“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Zlodějka duší (Paranormálové #1)

on neděle 19. února 2012
AUTOR: Kiersten White
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Paranormalcy (Paranormalcy #1)
TAGY: YA, paranormální, romantické, víly, upíři, vlkodlaci

ANOTACE:
Hrdinka románu Evie má velice zvláštní povolání: pracuje v Mezinárodní agentuře pro zadržování paranormálů. Běžně se vídá s upíry a vlkodlaky, její nejlepší přítelkyně patří mezi mořské panny a nová láska je vodouch – paranormál, který na sebe dokáže brát nejrůznější podoby. Nic na paranormálních tvorech ji nemůže překvapit a zaskočit. Paranormálové jí vlastně připadají normální a agentura jí nahrazuje rodinu, o kterou přišla. Trochu jí vadí, že je ochuzena o běžné radosti svých vrstevníků, ale vede vcelku spokojený život. To se však má brzy změnit. Paranormálové začínají z neznámých důvodů umírat a kolem Evie se začínají dít podivné věci. Potom se na scéně objeví Zlodějka duší a Evie jde o život...

UKÁZKA:
 Nastavila jsem Žaha na nejvyšší výkon. "Upadlo ti tohle." Věc, která měla Raquelin obličej, vzhlédla. Já jsem v tom okamžiku vystartovala a ďobla jsem ji do prsou Žahem. Vodnaté oči se na chvilku vytřeštily v šoku a pak se to celé zhroutilo na zem.
 Vyděšeně jsem oběhla psací stůl. Slýchala jsem o věcech, které dokážou sníst nějakého člověka zaživa a pak si obléct jeho kůži. Z toho pomyšlení jsem někdy mívala i noční můry. A můj život byl plný strašných snů. "Prosím. Raquel ne," zašeptala jsem nevěřícně a potlačovala jsem nutkání zvracet. Raquel se rozplynula a nechala po sobě to nejpodivnější, co jsem kdy viděla, což je vzhledem k mému zaměstnání hodně výmluvné.
• • •
(Bez spoilerů)

OBLÍBENOST V ZAHRANIČÍ
Pokud sledujete aspoň pár zahraničních knižních blogů, tahle obálka vám určitě nebude cizí. V cizině je tato paranormální série opravdu proslulá, o čemž vypovídá ve většině případů kladná hodnocení. Neušlo to ani českému nakladatelství Fortuna Libri, které si za jednoho ze svých černých koní minulého roku v oblasti literatury pro mladé dospělé vybralo právě Zlodějku duší. Zda se jim toto rozhodnutí vyplatilo, nebo v opačném případě vymstilo, to už budete muset posoudit sami, ale já vám zatím řeknu svoje.

LOVEC PARANORMÁLŮ
Šestnáctiletá Evie je sice člověk, ale život obyčejného smrtelníka nikdy nepoznala. O té doby, co ji MAZP zachránila v útlém věku před upíry, pracuje díky své zvláštní schopnosti prohlédnout každé krycí kouzlo v jejích službách a chytá pro ni nezaregistrované paranormály. Netrvá to však dlouho a její v rámci možností svět začíná být narušován - bývalý přítel a nevypočítavá víla v jedné osobě je čím dál více dotěrný a zdá se, že je odhodlaný získat Evie za každou cenu, do MAZP se vloupá podivný druh paranormála, který jí je víc než jen sympatický, venku někdo bez jediné stopy zabíjí nadpřirozené bytosti a sama Evie zjišťuje, že o sobě nezná celou pravdu. Pravdu, na níž závisí víc než jen jeden život.

PUBERTÁLNÍ NADPŘIROZENO
Napsat na tuhle knihu recenzi nebylo pro mě nejjednodušší. Nejde o to, že by byla nějak přímo špatná, ale... je tu prostě to ale. Věc se má tak, že tenhle kousek literatury určitě dokáže zanechat nějaký dojem, jen je třeba, aby se dostal do těch správných rukou. Jednoduchá oddechová kniha s paranormální zápletkou a puberťačkou v růžových kozačkách v hlavní roli a lehkým vtipem navrch. Nic míň, nic víc. Postrádala jsem větší spád děje a trochu promyšlenější rozuzlení, které by nebylo tak utnuté a rychle smetené ze stolu. Postavy nezazářily, na druhou stranu nebyly ani trnem v oku. Evie mi trochu připadala jako nepovedený mix Buffy, přemožitelky upírů, a filmové pravé blondýnky. Čím jsem se ale dost bavila, tak to byly šílené názvy kapitol a Easton Heights, což je oblíbený seriál Evie alias děsná blbost.

MOŽNÁ PŘÍŠTĚ
Zřejmě jsem na příběh Kiersten White měla příliš velké nároky, protože jsem čekala mnohem víc než jen "průměr". Říkáte si, od kdy je průměrnost zlá? Cítila jsem ten potenciál, který zůstal téměř do samého konce nerozvinutý, tu nevyužitou šanci vytěžit z námětu něco víc a to mě prostě štve. Začátek série se tak veze ve stylu ostatních paranormálních a trochu pubertálních knih pro náctileté, které nepřekvapí, nešokují a z nichž si zkrátka někteří vybíravější knihomolové na zadek nesednou. Od té doby, co jsem toto dílo zmerčila na zahraničních blozích a četla vskutku skvělé recenze, jsem věřila, že autorka vykouzlila nějaký výjimečný případ paranormální fikce. Prozatím musím ale říct, že se mě svým příběhem ještě úplně nedotkla.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 3/5

- anotace a obálka
- obrázky: 12

2 komentářů :

Jillian řekl(a)...

Díky, přesně tohle jsem potřebovala vědět:)

annejude řekl(a)...

Rádo se stalo;)

Okomentovat