“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Nádherné bytosti (RC review)

on středa 30. března 2011
Autor: Kami Garcia & Margaret Stohl
Originální název: Beautiful Creatures (Caster Chronicles #1)
Český název: Nádherné bytosti (Kronika prokletých zaklínačů #1)
Datum vydání (ČR): 7. 4. 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Tagy: YA, fantasy, zaklínači, romantické

Anotace:
Ethan žije v městečku Gatlin v Jižní Karolíně celý život, stejně jako celé generace jeho rodiny. A jedno ví bezpečně – tady se nikdy nic nemění, nikdy se nic neděje. Pak se však objeví Lena Duchannesová a najednou není nic takové, jako bylo dřív. Ethan postupně zjišťuje, že výstřední, zvláštní, nešťastná a nesmírně přitažlivá Lena je z rodiny mocných Zaklínačů a o jejích šestnáctých narozeninách na ni má dopadnout kletba – kletba, která ohrožuje její život. Lenu a Ethana však k sobě váže hlubší pouto, než kterýkoli z nich tuší, a Ethan je možná Leninou jedinou nadějí.


• Ukázka


 "Nevěřím vám a nerozumíte tomu. My s Lenou se od sebe tolik nelišíme."
 "Smrtelníci. Závidím vám. Myslíte si, že můžete všechno změnit. Zastavit vesmír.
 Odčinit to, k čemu došlo před spoustou let. Jste tak nádherné bytosti."

• Trailer


Za poskytnutí RC knihy bych chtěla znovu poděkovat Knižnímu klubu

• PŘÍBĚH

Byla jedna kletba.
Byla jedna dívka.
A úplně na konci byl hrob.

Vítejte v Gatlinu, malém městečku v Jižní Karolíně, kde čas jako by přestal existovat a stereotypní životy místních občanů, jejichž předkové bojovali za stále dokola omílané války Severu proti Jihu na straně Konfederace, se točí kolem minulosti, jíž se nedokáží vzdát.
Pokud žijete v téhle zapadlé díře světa, myslíte si, že vás tu už nic nemůže překvapit. Ethan, jehož myšlenky se stále upírají jen ke dni, kdy bude moct odsud vypadnout, si to aspoň donedávna myslel. Ale to bylo předtím, než se sem znenadání přistěhovala neteř místního podivína. A Ethan v nové studentce, která je ve městě, kde se nechce nikdo lišit, jako pěst na oko, okamžitě pozná svou dívku snů. Nebo spíš vlastně dívku ze svých nočních můr, které ho trápí už nějaký ten pátek. Možná proto ho to k neznámé dívce táhne a je jí natolik očarován, že se k ní chce dostat co nejblíže, a to i navzdory tomu, že je celému městu trnem v oku, stejně tak jako její strýc Macon, který, co si lidi pamatovali, nikdy nevytáhl paty ze svého strašidelného domu.
Lena, kterou se ve spánku snaží Ethan noc co noc zachránit před pádem do nekonečné propasti, má ale tajemství. Patří k mocným Zaklínačům a ovládá síly, o nichž by se mohlo ostatním jen zdát. Jenže je tu prokletí, jenž sužuje její rodinu snad odnepaměti, a obzvlášť ona z něj má nevyslovitelnou hrůzu. V den jejích šestnáctých narozenin se totiž "rozhodne" o tom, zda bude ta zlá nebo ta hodná. Zda si ji vyžádá Temnota nebo Světlo. Pět měsíců se krátí rychlostí blesku a Lenin osud už čeká za dveřmi. A zatím by se mohlo zdát, že strana Temna má navrch. Jenže tomu hodlá Ethan, který se do ní samozřejmě zamiloval, zabránit za každou cenu, protože nehodlá ztratit dalšího člověka, na kterém mu záleží. Někoho, díky němuž se zdá být život v Gatlinu mnohem snesitelnější.
Zvraty jsou mírnějšího typu, já osobně tu moc šoků nezažila. Mnohé se ani nevysvětlilo - chytáte se každé nově zjištěné informace, aby se vám nakonec nedostalo řešení, ale spoléhám na to, že si to autorky nechávají na další díly. Jednotlivé části  v kapitolách byly na můj vkus docela daleko od sebe, návaznost byla slabší a působilo to na mě dojmem, že jsou jen tak naslepo za sebou seřazené. Málokdy se knize tohoto typu podaří vyhnout se romantickým klišé, a tahle není výjimkou. Ona vlastně na tu osudovost a velkou lásku sází.

• POSTAVY

Postav se tu vyskytuje v přiměřeném počtu. Vedlejší postavy plní svou vedlejší funkci, pozadí se opravdu chová jen jako pozadí. Naštěstí nebyly rozvinuty charaktery je. dvou hlavních protagonistů, takže se člověku podaří nahlédnout pod pokličku i ostatním, což bych považovala za plus. Hlavním hrdinou a
zároveň vypravěčem příběhu je šestnáctiletý Ethan Wate. Člověk si řekne: "Hurá, konečně něco z klučičí perspektivy..." No, nejásejte předčasně. Možná, že za to může faktor jižanského gentlemana, nebo výchova pod taktovkou rázné Ammy, ale ten kluk mi přišel...vážně jen jako knižní hrdina. Protože, jestli takoví kluci chodí po světě, tak znám asi jen ty s jednoduchým myšlením, co nic neřeší a nehledají skoro v ničem žádnou hloubku, nebo se takoví jako Ethan rodí jen v Jižní Karolíně. Občas jsem si musela připomínat, že to vypráví kluk, protože v části, kdy se slova ujímá Lena, je těžké hledat nějaké výraznější rozdíly. Co se týče Leny, tak u ní jsem předpokládala, že bude tak trochu...větší bouřlivák. Víte, když holka dokáže spustit ohromný prudký liják, přehnat za pár vteřin přes oblohu černá mračna za zvuku burácejících hromů apod., je pravděpodobné, že čekáte, že se ta divokost podepíše i na ní. Ani ne, hele. Tiše a smířlivě přijímá svůj úděl a možnost, že se obrátí na stranu zla, a proplouvá zbylými dny téměř bez života, očekávajíc, až si pro ni přijdou. Já bych si ty dny alespoň snažila užít, i kdyby to mělo být naposled. Díky za to, že byla aspoň svým klidným způsobem cáklá a v reálu byste si o ní dokázali myslet svoje.
A pár Ethan&Lena? Jejich láska byla taková milá, úsměvná. Vzpomněla jsem si na děti ve školce, jak se drží za ručičky a vy si říkáte, jak jsou roztomilé, nebo na malá štěňátka. Takovou nevinnost mám na mysli. Ačkoliv o ně šlo v podstatě celou knihu, nějak moc pozornosti jsem jim nevěnovala a pod kůži se mi nedostali. Moje smůla.
Za nejlepší postavu zde považuju Macona Ravenwooda. Ta jeho upřímnost protkaná ironií a lehkým sarkasmem elegána byla naprosto osvěžující a nebýt jeho, nevím zda by se to neodráželo i na mém hodnocení. S tou největší láskou, jaké může být někdo jako on schopen, se stará a chrání svou neteř, které se nehodlá vzdát, podporuje ji a dělá všechno proto, aby věřila a neztrácela naději. V podstatě před ní drží štít a bojuje za ni.

• OSTATNÍ

Je dobře, že se obálka podobá té původní. Zaujme svým výrazným a neobvyklým titulem a podklad vypadá správně záhadně, temně a...zaklínačsky:D
Celá kniha je napsaná hovorovým jazykem, což může někomu překážet nebo taky ne. Ze začátku mi  prostě ze zvyku na spisovnost v knihách dělalo problém vyrovnat se s tím, ale ani ne po pár stránkách jsem to brala jako přirozenost. Přiblíží se to čtenářům, jimž je kniha určená, a o to více se bude některým číst lehce.
Mám ráda popisy, protože se většinou díky nim dokážu lépe orientovat v knize, respektive v jejím prostředí, a tady jich bylo asi tak akorát. Nešetřilo se na nich, ani nepřehánělo. Co musím také vyšvihnout, tak to je překlad obchodu Čmajzni&zdrhej:D
Oceňuju také, jakou práci si autorky daly i na věcech související s knihou - např. fotky, které jsou přiložené k této recenzi a najdete na oficiálních stránkách, nebo samotná písnička, o níž je v knize často zmínka. Tu můžete najít na Youtube pod názvem 16 moons.

• KONEČNÝ VERDIKT •

Kniha měla svá pro i proti. Bylo to příjemné oddechové počtení. Asi jsem doufala v něco víc. Nechci tím naznačovat, že by mě kniha zklamala to zase ne, ale mělo to své mouchy. Hodnotím ji lepším průměrem, tedy 3 body z pěti.
Romantické duše si přijdou na své a i někteří fanoušci YA by si tu mohli něco najít.
Předpokládám, že druhý díl, Beautiful Darkness, mi odpoví na některé mé otázky, takže mám v plánu si ho přečíst.

0 komentářů :

Okomentovat