“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Hank Green: The Lizzie Bennet Diaries (YouTube)

on neděle 14. října 2012
Moje poslední týdny běží v tří bodovém režimu spánek/jídlo/škola, což mě uvádí jen do apatických stavů, kdy bych byla schopná proležet celý víkend. To od včerejška taky dělám, protože se mi nepodařilo vyhnout se nachlazení, které jakmile postihne jednoho u nás v rodině, ostatní můžou vzít jed na to, že to můžou rovnou vzdát. Dnes vám chci ale především představit to, čím si krátím volnou chvíli: The Lizzie Bennet Diaries.


Některým z vás může být povědomé jméno Hank Green - polovička Nerdfighters alias Vlogbrothers, autor chytlavého Harry Potter hitu Accio Deathly Hallows, bratr spisovatele a zároveň druhé poloviny NF Johna Greena (Looking For Alaska, The Fault In Our Stars), atd. A je to právě on, kdo stojí za tímto YouTube kanálem. A co že to vlastně je?

The Lizzie Bennet Diaries jsou online deníkem čtyřiadvacetileté Lizzie Bennetové, která se prostřednictvím svých vlogů svěřuje s událostmi svého života. Celý tento projekt je založen na knize Pýcha a předsudek od Jane Austenové a dalo by se říct, že se jedná o jakousi adaptaci knihy, zasazenou do 21. století, kdy Lizzie je vysokoškolskou studentkou masmédií, její kamarádka Charlotte Lu je něco jako machr přes kameru, ve všech ohledech perfektní a vždy milá Jane pracuje v oblasti módy za směšný plat, divoká Lydia má pověst party girl, Darcy je dědicem velkolepé společnosti v zábavním průmyslu, který nosí šály i v létě, Wickham je atraktivním a nabouchaným plavcem, ... 

Epizod, respektive deníkových videozáznamů max. asi o 5 minutách, je zatím 54 a v příběhu se momentálně nacházíme někdy v části, kdy měla Lizzie tu čest setkat se s Catherine De Bourgh, Darcyho tetou. Pokud máte chuť nebo čas, můžete zkouknout první video níže, ostatní najdete TADY.


Řekla bych, že je to rozhodně zajímavé pojetí téhle klasiky - ano, moderních verzí tu bylo a je až až, ale tohle je opravdu dobré, aspoň mně se to zatím líbí. Lizzie je taková správně kousavá, upovídaná a i uvěřitelná, podobně jako ostatní, co se tam objevili.  Soudě podle některých komentářů to představitelé zvládají natolik dobře, že se našlo i pár lidí, kterým souvislost s Jane Austenovou došla o mnoho dílů později.

1 komentářů :

moira řekl(a)...

dávám na seznam (sakra, ten je dlouhej. :D). Pýchu a předsudek mám strašně ráda. x))
btw - poslední věta je dokonalá. :DD

Okomentovat