“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Jak začíná láska (#1)

on středa 26. června 2013
AUTOR: Meg Cabot
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Boy Next Door (Boy #1)
TAGY: román pro ženy, humor, romantické, román v emailech

ANOTACE
Melissa Fullerová, redaktorka společenské rubriky v časopise New York Journal, žije poměrně poklidným životem do té doby, než je její sousedka doma přepadena a v kómatu převezena do nemocnice. V bytě této starší dámy zůstává doga a dvě kočky, jichž se Melissa ujme. Po čase se jí konečně podaří vystopovat sousedčina synovce Maxe, jehož požádá o pomoc. Tento známý módní fotograf a playboy má však jiné plány než se starat o tetina zvířata, a tak místo sebe pošle kamaráda, který mu ještě ze studií dluží službičku. Situace se ovšem komplikuje, když se do sebe Melissa s domnělým Maxem zamilují.

UKÁZKA


Komu: Mel Fullerová melissa.fullerova@thenyjournal.com
Od: Don a Beverly Fullerovi DonBev@dnr.com
Předmět: Divní muži



 Melisso! Zavolej mi hned, jak ten člověk odejde! Jak si můžeš pustit do bytu muže, kterého jsi nikdy neviděla? Co kdyby to byl ten masový vrah, kterého jsem viděla v televizi! Ten, co svoje oběti rozseká na kousky a pak se oblékne do jejich šatů!
 Jestli se nám do hodiny neozveš, volám na policii!

Máma


• • •
(Bez spoilerů)


ZÁSKOK
Redaktorka společenské rubriky Melissa Fullerová by nikdy nevěřila, že by jí  mohlo násilné napadení a následné kóma její postarší sousedky přinést kromě starostí o německou dogu s rychlým tráveními a o dvě kočky i pana Dokonalého. A po dlouholetém vztahu s nevěrným přítelem se sousedčin synovec Max F, slavný fotograf, zdá obzvláště být pro Mel perfektní ve všech směrech, není proto divu, že si ti dva padnou okamžitě do oka. Je tu jen jediný, o to více však podstatný háček, o němž Melissa neví: Max ve skutečnosti není Max. Zatímco se pravý Max, známý sukničkář, těší ze společnosti krásné supermodelky na Floridě, kde zkrátka nemá čas ani chuť zaobírat se nemocnou tetou, zaskakuje za něj u jejího nemocničního lůžka tak trochu nedobrovolně kamarád John. Ten dluží Maxovi protislužbu ještě z dob studií a ačkoliv se žádaná laskavost na oplátku jeví jako celkem snadný úkol, John zrovna dvakrát nadšením neskáče. O to víc ho přejde úsměv, když se seznámí s okouzlující Melissou, milou sousedkou jeho "nové tety", a je v tom až po uši. Je totiž jen otázkou času, kdy Melissa zjistí, že vlastně nezná jeho pravé jméno. A žádná žena není až tak tolerantní.

EMAILOVÉ POČTENÍ
Pro většinu z nás patří oddechové čtení k létu stejně jako zmrzlina nebo plavky. A můžete mi věřit, když říkám, že neexistuje snad lepší způsob, jak začít prázdninovou pohodu, než s knihou od Meg Cabot. V mnoha svých recenzích na její počiny vyzdvihuji jejich nenáročnost a typický humor, které doplňují sympatičtí hrdinové a příběh, co se čte skoro sám. Lehkost románu Jak začíná láska kromě jiného ale také podněcuje jeho samotná forma, která ho činí jedním z kandidátů na ideálního společníka u vody - Meg Cabot svůj příběh "smrskla" do emailů, které si postavy mezi sebou posílají. Jedná se netypický způsob vyprávění, v dnešní době se však nejedná o žádnou novinku. V tomto případě elektronická pošta jen urychluje děj a činí jej ještě čtivějším a celkově člověku ponechává velký prostor pro jeho fantazii.

KLASICKÁ "CABOTOVINA"
Znalci autorčiny tvorby snadno rozpoznají její tradiční vzorec, na němž staví téměř všechny své romány pro ženy, avšak i nováčci budou již dopředu tušit, jak celé tohle divadlo skončí: máme tu vtipnou hrdinku, úplného moulu alias ex-přítele, co ji připravil o nejlepší roky života, nový objekt lásky, který je prostě ten pravý s velkým P, potrefenou nejlepší kamarádku a ještě potrefenější kolegy, nějaké to drama, aby se neřeklo, rozuzlení zápletky, za nímž stojí právě hlavní postava a samozřejmě sladký happy end. Rozhodně nic pro náročné fajnšmejkry, ale co byste taky od odpočinkové čtiva ještě chtěli? Každý potřebujeme občas vypnout a pokud jste ochotní přehlédnout jednoduchost skoro až primitivnost děje, docela přímočaré rozdělení postav na dva černobílé tábory a dávku klišé, jak se patří, s touto knihou rozhodně neprohloupíte. Už jen ten relax a vtipnost za to stojí.

• • •

HODNOCENÍ: 4/5

ZDROJE: 1, 2, 3

2 komentářů :

Nathaly řekl(a)...

Tak toto je moja najobľúbenejšia kniha od Meg.... mám ju v knihovničke už 2 roky a nikdy neoľutujem, že som si ju kúpila :)
Áno, máš pravdu, že príbeh je klišé, ale aj tak je to super kniha a dovolím si tvrdiť, že vďaka tým mailom aj unikátna :)

annejude řekl(a)...

U mě je od Meg zřejmě navždy favoritem její Mediátor:)
Jinak člověk občas potřebuje trochu toho klišé a navíc Meg to vyvažuje svým humorem:)

Okomentovat