“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Behemót (Leviatan #2)

on pátek 27. ledna 2012
AUTOR: Scott Westerfeld
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Behemoth (Leviathan #2)
TAGY: YA, steampunk, sci-fi, historická fikce, alternativní verze 1. sv. války

ANOTACE:
Pokračování steampunkového thrilleru Leviatan se odehrává v Osmanské říši. Behemót je nejdravější z umělých tvorů ve službách britského námořnictva. Dokáže jediným hltem spolknout nepřátelské bitevní lodě. Nyní, když se ocitli ve válce s velmocemi industriálů, ho darwinovci nutně potřebují. Deryn je dívka, která slouží převlečená za chlapce v britském letectvu. Alek je dědicem habsburské říše, skrývající se v převleku za prostého člověka. Když se ti dva sejdou na palubě vzducholodi Leviatan, doufají, že se jim podaří zastavit válku. Poté, co mírová mise vzducholodi skončí katastrofou, zjistí, že se ocitli sami na nepřátelském území, kde musí prchat před pronásledovateli. Alek i Deryn musí prokázat téměř nadlidské schopnosti, najít nové spojence a projevit nesmírnou odvahu, aby mohli čelit všemu, co na ně čeká v ulicích Istanbulu. 


UKÁZKA:

Někdo ji zahlédl.
Zpola oslepená se rozběhla. Zakopla o hromadu plastových trubek. Ty se jí pod nohama rozkutálely a Deryn
dopadla tvrdě na zem. Celá bolavá se znovu zvedla na nohy a odbelhala se do tmy, kde se schoulila za velkým kotoučem drátu.
V koleně cítila pulzující bolest. Ruce měla pořezané a tekla z nich krev. Zatočila se jí hlava. Čtyřiadvacet hodin bez pořádného jídla si vybíralo svou daň. Tlukot srdce v hrudi jí připadal slaboučký, jako kdyby tam místo něj tepalo srdíčko malého ptáčka.
• • •
(Obsahuje spoilery na předchozí díl)

OSMANSKÁ ŘÍŠE VE VÁLCE
Pokud jste dávali na dějepise aspoň trochu pozor, určitě si pamatujete na to, že první světová válka nezůstala jen u Německa, Rakouska-Uherska a Velké Británie. Proč by se jí také jinak říkalo světová, že? Stejně jako v historii, kdy se tato událost stala záležitostí těch největších mocností, ani Westerfeldova steampunková série se neomezila jen na malé území. V druhém pokračování, které navazuje na dějovou linii, se naši hrdinové vydávají na palubě Leviatana, umělém tvorovi darwinovců, vydávají až do Osmanské říše. Právě vypukla válka a přestože tato orientální říše industriálů vystupovala ve sporu doposud neutrálně, Německo nemá daleko od toho, aby získala dalšího spojence, což dojde i posádce Leviatana po schůzce se sultánem. Na diplomatické mírové jednání je totiž už pozdě. V Osmanské říši se však najdou tací, kteří se svým vládcem a jeho postojem nesouhlasí - a právě na ty se obrátí Alek poté, co se mu podaří opustit vzducholoď. Jakožto právoplatný a papežem uznaný nástupce rakousko-uherského trůnu by Alek v této válce, která by mohla rozhodnout o budoucnosti světa, mohl mít důležité slovo a ukončit tak nadobro nesmyslné válčení.

PRINC A KADET
Znovu se setkáváme s Alekem, synem arcivévody, jenž se musí naučit stát na vlastních nohou, a Dylanem Sharpem, mladým kadetem britské letecké služby, pod jehož uniformou se vlastně skrývá dívka jménem Deryn a příběh je tak opět vyprávěn ze dvou pohledů. Líbí se mi vývoj, jakým hlavní postavy prošly - došlo k jistému pokroku a "vyspění" a zároveň ne tak přehnanému, aby tomu člověk jen těžko uvěřil. Ani jeden není perfektní, stále dělají chyby, z kterých se učí. Alek přijímá svou roli, která mu, dalo by se říct, spadla zničehonic do klína, přebírá zodpovědnost za své muže a uvědomuje si, že musí udělat mnoho a postavit se spoustě nepřátelům. Místo nevědomého prince zaujal nyní pravý vůdce. Deryn, jež byla původně do všeho divá a hrrr, se stala rozvážnější, což se podepsalo i na jejím chování a jako postava mi byla mnohem sympatičtější. Z pasáží, kdy se projevilo jejich pevné přátelství, jsem měla opravdu radost a maličké náznaky náklonnosti ze strany Deryn byly až roztomilé:D   

HYMNUS NA WESTERFELDA
Pět ódy na Scotta Westerfelda a jeho umění strhnout čtenáře již během několika minut se může vzhledem k mému projevu nadšení nad prvním Leviatanem zdát zbytečné, ale můžu s čistým svědomím říct, že v tomto případě zřejmě nikdy nepůjde o plýtvání chvály. Jsem totiž naprosto unešená! Westerfeld sáhl po historických faktech, trošku je upravil své potřebě a voilá - alternativní průběh první světové je na světě. Vynikající vypravěčský styl, božské ilustrace Keitha Thompsona, více než zajímavé pozadí darwinovců x industriálů, dobrodružnou povahu příběhu a akci na každém kroku, nám autor svým způsobem představil již dříve, ale tentokrát nám to celé okořenil exotickým prostředím Osmanské říše. Podrobné  a velmi čtivé popisy čtenáře zavedou do těchto cizích krajů snad lépe než kterákoli cestovní kancelář - kulturní směska lidí, rušné trhy, zcela odlišné město, koření všech druhů a vůní... tak se pozná spisovatel umělec. Možná vám teď třeba přijde, že od Behemóta po přečtení jeho předchůdce nemůžete čekat nic nového. Skutečnost je ale taková, že překvapení číhá za každým rohem, nebo bych spíše měla říct stránkou? Však si na mě vzpomenete, až se budete zuby nehty držet, abyste nenakoukli o pár kapitol dál.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5/5

0 komentářů :

Okomentovat