“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

O čem se mluví: Everneath

on sobota 28. ledna 2012
EVERNEATH 
(EVERNEATH #1)
Brodi Ashton

Na jaře minulého roku Nikki Beckett zmizela a byla vtažena do podsvětí známého jako Everneath, kde se nesmrtlní živí na emocích zoufalých lidí. Nyní se vrátila - ke svému starému životu, rodině, přátelům - předtím, než bude zapuzena zpátky do podsvětí... tentokrát navždy.

Má šest měsiců, než si ji Everneath vyžádá, šest měsíců na rozloučení, pro která nenachází vhodná slova, šest měsíců na nalezení možnosti vykoupení, pokud existuje.

Nikki touží strávit tyto měsíce tak, že se zase dá dohromady se svým přítelem Jackem, jedinou osobou, kterou miluje víc než cokoli jiného. Je tu však jeden problém: přitažlivý a nesmrtelný Cole, který ji poprvé nalákal do Everneath, Nikki pronásleduje až do světa smrtelníků. A udělá vše pro to, aby ji přivedl zpět - tentokrát jako svou královnu.

Jakmile se Nikkinn čas zkracuje a její vztahy se vymykají zpod kontroly, je donucena udělat to nejtěžší rozhodnutí  ve svém životě: najít způsob, jak podvést osud a zůstat na Povrchu s Jackem, nebo se vrátit do Everneath  a stát se Coleovou...

S hlasitým žuchnutím jsem dopadla na studený a tvrdý povrch. Část mého obličeje sebou praštila o něco, co vypadalo jako průmyslová dlažba. Cítila jsem čpavek tak silně, že mi z toho začaly slzet oči. 
Kde to jsem?

PRŮMĚRNÉ HODNOCENÍ: 4.13 / 5
VYŠLO (EN): 24/01/2012
CZ/SK PŘEKLAD: není
TAGY: YA, paranormální, řecká mytologie, moderní retelling

Zdá se vám příběh, který vyšel právě tento týden a před samotným vydáním měl na zahraničních blozích velmi slušnou propagaci, krapet povědomý? Můžu vám napovědět další dvě slova: řecká báje. Oprašte trochu znalosti z povinné četby a myslím, že už zřejmě tušíte...

Persefona, dcera nejvyššího boha Dia a bohyně země Déméter, byla velice krásná a nejeden z bohů se o ni ucházel. Do Persefony se však zamiloval i Hádes, bůh podsvětí, který ji unesl do svého temného království a chtěl z ní udělat svou ženu a královnu. Zatímco nešťastná Déméter hledala svou dceru, celá země chřadla. Proto Zeus domlouval svému bratrovi, ať Persefonu propustí, což se Hádovi moc nezamlouvala, přesto ale svolil a jen pod podmínkou, jestli v podsvětí nic nepozřela. Lstí jí však nechal sníst několik zrníček granátového jablka, tudíž se Persefona nemohla nastálo vrátit ke své matce. Došlo tak k dohodě, že čtyři měsíce každého roku trávila Persefona se svým mužem v podsvětí a zbylých osm, kdy se všechno zelenalo, na zemi s Démetér. 

Příběh z pera Brodi Ashton, jejíž rodiče, jak ona tvrdí, byli naprostí blázni do této starověké mytologie, což ji značně ovlivnilo, je skutečně moderní verzí báje o Persefoně. I když v plánu to vlastně ani nebylo. Autorka si prý nejprve sepsala pár jednoduchých bodů:

1) holka, co byla dlouho pryč,
2) pak se vrátí do staré školy ke svým starým přátelům,
3) přičemž nikdo netuší, kde celou tu dobu vlastně byla,
4) a dostane druhou šanci se rozloučit,
5) než zmizí z povrchu zemského nadobro,

Až později si ale Brodi uvědomila, že vlastně vytvořila osnovu k novodobému příběhu Persefony a Everneath bylo na světě. Recenze se často zmiňují o zvláštní, temné, záhadné a depresivní atmosféře, čemuž napomáhají i časté flashbacky. "Everneath? Není to vtipné, zdaleka ne. Je pravda, že občas to může být zábavné 'Věříš tomu, že Je. Tu. Tolik. Smrti?' způsobem. Nebo někdy i stylem 'Ta je tak pošahaná, lol '. Existuje pro to ale důvod, velmi jednoduchý důvod. Nikkin příběh není vtipný, ani trochu, i když je pravda, že postavy možná jsou. Cole se svým 'Miluju způsobovat bolest' je zřejmě nejvtipnější, a možná i Jack se svým 'Proč Nikki nechává moje srdce krvácet?'," píše na svém blogu s humorem autorka.

Doufám, že jsi sem nepřišla požádat o mou pomoc. Víš přece, že nad rovnováhou Everneath nemám žádnou moc." Cole vrhl letmý pohled k Jackovi. "Sorry, kámo, ale ani s tvými bicepsy nemůžeme bojovat proti síle přírody." 

Série Everneath je momentálně naplánovaná jako trilogie, přičemž Brodi Ashton pilně pracuje na druhém pokračování. Na otázku, jak se tedy vlastně bude příběh vyvíjet, autorka odpovídá: "Pokud jste četli první díl, zřejmě tušíte, jakým směrem by se měl ten druhý ubírat. Všechno ostatní by mohl být tak nějak spoiler! Můžu vám ale říct, že série je zejména o tom, zda bude Nikki někdy schopná vrátit se ke svému normálnímu životu."
Chcete-li se seznámit s knihou na motivy řecké báje o Persefoně, neexistuje snad snažší způsob: přečtěte si Everneath! Já to mám rozhodně v plánu, protože prozatimní nadprůměrné hodnocení mluví za vše. Dostane se prý i na malý bonus - kde jinde totiž objevíte hudební skupinu s názvem Dead Elvises, v níž hraje samotný vládce podsvětí Hádes Cole?


"Brodi Ashton podala příběh o Hádesovi a Persefoně podle mě lépe než Meg Cabot v Abandonu. Sice jsem měla menší problémy oblíbit si hlavní hrdinku, protože její důvody k strávení století v Everneathu jako lidská baterie mi přišli trošku dětinské, ale jinak byl příběh velmi zajímavý." 
- Minnie (****)

Přese všechno, Everneath stojí za přečtení. Je tu větší introspektivní pohled do života a vztahů než v typické fantasy, takže je to dobré pro fantasy a literární fanoušky. Je tu i nějaká ta romantika, ale nesahejte po tom, jestli máte náladu na hodně romantickou knížku.
- Chrissy (***) / celá recenze

Everneath je skutečně jedna z nejlepších knih roku 2012. Vím, že jsme v něm jen pár týdnů, ale vím také, že tohle zůstane v mých oblíbených knihách na dlouho. Jakmile každý nový příběh a flashback další kousek skládačky, tak jako nikdy budete dychtit po závěru. Srdce se vám rozbuší ze strachu, jak to celé skončí. Co se stane, když uteče 6 měsíců? Můžu vám říct, že jsem byla šokovaná a nemohla jsem uvěřit svým očím. Kde je pokračování, když ho člověk potřebuje? Mám takový dojem, že budu mít velmi velmi brzo infarkt, jestli se nevyrovnám s tímhle cliffhangerem!

- Lisa (*****) / celá recenze


- zdroje: 1, 2 , 3 

2 komentářů :

Teresa Andrew řekl(a)...

vyzera to dobre,aj ten trailer :)

annejude řekl(a)...

Mně se právě taky moc líbí ten trailer:)

Okomentovat