“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Smečka (RC review)

on sobota 26. března 2011
Autor: Andrea Cremer
Originální název: Nightshade (Nightshade #1)
Český název: Smečka (Smečka #1)
Datum vydání (ČR): 1.4.2011
Nakladatelství: Knižní klub
Tagy: YA, fantasy, vlci, romantické, nadpřirozené bytosti

Anotace:
Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série...

• Ukázka



 Trailer


Za poskytnutí RC knihy bych chtěla znovu poděkovat Knižnímu klubu.


PŘÍBĚH

Celý děj se odehrává v Coloradu, v horském městě Vail, kde moc obyčejných lidí nepotkáte. Největší moc a vliv tu mají v rukou Strážci - čarodějové, kteří chrání Zemi a posvátná místa před svými bývalými společníky, Hledači. Ti se snaží vše ovládnout a získat pro sebe. A proto Strážci stvořili tzv. Ochránce, poloviční lidi se schopností přeměňovat se dle libosti ve vlky, aby jim sloužili jako věrná stráž důležitých míst a vojsko, za což si je vzali Strážci pod svá ochranná křídla a poskytli jim pohodlí a vše, co potřebovali. A tak to funguje dodnes.

Studenti místní střední školy by se totiž dali snadno rozdělit do tří skupin. Namísto namakaných fotbalistů a rozpustilých roztleskávaček patří mezi nejvyšší elitu děti Strážců, druhé postavení zaujímají Ochránci, kteří jsou podřízeni jejich zákonům, a úplně na spodní hraně hierarchie se krčí ti normální, kteří nemají o existenci nadpřirozených věcí a původu svých spolužáků sebemenší tušení. Jen prostě vědí, že je lepší se jim vyhýbat a klidit se jim z cesty. Člověk chvilkami musel nad jejich úzkostlivým straněním se a strachem
zvedat obočí.

Teď se dostáváme k tomu hlavnímu bodu. Calla totiž jednou při své obvyklé hlídce dá obyčejnému smrtelníkovi, napadenému grizzlym, napít své léčivé krve, čímž poruší přísná pravidla. Vzpomínám si, jak jsem byla při čtení prvních stránek překvapená. Knihy totiž většinou začínají něčím obyčejným, popřípadě seznamovacím nebo vysvětlujícím, a zkrátka se toho moc v těchto pasážích neděje, avšak tady vás autorka prostě hodila hned přímo do boje. Doslova.
Pak  se situace začíná přiostrovat v okamžiku, když se Pan Podrápaný/Krásný/Záhadný objeví v Callině škole jako její nový spolužák Shay. A jak jinak, oba se do sebe zakoukají. Jenže...není jediným chlapcem, který by mohl poplést Calle hlavu. Je tady ještě Ren, alfa samec konkureční smečky, jemuž je už od dětsví zaslíbena, aby se mohli společně stát vůdci nové smečky. Ano, máme tu další knihu s milostným trojúhelníkem.
Ačkoliv je děj protkaný převážně romantickými a hodně hodně žhavými momenty (je možné, že to tak přišlo jen mně), poslední kapitoly a sám závěr předčil všechna má očekávání, takže jsem v tu ránu zapomněla na chvíle, kdy jsem měla chuť některé věty vymazat a odstavce jednoduše přeskočit.


POSTAVY

Moc se mi líbila pevná pouta smeček, loajálnost a respekt, kterou k sobě navzájem chovaly. Postav se tu vyskytovalo požehnaně, ale málokterým byl věnován větší prostor, protože v samém středu dění bylo naše zamilované trio alias Calla, Shay a Ren.
Calla na mě působila strašně rozporuplným dojmem. Chvilkami mi připadalo, že kdyby nebylo její vlčího já, zase taková silná vůdčí osobnost by nebyla. Jo, jasně, je to holka v puberťáckých letech a mlátí s ní hormony, ale prostě mi nepřišlo normální, aby se na jedné stránce jakž takž držela, aby se roztouženě nevrhla na Rena a později zase nevzdychala nad pěknou tvářičkou a vábící vůní Shaye, u kterého si pro změnu zoufá nad svým těžkým osudem Renovy budoucí družky. Přestože je hodně cítit chemie mezi Renem a Callou, jejichž vztah je zcela jistě postaven na vzájemné náklonnosti, čtenář jakoby tuší, koho si "za toho pravého" vybrala autorka. Při tom mě osobně Shay nijak neoslovil. Uznávám sice milé a sečtělé kluky, ale tenhle si mě prostě nezískal, spíš mi naopak těmi svými poslouchej-své-srdce proslovy a rádoby rebelantským a proti autoritám bouřícím se přístupem brnkal na nervy. Vždyť to občas vypadalo, jako by se chudáka vlčí holku snažil svést na zcestí a ponoukal ji schválně k zakázaným věcem. Navíc jsem prostě nedokázala překousnout ten jeho nedostatek pochopení Callina postoje, ať už ji miloval sebevíc. Ren taky nebyl svatoušek, ale přiznejme si to, pro většinu chlapů je celibát nepředstavitelná věc. Mnoho lidí ho odsuzuje pro jeho přehnanou sebevědomost, výbušnou povahu a eh...úspěchy u většiny dívčích srdcí ve městě, což ani nehodlám vyvracet, ale i přes to je znát, jak moc mu na Calle záleží. Takže já jsem rozhodně TEAM REN. Milovala jsem scény s ním, líbí se mi ta jeho živočišná stránka, která se projevuje i v jeho lidské podobě (nemyslela jsem si, že by mi mohlo vrčení přpadat někdy sexy:D), přitažlivá mužnost a na druhou stranu ta jeho citlivá a Callu milující tvář.


OSTATNÍ

Nemůžu se nezmínit o té přenádherné obálce, kterou, díky bohu, se české nakladateství rozhodlo ponechat v její původní originální podobě. Nikdy jsem nebyla moc fanouškem coverů, kde byli vyobrazeni hlavní hrdinové (právě teď mi na mysli vytanuly ty šílené přebaly harlekýnek:/), protože to poněkud brzdilo lidskou představivost, avšak v poslední době jsme se načapala při tom, že se mi začínají některé opravdu zamlouvat, hlavně ty zahraniční. A tahle je prostě bezchybná a jsem ráda, že se jí má knihovnička může chlubit:D
Co bych chtěla dále pochválit je autorčin výběr zvláštních, ale krásných, jmen. Bylo příjemné se pro jednou nesetkat s žádnými příliš typickými jmény. Naopak, co bych považovala za nedostatky, je dojem, že byly některé pasáže příliš hr hr a víceméně tak trochu odbyté (viz. část Calla-Shay-přeměna-Haldis) a některé takové podivné věci (viz. nejprve naprosto dokonalý čich vlků a poté zase nějaká...čmuchací apatie?!)


KONEČNÝ VERDIKT

Pokud bych knihu měla hodnotit body, získala by ode mě takové...lepší 3,5 - 4 body z pěti, a to převážně za Rena a grandiózní konec, který mě nechal pořádně napnutou na další díl. Je to skutečně kniha nacpaná žhavými chvilkami k prasknutí, která utíká celkem svižně a pokud máte rádi milostné trojúhelníky, vlky a obecně nadpřirozeno, měli byste nad touto knihou začít pořádně zauvažovat. I přes některé nesrovnalosti jsem si četbu užila a těšila se na to, co se bude dít dál a rozhodně si nenechám ujít pokračování - Wolfsbane.
Uhm...mohl by mi někdo pro příště připomenout, že bych se měla krotit a snažit se psát kratší recenze? Protože tahle moje výřečnost už opravu hraničí s normálností:D
P.S. Ha, víte co mi připomněl ten způsob, jakým se ve Smečce proměňovali z člověka na vlka a zase zpátky? Profesorku McGonagallovou z Harryho Pottera:D Ale to už je jen můj jakýsi osobní poznatek.

Pokrýval ho pach strachu, který dráždil mé dravčí instinkty, pod tím ale bylo něco víc - vůně jara, pučících listů a hlíny při jarním tání. Vůně plná naděje, možností, jemná a lákavá.Přiblížila jsem se k němu o další krok. Uvědomovala jsem si, k čemu se chystám. Znamenalo to druhé a mnohem závažnější porušení zákonů Strážců.

2 komentářů :

Syki řekl(a)...

Whoa! Otevřu článek, že ho okomentuju a v tu ránu se mi změnil design blogu :D :D Ale k recenzi. Moc pěkná, chválím, líbila se mi. A palec nahoru za TEAM REN! :D :D :D

annejude řekl(a)...

:D No už bylo na čase s tím něco udělat, protože mi blokoval snad všechny možné aplikace. Takže tu teď vejrám na všechny ty html kódy a snažím se si to přizpůsobit:D
Jé, moc děkuju za pochvalu, jsem ráda, že se líbila tak zkušené recenzentce;) Ach ano, ještě teď nad Renem slintám :D

Okomentovat