“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Momenze: Divergence

on čtvrtek 20. září 2012

AUTOR: Veronica Roth
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Divergent (Divergent #1)
TAGY:
YA, dystopie, romantické

ANOTACE

Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.


UKÁZKA
 "Myslím, že děláme chybu," naznačí opatrně. "Všichni jsme se začali dívat na ctnosti jinejch frakcí skrz prsty a vyzdvihujem jenom ty naše. Tohle dělat nechci. Chci bejt statečnej, nesobeckej, chytrej, laskavej i čestnej." Odkašle si. "S tou laskavostí ale pořád bojuju."
 "Nikdo není dokonalej," zašeptám. "Tak jednoduše to nefunguje. Jednu špatnou vlastnost odstraníš a objeví se jiná."
 Já sama jsem vyměnila zbabělost za krutost a místo změkčilosti se ozbrojila dravostí.
• • •
(Bez spoilerů)

PŘÍBĚH: Unikátní dystopie se vším všudy, která má vybudovaný vlastní svět se svými vlastními pravidly.  Má to nápad, spád, úsměvné, silné i drsnější pasáže, neskutečný závěr, po němž budete shánět pokračování. Ať už jste na akci, romantiku nebo něco jiného, nějakou tu dějovou linii si už určitě vyberete.

POSTAVY: Velmi pěkně a živě vykreslené. Každá má co nabídnout, tedy jak kladné, tak i negativní stránky, rozhodně nepůsobí dojmem povrchních loutek. Prostor nezískaly sice všechny, ale k nápravě stále může dojít v následujícím díle. Hlavní hrdinka může některým drásat nervy, ale víceméně by se o ní nedalo mluvit jako o trnu v oku. No a její protějšek Čtyřka je kapitola na básnění sama o sobě...

STYL PSANÍ: Čtivý, záživný, skvělý poměr dialogů a popisů. Autorka vás chce napnout? Fajn, nemůžete se dočkat, až otočíte stránku. Chce vás romanticky naladit? Dobrá, kolena máte jak rosol a na tváři přiblblý úsměv. Popisuje? Vidíte to živě před sebou, popř. cítíte všechny ty emoce, jako by šlo o vás.

SLOVO ZÁVĚREM: Přestože je často přirovnávána k slavným Hunger Games, rozhodně bych si netroufla stavět tyto série vedle sebe. Stejně jako příběh z pera S. Collins, i tento má své jedinečné kouzlo, jímž si získá spousta svých fanoušků. Divergence je velice slibným začátkem.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5/5

ZDROJE: 1

POZN.: Doufám, že se vám tahle rychlá recenze aspoň trochu pozdává. S těmi klasickými určitě nekončím, ale pokud vás napadne, čím bych nové momentové recenze mohla vylepšit nebo vám na této něco chybí, nebráním se žádným připomínkám a všechny návrhy vítám s otevřenou náručí:)

5 komentářů :

E_V_E řekl(a)...

veľmi pekná recenzia 8)
stručná, jasná, ešte k tomu super kniha 8P

Anonymní řekl(a)...

Souhlasím, myslím si, že i když je často srovnávána s Hunger games, tak je to jiný příběh, který je originální a moc se mi líbil. Nemůžu se dočkat pokračování! :)
Jinak se mi líbí, že je recenze taková stručná, hezky se to čte. :)

moira řekl(a)...

"Čtyřka je kapitola na básnění sama o sobě..." - Stoprocentní souhlas. :DD
Hej, taková krátká recenze někdy úplně stačí, zvlášť takhle přehledná. x)) Kdyby jsi viděla mou vlastní recenzi, věděla by jsi, že je možná ještě kratší. :D

A nějaké vylepšení? Sakra, nic mě nenapadá, vypadá to prostě dobře. :D

annejude řekl(a)...

E_V_E:
Mockrát ti děkuju:)

Deniska:
Právě, já celkově nerada srovnávám dvě knihy.
Děkuju, jsem ráda, že se líbí:)

Moira:
Anooo, ódy na Čtyřku by byly vážně dlouhé:D
Jé, mockrát díky:) Na tvou se určitě podívám.

moira řekl(a)...

podíváš? Raději ne. Nechci abys' byla zklamaná. :D

Okomentovat