“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Muži, kteří nenávidí ženy (Millénium #1)

on neděle 5. února 2012
AUTOR: Stieg Larsson
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Män som hatar kvinnor (Millenium #1)
US NÁZEV: The Girl With The Dragon Tattoo  (Millenium #1)
TAGY: thriller, krimi, záhadné, vraždy

ANOTACE:
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

UKÁZKA:
„Chci, abyste jeden rok bydlel a pracoval tady na Hedeby. Chci, abyste prošel všechny písemnosti z vyšetřování ohledně Harrietina zmizení, papír po papíru. Chci, abyste všechno posoudil jinýma nezaujatýma očima. Chci, abyste zpochybňoval stará rozhodnutí přesně tak, jak to má dělat investigativní reportér. Chci, abyste našel něco, co mně, policii a dalším vyšetřovatelům ušlo.“ „Žádáte po mně, abych opustil celý svůj život a kariéru a abych se jeden rok věnoval něčemu, co je naprostou ztrátou času?“
 • • •
(Bez spoilerů)


NOVINÁŘ A HACKERKA NA STOPĚ
Mohu vás hned na začátku ujistit, že se nejedná o žádný poťouchlý název úsměvné komedie. Stieg Larsson v úvodním díle své trilogie předhodil čtenářům pořádný thriller bonbónek v podobě záhady, která je až příliš opředena tajemstvími a neosvětlenými okolnostmi. Henrik Vanger, bohatý a velmi vlivný průmyslník, se po čtyřiceti letech trápení a bezvýsledného pátrání, rozhodl do případu, kdy tenkrát zmizela jeho šestnáctiletá neteř Harriet, zapojit ve své branži proslulého novináře Mikaela Blomkvista. Ten má momentálně kvůli odsouzení za pomluvu ve společnosti poněkud nestabilní místo a nakonec zvláštní nabídku práce, jež se z počátku jeví jako ztráta času, přijme. Mikael se čím dál víc noří do rodinné špíny Vangerů, jejich chladných vztahů, minulých událostí a s pomocí mladé Lisbeth Salanderové, nejlepšího detektiva bezpečnosí agentury a nejpodivnější dívky v jednom, nacházejí nová fakta, pomalu navádějící je tím správným směrem: k osobě, která má na svědomí Harriet. Ani jeden však netuší, v jak velkém nebezpečí se ocitli.

ŠVÉDSKÝ MISTR
Po tolika měsících ustavičného čtení YA knih bylo zase osvěžující sáhnout po něčem jiném a vrátit se i ke svým starým žánrům. Přičemž kniha Muži, kteří nenávidí ženy je vskutku labužnický kousek. Bylo už na čase knihu oprášit a konečně se do ní pustit - přiznám se, že z velké části mě k tomu nakopl právě film vzniklý podle této knižní předlohy, který nedávno běžel v kinech. A víte co vám na to řeknu? Jestli máte v plánu snímek vidět, přečtěte si nejdříve jeho knižní podobu a nepřipravte se o tohle švédské napínavé dobrodružství. Stieg Larsson je totiž génius. Ve své objemné knize rozehrává neuvěřitelnou partii, kde i sebemenší detail může být vodítkem k rozuzlení a  závěr je tak epickým vyvrcholením celého autorova představení.Úseky sledující střídavě více postav nematou a naopak se vzájemně kousek po kousku krásně doplňují. Za malé zpestření by se daly považovat dnes mezi lidmi a obzvláště v médiích zaběhlé anglické fráze a slova.

THRILLER NA NOC
Co hraje této knížce do karet jsou i dvě hlavní postavy, které mají své přednosti i chyby a ve všech situacích reagují především jako lidé a ne jako umělí jedinci vytvarovaní někde na papíře. Mikael a Lisbeth mají každý svou minulost, jejíž část je během celého dění odkrývána, a i když se to nezdá, tak novinář, který měl ještě donedávna hvězdnou kariéru, a potetovaná dvacítka s absencí snad jakýchkoli emocí spolu tvoří skvělý tým, na jehož další spolupráci se děsně těším. Nenechte si ujít tento dechberoucí thriller, při kterém vám budete mírně běhat mráz po zádech, napětí a odpověď na to, jaké je vlastně rozřešení celé této záhady, vás nenechají v klidu, jeho drsná stránka oněmí, realističnost ohromí a zvrácenost některých pasáží zcela znechutí. Já u toho vydržela až dlouho do noci - chce někdo následovat můj příklad? Probděných hodin rozhodně nebudete litovat.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5 / 5

- zdroj anotace a obálky
- zdroj obrázků

5 komentářů :

Vendula řekl(a)...

Nemůžu si pomoct, ale Lisbeth Salanderová je jedna z nejlepších knižních hrdinek. :)
Prvních 100 stran knihy jsem si říkala, že to snad nedočtu, a právě těch 100 stran jsem četla -a to nepřeháním- snad dva měsíce. Ale zbytek jsem zvládla za den :) Dokonalý. :)

Sašenka řekl(a)...

skvelá recenzia :) a súhlasím! Hlavne čo sa týka rady najprv si to prečítať a potom si to pozrieť... :)

Jana řekl(a)...

Dý: Já jsem se právě u tý 100 zadrhla xD Ale stejně počítám s tím,, že se knihu pokusím znovu přečíst...

Recenze je super, hned mám chuť pustit se do toho znovu :D

Myanmar řekl(a)...

K téhle knížce se pořád nemůžu a nemůžu dokopat :) K vánocům jsem dostala celou sérii, ale ještě jsem si nenašla čas jí otevřít - nejspíš ještě nenadešel správný čas :)
Tvoje recenze je super, potěšilas mě tím, že se hlavní postavy chovají "lidsky", protože to je přesně to co na knížkách oceňuji ze všeho nejvíc .)

annejude řekl(a)...

Díky, holky:)

Dý: Lisbeth si mě okamžitě získala a těšila jsem se na pasáže s ní na scéně:D Začátek může někomu dělat problém, než se do toho dostane, ale nedokážu si představit, že by to třeba v takové půlce pak vzdal:)

Princezná: Tohle pravidlo praktikuju pokaždé, pokud to jde a v tomto případě jsem opravdu ráda, protože přestože byl film zdařilý, na knihu nemá:D

Jeanne: Překonej těch 100 stran a pusť se do toho, budu ti držet všechny palce:)

Myanmar: Mám za sebou teprve první díl, který ti ale vřele doporučuju - sama šetřím na pokračování:D
Charaktery postav jsou opravdu skvěle vypracované, autor je vytvořil tak, že se zdá, že se na nich podepsal sám život, což si myslím, že je obzvlášť u knih tohoto typu důležité.

Okomentovat