“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

EREBOS - Hra, která zabíjí! (RC review)

on neděle 13. listopadu 2011
AUTOR: Ursula Poznanski
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Erebos
ČESKÝ NÁZEV: EREBOS - Hra, která zabíjí!
DATUM VYDÁNÍ (ČR): říjen 2011
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, tajemné, dobrodružné, počítače a technologie

ANOTACE:
Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

UKÁZKA
"Užij si to," vydechla a odešla.
Ani se za ní neohlédl. Veškerou jeho pozornost upoutal předmět, který držel v ruce - nepopsaný obal s DVD. Nick ho zvědavě otevřel.
Prý Linkin Park.
Tady dole bylo šero a Nick musel DVD natočit na světlo, aby viděl, co na něm bylo Brynniným dětským písmem napsáno.
Bylo to jedno jediné, Nickovi zcela neznámé slovo - Erebos.
TRAILER 


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete  knihu EREBOS objednat TADY.

• • •
(Bez spoilerů)

• ÚSPĚCH U ČTENÁŘŮ •

První počítače byly dříve obrovská monstra, která často zabírala celé místnosti a používala se jen k vědeckým nebo technickým účelům. S vývojem technologie se však počítače staly záležitostí každé domácnosti a pro mnohé zdrojem zábavy, čímž se objevila nová závislost. O tom, jak moc je snadné podlehnout kouzlu počítačové hry, jejímu fantastickému světu, šanci být někým jiným a zapomenout tak na čas na své problémy, je právě kniha německé autorky Ursuly Poznanski, která za ni získala státní cenu za literaturu. Nominována byla porotou tvořenou samotnými čtenáři a ve své kategorii knih pro mládež pak i vyhrála. 





 • HRA, KTERÁ ZABÍJÍ •

Sedmnáctiletý Nick Dunmore si už stačil všimnout, že od té doby, co na jeho škole začaly mezi některými studenty kolovat tajemné balíčky, chová se spousta z nich neobvykle, tajnůstkářsky, často chybí ve škole, a když už přijdou, tak vypadají unaveně a skoro nevnímají okolí. Jeho zvědavost stoupne, když to samé postihne jeho kamaráda. Co je v těch divných krabičkách? Proč o tom nikdo nemluví? Odpovědi na jeho otázky přijdou samy ve chvíli, kdy Nick obdrží svou vlastní kopii DVD, jehož obsah zcela pohltil jeho spolužáky. Ukáže se, že se jedná o počítačovou hru s názvem Erebos, v níž člověk plní úkoly, bojuje se zvláštními tvory, snaží se dosáhnout co nejvyšší úrovně a především se připravuje na velký boj s úhlavním nepřítelem Erebosu Ortolanem. Nick se s podobnou hrou ještě nesetkal - je ohromen její grafickou stránkou a její schopností odpovídat mu zcela logicky na jeho otázky. Ale jak je možné, že hra zná jeho pravé jméno, ví o něm téměř vše, zadává mu úkoly i mimo svět Erebosu a může odměňovat nebo trestat jak postavy, tak i hráče? Erebos začíná být nebezpečný, zejména pro ty lidi, kteří nejsou jeho zastánci a jdou proti němu. A jak se zdá, pomoct by mu v tom měli právě Nick s ostatními - jeho oddaní bojovníci.

• SVĚT EREBOSU •

Knihy jsem si na našem trhu do poslední chvíle skoro nevšimla, dokud jsem na ni nenarazila v knihkupectví, kde na sebe svou uhrančivou obálkou strhávala pozornost, a dokud se na ni nezačaly objevovat nadšené reakce, k nimž se musím nyní přidat. Autorka si vybrala vskutku originální námět, jenž se jí podařilo ve své knize skvěle rozpracovat. S Nickem je nám umožněno nahlédnout do neskutečného prostředí dechberoucí hry, kterou Erebos skutečně je. Části, kdy Nick prostřednictvím své postavy prožívá dobrodružství v imaginárním světě, jsou popsány bravurně a čtenář má podobně jako hlavní hrdina pocit, že hra žije a že on sám je její součástí. Musím tedy pochválit vypravěčský styl autorky, který je správně napínavý, nutí čtenáře během čtení neustále uvažovat nad tím, co se děje, a pohání ho tím dál, aby se dozvěděl víc. 

 • NICK DUNMORE•

Kniha je napsána velmi čtivě a tak, aby se do ní hlavně začetla mládež, čemuž napomáhá častá přítomnost  dialogů a uvažování postav. Charakter hlavní postavy Nicka se autorce podařilo vystihnout dobře, protože působil skutečně a normálně, autorka se naštěstí nedopouštěla dnes tak častého idealizování mužského hrdiny, takže by Nick mohl klidně být vaším spolužákem. Kromě toho je zamilovaný do své spolužačky Emily, která však Erebosu není zrovna příliš nakloněna a na začátku s Nickem chtěla celé věci přijít na kloub, čemuž je zřejmě konec v okamžiku, kdy si Nick hru zamiluje - ano, nabízí se tedy i  jistá romantická zápletka. Co se mi líbilo, tak to byla změna, kterou si Nick během knihy prošel. Stejně jako ostatní, i Nick se na hře pomalu stává závislým, udělal by všechno pro to, aby uspěl a nezklamal posla se žlutýma očima. Aniž by si to uvědomoval, zanedbává školu, chodí spát kdoví kdy a jediné, na co pak pořád myslí, je to, jaká bitva se svádí momentálně ve hře. 

• NEOBYČEJNÁ KNIHA •

S klidným svědomím mohu tedy knihu ohodnotit tím nejvyšším možným ohodnocením. S posledními kapitolami příběh vrcholil tak, že touha dospět k odhalení byla nesnesitelná a člověk se musel ovládat, aby stránky, kterého dělily od konce, nepřeskočil. S vyřešením zápletky se autorka vypořádala opravdu na výbornou, i když je pravda, že byl takový těžko uvěřitelný a ten dojímavý moment mezi otcem a synem byl už podle mě trochu navíc. Kniha svým příběhem dokládá fakt, jak se z něčeho zprvu zcela nevinného může proměnit v něco, s čím si není radno zahrávat a jak jednoduše může někdo využít vaši slabost ve svůj prospěch. Dobrodružství a akce, kterými jednotlivé pasáže překypují této neobyčejné knihy, lehce osloví čtenáře, a neuvěřitelná hra učaruje každému.  

• • •

MOJE HODNOCENÍ
5/5

3 komentářů :

Lili.en řekl(a)...

na tuhle knihu se děsně těším :)... snad si jí co nejdřívě koupím :)

Myanmar řekl(a)...

Obdivuji všechny co se dokáží vypracovat natolik, aby jim chodili RC výtisky :) Tak daleko se nejspíš nikdy nedostanu :D
Skvělá recenze, mám další položku do must-read seznamu :)

annejude řekl(a)...

Lili.en:
Za koupi to určitě stojí:)

Myanmar:
Děkuju moc za pochvalu, jsem ráda, že navnadila:) Jinak já tak daleko nejsem, jde spíš o štěstí:)Přeju hodně štěstí.

Okomentovat