“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Sám proti sobě: Čtenářský blok

on pátek 21. února 2014
KAŽDÝ PROBLÉM MÁ SVÉ JMÉNO
Bez ohledu na věk, pohlaví či původ, se může v životě čtenáře jakéhokoliv druhu objevit moment, kdy sejde ze své cesty. Obětí se může stát kdokoliv a kdykoliv - důležité je si problém uvědomit dřív, než bude pozdě, včas vyhledat pomoc a začít problém bez prodlení řešit. Čtenářský blok je psychickou poruchou, kdy je u jedince možné zaznamenat náhlou absenci dříve všudypřítomné touhy po knihách a vyznačuje se změnou ve čtecích návycích. Nejčastějšími doprovodnými symptomy bývají často únava, nechutenství a deprese. Je však nutné dodat, že u každého jednotlivce mohou být projevy naprosto odlišné. Jedná se o poruchu přechodného charakteru, která během života nepravidelně přichází a odchází a doposud neexistuje žádná léčba se stoprocentní úspěšností. Jakožto čtenář, jemuž byla porucha diagnostikována již před mnoha lety, bych se s vámi ráda podělila o tři alternativní způsoby léčby, napomáhající k rychlému návratu do běžného života aktivního čtenáře. Naším cílem je pomáhat těm, kteří tápají, nedokáží svou situaci sami překonat a nemají se na koho obrátit.

HLEDAT POMOC U KNIŽNÍ KOMUNITY
Při plném projevu poruchy je opravdu důležité neztratit kontakt se zbylým světem, v tomto případě tedy knižní komunitou. Nic vás nedokáže udržet lépe při vědomí než aktivita ostatních čtenářů - ať už se jedná o knižní blogy či Goodreads. Jindy nežádoucí „stalkerství“ vás může velmi snadno vrátit zpět mezi čtenáře. Pomáhá mi tedy čtení recenzí, knižně orientovaných článků, ukázek, statusů na Goodreads nebo anotací na knihy, které si ostatní přidávají do svých poliček nebo o nich píšou na svých blozích a doporučují je dál.


ZAČÍT ZLEHKA

Na všechno se musí pomalu a beze spěchu, proto je vhodným způsobem, jak zase číst, začít malými krůčky. Namísto tlustého románu a tlačení se do jeho četby sáhněte po něčem kratším – ideální jsou sbírky povídek. Máte-li oblíbený seriál, film, knihu a nemáte nic proti „spisovatelům-amatérům“, přečtěte si nějakou fan-fiction. Já mám například ráda seriál Once Upon A Time, který má teď dlouhý hiatus, proto si čekání zkracuju Captain Swan povídkami a zároveň se tak zbavuju čtenářského bloku. Dalším takovým lehčím čtením na odreagování jsou pro mě mangy, popř. někdo může sáhnout po komiksu, protože, řekněme si to na rovinu, textu je tam minimálně, na ty obrázky se prostě pěkně kouká a příběhy se dají slupnout jak malina. Chcete-li nějakou nenáročnou, ale celkem vtipnou mangu o delikventech, tak momentálně čtu Angel Densetsu a můžu doporučit.


JISTOTA OSVĚDČENÉHO

Posledním takovým řešením mohou být klasiky z dětství či oblíbené knihy. Přepadlo-li mě jedno z mých černých období, snažím se uniknout procházením své knihovničky a listováním v knihách, které si získaly moje srdce a nikdy mě nezklamaly. Procházím je, chvilku si v nich čtu a hledám své oblíbené pasáže, abych se zas ponořila do světa příběhu, který mi učaroval. Někdy to jsou úryvky k zamyšlení, někdy romantické „ách“ chvilky, jindy zase dojemné či smutné okamžiky, ale většinou se takhle vracím ke knihám, které mě rozesmály, a hledám u nich svou „pevnou půdu pod nohama“, co se týče čtení. Nikdo prostě neodolá vtipu Meg Cabot a Ricka Riordana, kteří se pro mě stali synonymem pro srandu.



TESTOVÁNÍ

A nakonec, když už začínám cítit, že mám svůj čtenářský blok téměř pod kontrolou, dochází na první pokusy. Opatrně volím svou první knihu a snažím se přečíst první stránku. Nedaří-li se a zájem opadává, nevadí, hra ještě neskončila a netřeba to hned vzdávat. Odložte knihu a zkuste jinou, opět se pokuste přelouskat první stránky. Knih ke čtení je dost a výběr se bude vždy spíše rozšiřovat než zužovat. Návrat a znovu začlenění se mezi čtenáře se může zdát být velice těžké, ale skutečně jde jen o to udělat ten první krok. Stačí si totiž uvědomit, že člověk ve skutečnosti nikdy čtenářem nepřestal být.

Máte-li pocit, že potřebujete pomoc, nebojte se o ni říct, chce-li se podělit o svůj příběh, svěřte se, znáte-li i jiné postupy při léčbě čtenářského bloku, nezdráhejte se a pomozte ostatním pacientům, kteří to potřebují.


ZDROJE: 1, 2, 3

7 komentářů :

Myanmar řekl(a)...

Tohle je skvělý článek! :)

Čtenářským blokem sem tam trpím a musím říct, že ty tvé tipy zaručeně fungují :) Navíc mám ještě jeden vlastní, který také celkem zabírá - jmenuje se přeorganizovávání knihovny. Když se mezi knížky ponořím a pár hodin se v nich přehrabuji, chuť na čtení se většinou dostaví :)

moira řekl(a)...

Miluju články jako jsou tyto! :D
Čas od času knižní blok mám taky. Ale popravdě, spíše je to vzpamatování se po nějakém maratónu. To si pak dám delší prázdniny, třeba týden, kdy na knihy vůbec nemyslím, prostě dělám cokoliv jiného (a kolik pak mám krucinál času!! :D), ale po tom týdnu už pak samovolně sahám po nějaké knize nebo příběhu. :D
Nejhorší jsou ale ty nálady, které při knižním bloku mám. Myšlenky typu: k čemu mi to čtení krucinál je? Mohla bych čas trávit mnohem lépe s přáteli! Vždyť knižní světy ani neexistují, co z toho mám, proč to nejdu prožít na vlastní kůži? Jsou to děsivé kacířské myšlenky. :D

annejude řekl(a)...

Myanmar:
Moc děkuju:) Jsem ráda, že "léčba" funguje:D ANO! Na přeorganizování knihovny jsem dočista zapomněla - skvělý a účinný tip;)

Moira:
A já je ráda píšu!:D Ale moc díky:)
Jojo, tyhle typy bloků znám a máš pravdu, tehdy je nejideálnější dát si vyloženě od všeho na čas pauzu a zregenerovat se:D
Koukám, že někdo je v tom konečném stádiu poruchy:D Nebuď na sebe tak přísná - už jen, že ses svěřila, je prvním krokem k úspěchu:):D

Bastera řekl(a)...

Skvělý článek také mám občas tento problém a řešila jsem to podobně jako Ty, důležité je se hlavně do toho nenutit za každou cenu, pak to hned jde lépe :)

annejude řekl(a)...

Bastera:
Přesně tak - lepší je dát tomu čas než si to znechutit:)

Bastera řekl(a)...

Děkuji, že jsi se stala mým 200. sledovatelem :) Určitě pak někdy časem udělám nějakou soutěž, tak se můžeš zapojit :)

Buma Agda řekl(a)...

Môj príbeh TU JE SKUTOČNÝ A GENUINE. Volám sa Matta Agda Noah Vienna a som tu, aby som vypovedal o Veľkej matke, ktorá mi priviedla späť môjho muža, keď sa so mnou rozišiel kvôli inej žene, ktorú stretol na svojom pracovisku. Great Adeleke je veľmi silná, skutočná a jedinečná žena so zvláštnymi právomocami. Snažil som sa získať pomoc z mnohých miest a zdrojov, aby som priviedol späť môjho muža, ale nič nefungovalo, ale keď som kontaktoval Veľkú Adeleke, prinútila ma znova sa usmiať tým, že priviedla svojho muža späť ku mne so svojimi osobitnými právomocami. Ak máte nejaké problémy v Vaše manželstvo, vzťah a máte s tým podobný problém, obráťte sa na Veľkého doktora Adeleke, ktorý vám teraz pomôže. Tu je jej e-mailová adresa: (aoba5019@gmail.com) a môžete sa s ňou skontaktovať aj na vlastné číslo WhatsApp: (+27740386124) Môžete ju buď kontaktovať na svojom e-maile, alebo na čísle WhatsApp. Ďakujem Veľký Adeleke.

Okomentovat