“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Top týdne (#18)

on pondělí 2. července 2012

Týdenní meme pořádané Luu.

OBLÍBENÉ KLASIKY

MALÉ ŽENY
(L. M. Alcott)

Vím, že se opakuju, ale tuhle knihu prostě miluju, proto se taky objevuje snad v každém mém žebříčku:) Obzvlášť první část, kdy jsou Marchovic děvčata ještě 'malé' holky, je mým oblíbeným čtením. Kvůli filmům a knihám, kde o knize padaly zmínky, jsem ji měla zaškatulkovanou jako typ nezáživné povinné četby a ejhle! Teď na ni nedám dopustit.

PÝCHA A PŘEDSUDEK
(J. Austen)

Zeptáte-li se jakékoli dívky, jakou romantickou knihu má ráda, zřejmě 80% z nich odpoví, že Pýchu a předsudek. No a není se čemu divit - sečtělá hrdinka proti konvencím společnosti, na pohled povýšený, avšak v jádru dokonalý gentleman a láska zrozená z nenávisti. Osobně mám pro austenovky slabost a tento kousek patří klasicky mezi ty oblíbenější.

HAMLET
(W. Shakespear)

Tragédie jak vyšitá, drama konkurující telenovele. Má první a zatím poslední zkušenost se Shakespearem. Probírali jsme ho před lety o angličtině a zaujalo mě to natolik, že jsem si to musela přečíst, čehož nelituju. Romeo a Julie mě moc nelákají, ale určitě zkusím další shakespearovinu - třeba pro změnu nějakou komedii.

JANA EYROVÁ
(C. Brönte)

Přiznám se, že u Jany jsem měla chvíle, kdy jsem ji kvůli hluchým místům měla chuť odložit, jindy jsem ji zas nechtěla zase dát z ruky. S touto knihou je to jak na houpačce, ale stojí za přečtení a jako celek je to výjimečné dílo.

KYTICE
(K. J. Erben)

Eh, já a poezie nejsme dobří kamarádí - básnické střevo mi nikdy nebylo dáno do vínku a poetického chápání jsem taky moc nepobrala. Ale! Tuto sbírku mám z nějakého důvodu opravdu ráda a čtení básní z ní mě pokaždé bavilo. Těžko říct jestli na tom nenese zásluhu jejich trochu temný podtón, celkové baladové pojetí a často nehezký až morbidní konec.

POVÍDKY Z JEDNÉ KAPSY 
(K. Čapek)

Počítá se toto vůbec do klasiky? Čapek je pro mě takový klasický český autor. Zbožňuju jeho Dášeňku (no, nevím, jak moc by se hodila do tohoto seznamu), ale získaly si mě i jeho Povídky z jedné kapsy. Některé víc, některé míň, ale všechny mají něco do sebe. Detektivky já totiž rozhodně můžu.

1 komentářů :

Sayury řekl(a)...

Malé ženy jsem nedávno četla a úplně jsem si je zamilovala. Dokonalé, dokonalé! A Pýcha a předsudek...no co si budeme povídat, pan Darcy je prostě ideál :D

Okomentovat