li nyní moje dlouhé a neuspořádané bláboly, které vydávám za důležité myšlenky, vychází nám z toho jediný závěr: Kašlete na to, co říká anotace, kašlete na to, jaký na vás dělá dojem obálka, kašlete na to, že jste už možná něco podobného četli, kašlete úplně na všechno, co se vám honí hlavou. Jste-li člověk, který holduje komplikovaným vztahům, nekonvenčním postavám a britskému pojetí YA literatury, tohle je kniha pro vás. Stejně jako její hrdinové je i přes své nedokonalosti vlastně perfektní.

HODNOCENÍ: 4/5

!KNIHA VYŠLA V ČEŠTINĚ!

NEMOŽNÁ HOLKA @adorkable



ZDROJE: 1, 2, 3, 4

3 komentářů :

EM řekl(a)...

Tahle knížka zní úžasně. Chtěla bych si ji přečíst. =)

annejude řekl(a)...

EM:
Jsem ráda, že jsem mohla přispět:)

Buma Agda řekl(a)...

Môj príbeh TU JE SKUTOČNÝ A GENUINE. Volám sa Matta Agda Noah Vienna a som tu, aby som vypovedal o Veľkej matke, ktorá mi priviedla späť môjho muža, keď sa so mnou rozišiel kvôli inej žene, ktorú stretol na svojom pracovisku. Great Adeleke je veľmi silná, skutočná a jedinečná žena so zvláštnymi právomocami. Snažil som sa získať pomoc z mnohých miest a zdrojov, aby som priviedol späť môjho muža, ale nič nefungovalo, ale keď som kontaktoval Veľkú Adeleke, prinútila ma znova sa usmiať tým, že priviedla svojho muža späť ku mne so svojimi osobitnými právomocami. Ak máte nejaké problémy v Vaše manželstvo, vzťah a máte s tým podobný problém, obráťte sa na Veľkého doktora Adeleke, ktorý vám teraz pomôže. Tu je jej e-mailová adresa: (aoba5019@gmail.com) a môžete sa s ňou skontaktovať aj na vlastné číslo WhatsApp: (+27740386124) Môžete ju buď kontaktovať na svojom e-maile, alebo na čísle WhatsApp. Ďakujem Veľký Adeleke.

Okomentovat