“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Puntičkáři versus náhlé cover změny

on neděle 1. července 2012
Nepovažuju se za puntičkáře. Jsou sice chvíle, kdy spoléhám na nějaký systém a ano, očas si potrpím i na detaily, ale že bych byla zarytá perfekcionistka? Ne-e. Aspoň moje mamka by to odsouhlasila. Ani ohledně svých knih nejsem tolik důsledná jako někteří. Mám je jakž takž seřazené podle velikosti a někde mi ladí dokonce i barevně, ale nevadí mi, když mám ze série třeba jen jeden díl (do dvojky Paranormálů se mi zrovna nechce vrážet peníze), knihy spolu výškově nesouhlasí (Hunger Games error?) nebo třeba když se trilogie skládá ze 2 paperbacků a hardbacku (sérii Summer jsem vyhrála, takže poznámky tohoto typu by ani nebyly na místě). Co se mi ale vážně nelíbí, tak jsou náhlé změny coverů nedokončené knižní řady. A osobně si myslím, že ne vždy dopadnou lépe než původní verze.



Když si koupíte první knihu z jakékoliv série, logicky očekáváte, že se obaly těch následujících budou držet podobného námětu, že? No, jak se zdá, není dobré s tím vždy počítat. Stává se totiž, že se nakladatelství zničehonic rozhodne, že začne sérii vydávat v novém kabátě - a vy, hrdí majitelé prvního vydání, máte problém, protože vedle zcela odlišného pokračování bude vybočovat, ať už vám to bude proti srsti sebevíc. S čerstvě novým přebalem se na pultech objeví i starý dobrý první díl, avšak tahle skutečnost už vám, pokud nemáte v plánu investovat do téhož příběhu jen v jiném oblečku, je takříkajíc na dvě věci.


S další potíží, kterou tyto nečekané nápady přinášejí, se musí vypořádat i samotná zahraniční nakladatelství, která u překladů zůstala věrná originálním obálkám.Těm se většinou ani mnoho možností nenabízí. Buď mohou "dělat mrtvého brouka" a pokračovat i s novými obálkami nebo, a to je zřejmě nejčastější varianta, se pokusí o vytvoření vlastních, které by se nesly v podobném duchu jako jejich starší sestra. Přesně do této situace se dostalo i nakladatelství Knižní klub se třetím dílem ze série Smečka od A. Cremer a musíte jim uznat body za snahu.


Série, u níž mě tohle proč-najednou-úplně-a-nesmyslě-nezměnit-obaly-celé-série šílenství naštvalo, je novinka Shatter Me od T. Mafi, o jejíž představení na české trhy by se v budoucnu mělo postarat nakladatelství CooBoo. Z mé recenze jste určitě vycítili, jak moc jsem byla z příběhu nadšená, stejně tak z hypnotizující obálky. A teď mi udělají jako naschvál tohle. Covery to nejsou špatné, ale proč si je radši neschovaly na paperbackovou verzi? Jsem zvědavá, jak se v tomto rozhodne české nakladatelství - to samé podobně zřejmě řešit i u další úspěšné série Delirium z pera L. Oliver.


Jak se na to dívate vy? Jste v tomhle spíše tolerantní nebo naopak série složená z různých kousků nelahodí vašemu oku?

4 komentářů :

Cecilka řekl(a)...

Mně se moc nelíbí, jak se se změnou nakladatelství změnily i obálky série Anita Blake. První vydání byla pěkná. Ty nové obálky se mi nelíbí ani trochu. Ale chápu, že někomu se líbit můžou, zvláště těm, co si nepořizovali ta první vydání.

Verča řekl(a)...

Mně by to třeba ani tolik nevadilo, kdyby byla původní série dokonečna v původních obálkách, pak ať si třeba vydají 100 dalších verzí :D
Cecilka má s ANitou pravdu, ty nové obálky jsou otřesné, a to se mi ten příběh hrozně líbil...

Tereza Eliášová řekl(a)...

Taky mě to vytáčí, obzvlášť Delirium a Shatter Me fakt nechápu, ty první obálky jsou prostě povedené, tak proč v nich nepokračovat?
A já jsem tedy i z těch magorů, co jim v knihovničce vadí, že knížky nelícujou. Mám Milenium od Larssona v brožce, jen ta třetí ještě nebyla, když jsem si to chtěla přečíst, takže tam ta vázaná dost vyčnívá a to mě točí... :D

annejude řekl(a)...

Cecilka:
U Anity jsem se dostala před lety pouze ke třem dílům, ale taky se mi více líbí první vydání - ty obálky jsou takové drsné a morbidní svou jednoduchostí:) Hlavně s 1 a 2 v ruce jsem si připadala děsivá:D

VeEee:
Přesně - když je série dokončená, tak není co řešit, to ať už si pak každý vybere tu, co bude chtít mít doma.

Teresinha:
No jsem hele zvědavá, jak to s Shatter Me a Delirium vymyslíte:) Mě se třeba taky víc líbí ty první verze, které mi přijdu zajímavější.
Larssonovu sérii jsem teprve naštěstí načala, mám paperback jedničky a ostatní díly už jsou vydané, takže už budu jen dokupovat. Ale vím, jak to dokáže tlouct do oka - mám to samé se sérií Summer od J. Han, ale neřeším to:D

Okomentovat