“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Deník Bridget Jonesové (#1)

on pondělí 31. prosince 2012
AUTOR: Helen Fielding
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Bridget Jones's Diary (#1)
TAGY: humoristický román pro ženy, romantické, vtipné, ironie, deník

ANOTACE
V roce 1995 se na stránkách britského Independentu objevil deník svobodné třicátnice Bridget Jonesové, které dělají starosti hlavně vlastní váha, příjem kalorií, kariérní postup a "citové vydírání" ze strany mužského pohlaví. Nikdo tehdy netušil, kam to tento literární text dotáhne. Neuplynuly ani tři roky a z Deníku Bridget Jonesové se stala přímo kultovní kniha. Deník, jehož pisatelka bývá nazývána "Adrianem Molem v ženské podobě", vedl po několik měsíců žebříček nejprodávanějších titulů na britském knižním trhu a v roce 1997 získal prestižní cenu British Books Award za nejlepší knihu roku. Deník Bridget Jonesové nečekaným způsobem změnil život svobodných žen kolem třicítky, kterých jen v Británii žije více než milion, a k jeho obdivovatelům se dnes hrdě hlásí i někteří poslanci Dolní sněmovny, jejichž literární vkus se v posledních letech radikálně změnil.

UKÁZKA
 "Na devatenáctce! Uno, ona odbočila na devatenáctce! To sis prodloužila cestu aspoň o hodinu. Pojď, donesu ti něco k pití. Co tvůj milostný život?"
 Panebože. Copak ženatí nechápou, že na tohle se neptá? My je taky nebombardujeme otázkami typu: " Jak vám to klape doma? Ještě spolu spíte?" Každý ví, že chodit s někým ve třiceti už není žádná bezstarostná jízda, jako tomu bylo ve dvaadvaceti, a že zcela upřímně odpovíte spíš: "No včera se u mě můj ženatý milenec objevil v podvazcích a kouzelném bolerku z angorské vlny a oznámil mi, že je teplouš/ erotoman/ narkoman/ chronický dlužník, a zmlátil mě robertkem," než: "Super, díky."

• • •
(Bez spoilerů)

KLASIKA V KLASICE
Stejně jako k létu patří lehké oddechovky na jedno posezení, málokdo si dokáže představit vánoční prázdniny bez typických kousků na tento zimní čas. Co by to totiž bylo za svátky bez praštěné Bridget Jonesové? Letos jsem si ale kromě té televizní Bridget vychutnala spolu s cukrovím i tu původní, která sice nenabídne pohled na pěkné tvářičky Colina Firtha a Hugh Granta, ale o příhody a trable, nad nimiž zůstává rozum stát, ochuzená rozhodně není.

VE TŘICETI STÁLE SVOBODNÁ
Bridget Jonesová patří ke stále více se rozrůstajícímu druhu, který není příliš po chuti všem matkám a manželským párům: single třicátníkům. Vedle otravné snahy její matky dohodit jí chlapa se však Bridget potýká se svou váhou, počtem denně vykouřených cigaret a vypitých skleniček alkoholu, faktem, že utrácí víc, než vydělává, prací, která ji nenaplňuje, a samozřejmě s mužskými, kteří jsou jen obyčejní citoví vyděrači a ďáblovo plémě. Její deník je důkazem, že rok Bridget Jonesové slibuje mnohem větší jízdu, než jen dodržování novoročních předsevzetí.

ŽENSKÁ VERZE ADRIANA MOLEA
Bridget Jonesová je jednou z postav, která se zřejmě již navždy zapsala do historie, aniž by se zasloužila o vítězství nějaké bitvy, objevení kontinentu nebo sestrojení vynálezu prospěšný lidstvu. Za své zrození může poděkovat Helen Fieldingové, která se chopila příběhu Pýchy a předsudku a volně ho zpracovala takovým neotřelým způsobem, že by se Jane Austenová nestačila divit. Ocenění si kniha určitě zaslouží za to, že se  autorka nesnaží opít své čtenářky epickou lovestory - naopak, deník jakoby přímo vypadl z kabelky nějaké třicátnici řešící problémy svých vrstevníků. Deníkové záznamy jsou vtipné, čtivé a nehrají si na nic, čím nejsou. Přirovnání k deníkům Adriana Molea tak nikdy nebylo trefnější.

PRÁZDNINY S BRIDGET
Přiznám se, že jsem od knihy čekala trošku více, na druhé straně však nemůžu říct, že bych byla hluboce zklamaná, protože jsem se bavila i tak. Netvrdila bych, že kniha v porovnání s filmem nabídne něco převratně nového a nečekaného - ano, pár rozdílů by se tu našlo, ale vyznění zůstalo vesměs stejné. Fanoušci Bridget Jonesové a lidé, co si o prázdninách rádi odpočinou, nepohrdnou lehkým čtivem s cáklou třicítkou v hlavní roli, to nebudou považovat za ztrátu volného času.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 4/5

ZDROJE: 1, 2, 3

1 komentářů :

Janina řekl(a)...

Túto knihu som čítala už strašne dávno, ale viem, že sa mi veľmi páčila, tak ako aj film :)

Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

Okomentovat