“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: R. U. R.

on sobota 3. března 2012
AUTOR: Karel Čapek
TAGY: sci-fi, roboti, divadelní hra

ANOTACE
ROSSUM'S UNIVERSAL ROBOTS
Čapkovo utopistické drama, v němž se světu poprvé představilo slovo robot. Vypráví o továrně, v níž vznikají roboti, kteří pracují za lidi a umožňují tak vzniku jakéhosi "ráje". Jenomže nic netrvá věčně a i roboti můžou začít myslet na sebe.





UKÁZKA
HELENA: Má se s nimi jednat ... jednat ... jako s lidmi.
HALLEMEIER: Aha. Mají snad hlasovat? Nemají dokonce dostávat mzdu?
HELENA: Ovšem, že mají!
HALLEMEIER: Koukejme. A co by s ní, prosím vás, dělali?
HELENA: Koupili si ... co potřebují ... co by je těšilo.
HALLEMEIER: To je moc hezké, slečno; jenomže Roboty nic netěší. Hrome, co si mají koupit? Můžete je krmit ananasy, slámou, čím chcete; jim je to jedno, nemají vůbec chuti. Nemají na ničem zájmu, slečno Gloryová. U čerta, nikdo ještě neviděl, že by se Robot usmál.
HELENA: Proč ... proč ... proč je neuděláte šťastnější?
HALLEMEIER: To nejde, slečno Gloryová. Jsou to jen Roboti. Bez vlastní vůle. Bez vášní. Bez dějin. Bez duše.

• • •
(Bez spoilerů)



SVĚT ROBOTŮ
Nacházíme se na blíže neurčeném ostrově, kde sídlí továrna starého vědce Rossuma, který před mnoha lety objevil "téměř živou hmotu" a tím i recept na výrobu strojů, tzv. robotů, kteří by v mnohém mohli pomoct či dokonce zastoupit samotné lidi. Do ničím neměnného koloběhu přijede jednoho dne slečna Helena, která vstoupí do života šestice mužů, stojící za řízením a plynulým chodem továrny. Tato mladá a okouzlující žena věří, že i roboti v sobě mají jistý kousek duše a zasluhují mít svá práva. Výroba se postupem času stále více zlepšuje a roboti zdokonalují tak, že lidé nemusí skoro vůbec hnout prstem. Jenže i tenhle perfektní stav světa musí jednou dojít svého konce...

POVINNÁ ČETBA S ČAPKEM
Čapek - klasika české literatury, dalo by se říct, bez níž by se neobešel žádný nabízený seznam četby k maturitě. Hned můžu říct, že já a čeští autoři se teprve navzájem tak nějak oťukáváme a od samotného Karla Čapka jsem četla pouze jeho skvělé Povídky z jedné kapsy. Proto jsem uvítala nápad Měsíční čítárny s otevřenou náručí. Za prvé mě konečně donutila k tomu, abych se začala také soustředit na povinnou četbu a za druhé mi hned pro začátek nabídla další nahlédnutí do tvorby tohoto českého spisovatele.


BLÍZKÁ BUDOUCNOST?
R. U. R. je už jen svým menším počtem stránek a faktem, že jde o divadelní hru, která tedy obsahuje především dialogy a minimum odstavců s myšlenkovými pochody a pohnutky postav, pro některé sympatickou knihou k maturitě. Poselství a hlavní myšlenka knihy jsou jasné a na čtenáře vykukují z každé stránky. Jedná se o jakýsi kritický pohled do budoucnosti, ovládané především technikou, k čemuž dnešní společnost nemá příliš daleko. Autor poukazuje na to, že i na pohled ideální fungování světa se může časem zvrhnout v pořádný Armageddon. Že v životě je důležité spoléhat sám na sebe a nehrát si na Boha.

Přestože si myslím, že hře by pár desítek stránek navíc a širší rozvinutí děje vůbec neuškodilo, můžu knihu jedině doporučit dál. Námět je zajímavý, zpracování velmi dobré, tón úderný a jasný. Lehké a rychlé čtení pro ty, kteří české a klasice obecně příliš neholdují.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 4/5

2 komentářů :

Lili.en řekl(a)...

Tahle kniha mě bavila.. na to, že je to povinná, je super :D

Verča řekl(a)...

Ááá fuj, povinná četba :D

Okomentovat