“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Top týdne (#19)

on pondělí 3. září 2012

Týdenní meme pořádané Luu.

TOP ROKU 2011
- NEJZAJÍMAVĚJŠÍ COVERY -

V pořadí devatenáctý žebříče ponechala Luu tématicky téměř volný s tím, že by se měl jakkoliv týkat knih přečtených v roce 2011. Sama jsem si sestavila na konci loňského roku skoro vyčerpávající žebříček - tentokrát dám prostor těm nejzajímavějším přebalům knih.

DÍVKA S POMERANČI 
(J. Gaarder)

Kromě vhodného pomerančového odstínu, se mi prostě líbí zejména celková jednoduchost obalu, který v sobě má takové to nepopsatelné kouzlo, podobně jako příběh sám. Obyčejná a přesto něčím zvláštní dívka s pytlíkem pomerančů, z nichž některé leží ledabyle pod prostým názvem, který vám toho moc neprozradí. O čem kniha je? budete si říkat, až si jí možná všimnete někde v knihupectví a se zvědavostí brát do ruky. Pokud jste nečetli, doporučuju jako knížku do postele na zimní večer:)

EREBOS - HRA, KTERÁ ZABÍJÍ!
(U. Poznanski)

Děsívému a tajemnému oku, které vévodí celé obálce napínavého příběhu o vlivu a moci počítačových her, jste jen těžko unikli. Slovo 'krásná' možná zrovna nevystihuje tuto obálku ve svém pravém slova smyslu, ale rozhodně na ní něco je, protože náhodný kolemjdoucí by se za ní určitě ohlédl. Ono tajemno a lehké mrazení jsou právě to, co zaujme.
NEOPOUŠTĚJ MĚ
(K. Ishiguro)

Přestože jsem z tohoto příběhu měla docela dost smíšené pocity, jeho přebalu nelze upřít to, že v podstatě skvěle nastiňuje zvrácenost a podivnou atmosféru, v jejímž duchu se nese celý děj. Ledové barvy, zvláštní póza nahé modelky s hlavou otočenou o 180° a neobvyklý kus nábytku spolu s lehce filozofickými otázkami
vás chtě nechtě trochu nahlodají.
LEVIATAN
(S. Westerfeld)

Jedna z mých oblíbených obálek vůbec která podle mě prostě křičí "steampunk", proto se skvěle hodí ke knize, jejíž děj je zasazen do doby první světové války, avšak s nejrůzněji vyvinutými stroji na jedné straně a živými tvory, za jejichž vznikem stojí genetický mišmaš, se jedná o alternativní verzi této části dějin. Celý cover je tvořen spoustou prvků, ať už jsou to ozubená kolečka, písmo s kovovým leskem nebo ozdobné ornamenty - to všechno ve výsledku tvoří nádherný a zajímavý celek, lahodící oku.

VZPOMÍNKY NA ZÍTŘEK
(C. Ahern)

Takový typicky ženský obal, řekla bych, na němž upoutá především deníkový vzhled knihy a vzorované pozadí, které mi připomíná tapety na zeď z dřívějších dob - vidím před sebou zkrátka komnaty s komornou nějaké urozené šlechtičny:D Celkově z obalu dýchá ta ženskost a jemnost, což podle mě odpovídá i stylu psaní této knihy.

VÝJIMEČNÁ
(K. Cashore)

Žalujte mě, ale já si prostě neodpustím nenacpat sem jednu z mých oblíbených knih, která si zaslouží spoustu dalších nových čtenářů a krásná obálka je skutečně jen bonus. Uprostřed dominující dýka/meč/cokoliv jiného ostrého (odpusťte moje "znalosti" sečných, nebo jak se tomu říká, zbraní:D) se zvláštní rukojetí, pozadí se vzhledem pergamenu slibují něco dobrodružného s nádechem minulosti a já s určitostí můžu říct, že si tenhle fantasy příběh ze středověku nechcete nechat ujít.

SMEČKA
(A. Cremer)

Zakrvavené lilie - už to vyvolá pozornost. Přidejte k tomu pohlednou tvář se žhnoucíma vlčíma očima a věřte, že máte aspoň trochu zaděláno na zajímavou a pěknou obálku. A celé ladění do bílo-fialova, které správně vyvolává dojem zimy a hor, tomuto příběhu o vlcích skutečně svědčí. 

THE BODY FINDER
(K. Derting)

Není kytka jako kytka a tady to platí obzvlášť. Nevím, jak vy, ale já se na tuhle modrou krásku nemůžu vynadívat. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása - tady máte rovnou i příklad. S neobvyklou květinou a černým podkladem nepotřebujete zázraky, abyste ohromovali potencionální čtenáře. Námět coveru nemá k ději žádnou vazbu, ale koho to zajímá? Nikdo si přece nebude stěžovat na skvělou paranormální knihu s mužským hrdinou k sežrání a nádhernou obálku.

MĚSTO Z POPELA
(C. Clare)

Ptáte-li se, proč nezmiňuju první díl této série, tak vám muselo uniknout, co za zlo na první obálce napáchali čeští grafici. U dalších naštěstí dostali rozum a tady máme jednu z nich, která zůstala stejná jako originál. Miluju různá panoráma měst a tady v kombinaci s postavou rudovlásky v jakémsi mlžném oparu působí opravdu kouzelně a kniha vypadá mnohem lákavěji. Tahle napínavá série o lovcích stínů si totiž nezaslouží žádný paskvil.

DÁVNÁ KLETBA
(M. Curley)

Na první pohled obyčejná a ničím zajímavá obálka, jak by ji mnoho jiných označilo, mě tak nějak zaujala a ani pořádně nevím proč. Zajímalo by mě, co tam dělá ta kostra. Květina v případě The Body Finder  je vcelku neutrálním prvkem, takže to nepůsobí nepatřičně, ale kostra? Příběh sice vypráví o cestování v čase, ale na žádné zdolávání dinosaurů nedošlo. Esteticky by to mohlo vypadat jinak celkem k světu, s tou červenou, modrou a tak. Jinak jak se teď na to dívám, vybavuje se mi při pohledu na cover úvod a závěr Looney Tunes:D

2 komentářů :

ann řekl(a)...

Musím říct, že ta první kniha z celého seznamu mě vážně zaujala - a to právě kvůli svému obalu! Určitě až se někdy stavím v knihkupectví, tak se po ní poohlédnu. ^^

annejude řekl(a)...

To jsem ráda;)

Okomentovat