“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Nick a Norah: Až do ochraptění

on sobota 7. července 2012
AUTOR: Rachel Cohn & David Levithan
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Nick&Norah's Infinite Playlist
TAGY: YA, contemporary, romantické, silně vulgární slovník

ANOTACE
"Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?“ ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují.
Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu. A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.

UKÁZKA
"Není čas na vysvětlování," pokračuje Thom. "Řekněme, že Scot a já nemůžem tu Nickovu podělanou bejvalku ani cejtit, a moc rádi bysme mu trochu helfli s vykročením do nový životní etapy. Takže tě snažně prosím: dneska toho chudáka někam vezmi, obhlídněte město, obhlídněte zadní sedadlo tý Nickovy rachotiny, je mi úplně fuk co, hlavně toho pitomce dneska vytáhni na rande. Už jsme se se Scotem rozhodli, že se nám líbíš a že jseš Nickova spása. Ale neber to jako nátlak."
• • • 
(Bez spoilerů) 

JEDNA NOC V NEW YORKU
Nick se neúspěšně snaží přenést přes nedávný rozchod s Triss. Ta mu to zrovna dvakrát neusnadňuje, když se objeví se svým novým úlovkem na show, kde Nickova kapela právě vystupuje. Zoufalý Nick se obrátí na neznámou dívku u baru jako na svou 'poslední' záchranu. Norah, taktéž po nehezkém vztahu, zrovna tak trochu zevluje na baru a jedním okem dohlíží na svou ztřískanou kamarádku utrženou ze řetězu, když ji kluk vedle ní najednou požádá o poněkud zvláštní laskavost. Nakonec na roli jeho "pětiminutové přítelkyně naoko"  přitažlivému basákovi kývne. Oněch pět minut se však protáhne na celou noc bloudění New Yorkem, kdy se každý z nich musí poprat s minulostí a udělat si v hlavě pořádek, a zároveň přijmout současnost se vším všudy.

COOBOO OPĚT V AKCI
Možná si říkáte, že by to byl přesně ten pravý 'klišoidní' námět na romantickou teen komedii - uvažujete stejně jako filmoví tvůrci, aspoň stejnojmenný snímek (česky Rande na jednu noc) natočený podle této knihy  v roce 2008 je toho důkazem. Ten jsem viděla dokonce dřív, než jsem se dozvěděla o existenci nějaké knižní předlohy. Což o to, film mě tehdy podpořil v mém líném rozpoložení, kdy po pololetí kvůli absenci fungujících mozkových buněk nejsem schopná ničeho, ale mou plnou pozornost si kniha získala až v tu chvíli, kdy se do jejího překladu pustilo české CooBoo a vyzbrojilo ji ještě ke všemu krásnou obálkou, která předčila i originál!

ROMANTICKÉ KLIŠÉ? HAHA
Na co dvojice autorů, z nichž každý se jednotlivě zhostil vyprávění z pohledu Norah i Nicka, ve svém příběhu především sází, je čtenáři jasné téměř okamžitě: v YA literatuře neobvyklý, nekonečný a hlavně necenzurovaný proud myšlenek hrdinů. Přednost před dialogy tak dostává vše, co se hlavním hrdinům honí hlavou a co v daném momentě prožívají. Řekla bych, že právě kvůli těmto, řekněme, citovým výlevům, které  postavám v mých očích moc nepřidaly, a mnohdy až květnatým popisům je oslaben děj, který přestože zahrnuje pouze jednu noc, by se dal oživit dávkou přímé řeči navíc. Pro některé by se kamenem úrazu mohl stát i styl, respektive jazyk, jakým je kniha napsaná. Nejsem prudérní a po letech se svými spolužáky jsem už zvyklá na ledacos, ale přesto mi ta silně sprostá slova na skoro každém řádku nebyla moc po chuti a celkově utlumovala zážitek ze čtení.

DISKUTOVANÁ KNIHA
Hodnocení a konečný dojem z knihy tentokrát hezky shrnuje jedna z definic GoodReads pro hvězdičky: Bylo to okay. Nemohu totiž říct, že se mi dílo nějak zvlášť líbilo, ale na druhou stranu to nebyla katastrofa, která by se nedala číst. Knižní předloha mě v podstatě zklamala, nedokázala jsem se u ní tak bavit a uvolnit jako u pohodového filmového zpracování, které, jak jsem zjistila, se v mnohém dost liší a spíš než abych si knihu užívala, tak jsem si často v duchu musela klást otázku, zda si ze mě někdo nestřílí. Se štítkem knihy s velmi rozporuplnými ohlasy příběh Nicka a Norah nesedne každému a sám si pečlivě vybírá své čtenáře. Mně bohužel tolik neoslovil a členkou fanclubu se hned tak asi nestanu.


• • •


MOJE HODNOCENÍ: 2/5

- ZDROJE: 1, 2, 3

1 komentářů :

Ginger řekl(a)...

No, díky téhle recenzi jsem si knihu přečetla a musim říct, že se mi líbí, jak je popsán punk a jeho novodobá scéna. Všechno je to toiž pravda, ale jelikož je kniha určená spíš pro mladší čtenáře, nechápu zapojení sprostých slov a punkového slangu. Kdo netuší o punku, netušil nejspíš ani tady. Autorka spojila dvě věci, teen příběh a punk, což byl už od začátku prohraný boj. 2/5 je tak akorát.

Okomentovat