“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Měsíční píseň (Mercy Thompson #1)

on neděle 9. září 2012
AUTOR: Patricia Briggs
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Moon Called (Mercy Thompson #1)
TAGY: urban fantasy, paraormální, kožoměnci, vlkodlaci, upíři, fay

ANOTACE
Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou.
Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opravuje mikrobus patřící upírovi. Její bývalý šéf je gnón. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu.  Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky… A unést mu dceru byla osudová chyba…

UKÁZKA
 "Jdi," poručila mi a mávla rukama, jako by mě zaháněla. "O svinčík tady venku se postarám i bez tvé pomoci. Ty počkej u těla. Adam tu brzy bude. Až se na mrtvolu podívá, poví mi, co s ní. Tys zabila toho vlka? Stříbrnou kulkou, takže se mám dívat po patroně?"
 "Zuby," odpověděla jsem, protože věděla, co jsem. "Byla to nehoda, tedy jeho smrt byla."
 Otočila jsem se ke kanceláři, ale popadla mě z paži. "Co tě to napadlo, Mercedes Thompsonová? Malý vlk, který útočí na velké, nežije dlouho. Štěstí tě nakonec opustí."
• • • 
(Bez spoilerů)

V KŮŽI KOJOTA
Každý by musel uznat, že Mercedes Thompson zrovna nesplňuje kritéria průměrné mladé Američanky - po vysokoškolském studiu historie se nakonec rozhodla živit jako automechanička, tetování by jí mohl závidět kdejaký motorkář a karavan, který nazývala svým domovem pamatoval i lepší časy. Málokdo však ví, že je kožoměnec, který se občas toulá po okolí v podobě kojota, což může být v teritoriu vlkodlaků, a ještě ke všemu přímo pod nosem alfy Adama, dost riskantní. Nenormálním, avšak jinak poklidným, životem Mercy otřese v základech příchod čerstvě proměněného vlka Maca. Mercy najednou totiž musí řešit, co si počne s několika mrtvolami, těžce zraněným Adamem, jeho zmizelou dcerou, svou starou něco-jako-rodinou a mužem, který jí kdysi zlomil srdce.

ŽÁDNÉ LOVE DRAMA
Dnešní recenzovaná kniha by mohla zaujmout především ty, které ze sladkobolných eskapád středoškolaček trnou zuby, protože urban fantasy série Mercedes Thompson kromě toho, že je určená dospělému okruhu čtenářstva, také hlavně odsouvá lásku a veškerou romanci OPRAVDU na vedlejší kolej. Bojíte-li se, že vaše srdíčko nebude mít nad kým plesat, buďte klidní, protože adepti tu jsou, jen zkrátka pro samé dobrodružství, krev a vlky není příliš času na řešení milostného života. Briggs totiž nešidí ani tu omáčku okolo, nechybí proto například pár střípků Mercyiny minulosti nebo srozumitelné vysvětlení, jak funguje cela ta vlčí hierarchie, za což musím autorku obzvlášť pochválit.

HRDINKA S ROZUMEM 
Po sérii hrdinek, které po slovech "nemíchej se do toho, zůstaň tady a ani se nehni" samozřejmě udělaly přesný opak, je příjemné narazit na postavu jako Mercy - ta nemá potřebu si něco dokazovat a ví, kdy je vhodný okamžik vycenit zuby a kdy naopak stáhnout ocas a držet se zpátky, pokud se chce dožít rána. Dalo by se říci, že takovým tím přesvědčivým dojmem jsou ocejchovány snad všechny postavy a právě to je jednou z věcí, které hrají se čtivým, lehce vtipných stylem psaní ve prospěch svižnosti příběhu, dialogů včetně.

PRO FANOUŠKY "POPRAVČÍ"
Už dlouho se mi nestalo, že bych otevřela knihu, jejíž příběh mě z nějakých těžko vysvětlitelných důvodů chytl hned od první stránky. Ať už za to mohou skvěle vykreslené charaktery všech postav nebo pořádně adrenalinem nabitý děj, jisté je to, že má tahle série skvěle našlápnuto, zejména k fanouškům slavné série o Anitě Blake.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5/5

ZDROJE: 12, 34

5 komentářů :

moira řekl(a)...

hezky shrnuto. Nemám sice Mercy tak ráda jako Anitu (respektive tak ráda jako Anitu asi do čtvrtého dílu), ale přesto je to jedna z mých oblíbenějších sérií. :) Než jsem se k ní dostala, trochu jsem váhala, protože... přeci jen, DAlŠÍ vlkodlačina? Ale naštěstí jsem byla překvapila. x))

Unknown řekl(a)...

Dobrééé, toto som potrebovala,aby som sa rozhodla, či do toho ísť. A naviac, páči sa mi, že hlavná hrdinka je "len" kojot 8-)

E_V_E řekl(a)...

Pekná recenzia, táto séria ma už dlho láka 8)

annejude řekl(a)...

Moira:
Díky:) Já z Anity četla pouze první dva díly, které jako jediné měla naše knihovna v nabídce a ty se mi hodně líbily, jen jsem se pak nedostala k dalším a nakonec vůbec:D V Mercyině případě to byl nátlak většiny, a taky jsem se na ty vlky moc netvářila, ale zas ten kojot...:D

LenaAoi:
U téhle série se mi právě líbí, že nabízí i něco jiného, nového, než jen vlky - tedy toho kojota. Jinak jsem ráda, že jsem pomohla:)

E_V_E:
Děkuju, zatím mám za sebou sice jen dva díly, ale za sebe ti ji můžu doporučit;)

Destel řekl(a)...

Já jsem začala Anitu a Mercedes číst vcelku zároveň a musela jsem jednu sérii odložit, protože se mi pak pletlo, co je z toho či onoho dílu. Je to docela podobné. Ale i tak se mi víc líbí Mercedes než Anita... zatím.

Okomentovat