“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Vasalisův paradox

on sobota 12. listopadu 2011
AUTOR: Raphael Cardëtti
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Le Paradox de Vasalis
TAGY: detektivní, krimi, mysteriózní, vraždy, umění

ANOTACE:
Jednoho časného rána naruší nebývaly poklid pařížské Sorbonny náhlá smrt. Ale jaký mohl mít Albert Cadas, profesor středověké literatury, důvod k sebevraždě?
Valentine Saviovou, talentovanou mladou restaurátorku, mezitím navštíví tajemný starší gentleman s unikátní zakázkou: má zrestaurovat zdánlivě bezcenný středověký rukopis, jehož opotřebované stránky slibují rozkrytí jisté záhady, která po staletí fascinuje badatele i spisovatele. Valentine však brzy zjistí, že stínové postavy, které mají o tajemství knihy zájem, jsou mnohem krutější a temnější, než si vůbec dokáže představit.
Společně se svým přítelem, aristokratem, znalcem a tak trochu taky podvodníkem Hugem Vermeerem, a Davidem Scottou, Cadasovým doktorandem, se Valentine vydává na dobrodružnou výpravu úzkými uličkami a pochmurnými palácovými sídly Latinské čtvrti.

UKÁZKA

Valentina dříve pracovala na obrazech, které měly hodnotu milionů eur, někdy i vyšší. Nikdy se jí ale nestalo, že by byl takový rozdíl mezi nominální hodnotou díla a jeho vzezřením. Nechápala, co tak úžasného by mohla na stránce deset objevit, aby to ospravedlnilo přemrštěnou sumu, kterou stařec zaplatil. S nesmírnou opatrností obracela stránky, až konečně došla k číslu deset. Nic však nenasvědčovalo, že by měla být jiná než předchozí. Maximálně byla ještě méně čitelná, protože převážnou část její plochy pokrývala změť čar. Rozsvítila lampu, kterou měla nad stojanem, a natočila ji tak, aby dvoustránku ostře nasvítila z boku. Jemný modravý stínek vykreslil vtlačené stopy písmen dalšího textu, tentokrát latinského, který byl orientovaný kolmo na ostatní.
Valentina zhasla lampu a s ní zmizela i písmena.
"Palimpsest...," zamumlala.
• • •
(Bez spoilerů)

TROCHU JINÁ DETEKTIVKA
Co takhle zpětně vzpomínám, tak už jsem dlouho nevzala do ruky nějakou pořádnou knihu, která by byla vyloženě krimi žánru a nehemžilo se to v ní nějakými paranormálními potvorami nebo vymakanou technikou - Sherlock Holmes, detektivky Agathy Christie, Jefferyho Deavera, však víte, co mám na mysli. Pak se mi nějakým záhadným způsobem poštěstilo a vyhrála jsem u Willindy (ještě jednou moc děkuju!) Cardëttiho Vasalisův paradox, jenž mi ukázal, že dát dohromady bájného mnicha, tajemný spolek, nadanou restaurátorku s pokřivenou pověstí, zabijácké nadšence a pár mrtvol, může být dobrý nápad, čímž mi představitel i něco nového z oblasti literatury.

TAJEMNÝ VASALIS
Pokud se mi teď podařilo trochu upoutat vaši pozornost, asi by bylo na místě říct, o čem že to celé vlastně je. Za vším stojí údajně mýtická postava mnicha Vasalise a jeho ztracený kodex z 13. století, s jehož rukopisem si to do ateliéru Valentiny Saviové nakráčí sám Elias Stern, legendární obchodník s uměním, který si ji najme na jeho zrestaurování. Poté, co se Valentina začne věnovat rukopisu a přidá se ke Sternově nadaci, však mladá žena brzy zjišťuje, že venku existují lidé, které také fascinuje tajemství vázané s Vasalisovým kodexem. Jejich způsoby zdaleka nepatří mezi nejjemnější a jejich touhu získat rukopis pro sebe, jak se zdá, nic nezastaví a vůbec se neštítí jít kvůli tomu i přes mrtvoly. Jak ale do spletité  a nebezpečné hry zapadají profesoři ze Sorbonny a jeden doktorand? Podaří se jí rozluštit záhadu, do níž je Vasalisův kodex zahalen, aniž by se jí něco stalo? Valentina si není moc jistá tím, jestli pracovat pro Sterna bylo moudré rozhodnutí.

UMĚNÍ V HLAVNÍ ROLI
Kdybych z knihy měla vytáhnout tři takové hlavní složky, tak by to bylo umění, historie a záhady. A nutno podotknout, že se Cardëtti slušně orientuje ve všech třech. Asi dva roky jsem měla na škole dějiny výtvarného umění jako předmět, který mě moc bavil, takže výtvarné pozadí a vsuvky pro mě byly zajímavou odbočkou. Je pravda, že tyto pasáže můžou někomu připadat nudné nebo zdlouhavé, což už je otázkou vkusu, ale řekla bych, že v Cardëttiho podání to nebude nikomu vyloženě vadit. Na co jsem se těšila, tak to bylo samotné restaurování kodexu a odkrývání jeho tajemství. V podobných neosvětlených záhadách z minulosti si docela libuju, takže jsem byla trochu zklamaná, že se Valentine k samotné práci, na kterou byla najatá, ani nedostala.

ZÁHADA ZA ZÁHADOU
Jinak co se týče detektivní části, tak zde byl autor přímo pan Tajemný. Cestou příběhů několika postav se v konečném výsledku dopátráte k jejich vzájemnému spojení a s blížícím se závěrem k rozuzlení zápletky, které ještě stejně nebude tak úplné, jak si zprvu budete myslet. Komplikované, říkáte si? To ano, ale nese to svůj podíl na tajemnosti, napětí a překvapení. Jednotlivé kapitoly končí v tom nejlepším a následující stránky hovoří zase už o něčem zcela jiném, takže k tomu, jak to dopadlo s postavou předchozí části, si musíte domyslet a svou domněnku si ověříte později. Celý tenhle spletenec spletenců, čemuž ještě napomohlo celkem dost postav a jejich role v samotném příběhu, mě dokonale zmátl a celou dobu se mi v hlavě honilo stále jediné slovo: Cože?! Ano, splnilo to svůj účel a jako čtenáře mě to nechalo v nevědomosti, ale občas by nebylo na škodu dostat se k vodítku i dříve.

DOPORUČUJI VŠEM
Má slova závěrem budou taková, že vám tuto knihu vřele doporučuji. Ději nechyběla akce a spád a je znát, že příběh byl promýšlen od první stránky až po tu poslední. Sice snad poprvé v životě bych uvítala v knize více indícií a méně neznámých mrtvých či zraněných, ale to je asi tak moje jediná výraznější výtka. Postavy, což jsem velmi ocenila, byly vypracované do sebemenšího detailu, autor se nedržel jen jednoho charakteru, který pak aplikoval na všechny postavy, díky čemuž působily jako skuteční lidé. Jejich chování, myšlenkové pochody - žádné přikrášlování. Jakožto milovníci složitých zápletek si přijdete na své, zatímco zbytek si ozvláštní své obvyklé čtení skvělou detektivkou, podanou zase trochu jinak.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 4/5

1 komentářů :

Willinda řekl(a)...

Jsem ráda, že se kniha líbila! ;)

Okomentovat