“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Město ze skla (Nástroje smrti #3)

on sobota 7. května 2011
Autor: Cassandra Clare
Originální název: City of Glass (The Mortal Instruments #3)
Tagy: YA, fantasy, lovci stínů, démoni, další nadpřirozené bytosti


Anotace:
Aby Clary zachránila život své matce, musí se vydat do Skleněného Města, dávného domova všech lovců stínů, přestože vstup do města bez povolení je proti Zákonu a porušení Zákona se trestá i smrtí. A aby toho nebylo málo, dozví se, že Jace ji ve městě nechce a Simona uvrhli lovci stínů do vězení, jelikož jim upír, kterému neublíží sluneční světlo, připadá krajně podezřelý. Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Dokáží však podsvěťané a lovci stínů zapomenout na vzájemnou nenávist a bojovat za společnou věc? Jace si uvědomuje, jak moc je ochoten kvůli Clary riskovat. Podaří se Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi a zachránit Skleněné Město?

Ukázka:


Pak jeho hlas zcela zanikl v ohlušujícím hřmotu. Ten zvuk připomínal příboj tříštící se o pobřeží, burácení lámající se vlny, která s sebou nese trosky všeho, co na své cestě smetla, celá města rozdrcená na kousíčky. Byla to nesmírná zlovolná síla ženoucí se nezastavitelně kupředu. Ze špice krápníku stoupal mohutný sloup vířící a řvoucí temnoty, jež proudila vzhůru a drala se ven otvorem v jeskynním stropě. Démoni.

Můj názor:


Po všech těch šílených událostech, které Clary potkaly a obrátily její život vzhůru nohama, je čím dál více odhodlaná zachránit svou matku a po zjištění, že existuje způsob, jak ji probudit z jejího spánku, popohání tato myšlenka Clary vpřed a zdá se, že jí nic nezabrání v odjezdu do Idrisu, domova všech lovců stínů, kde má najít čaroděje, jenž by jí mohl pomoci. Je tu však její bratr Jace, který nechce o ničem takovém ani slyšet a postavil si hlavu, že ji udrží v New Yorku za každou cenu. A pomocnou rukou by mu měl být podle všeho Simon. Vše se na poslední chvíli komplikuje a dopadne podle scénáře, jenž Jace považuje za více než jen zlý: v hlavním městě Idrisu se totiž objeví jak Clary, tak i Simon a Luke, jejichž přítomnost je tak nějak...nezákonná a mohla by mít nedozírné následky. A samozřejmě je tu ještě ta nedořešená věc s Valentýnem, který má momentálně pod palcem dva Nástroje smrti a pátrá po tom třetím, aby oprášil zašlou slávu lovců stínů, nastolil vládu a připomněl všem nefilim důvod jejich existence na světě. A to klidně jakýmkoli způsobem - i kdyby měl všechny srovnat se zemí.

První dvě části této série si mě naprosto získaly a samozřejmě jsem v to samé doufala i u Města ze skla. Můžu jen říci, že jsem se dočkala opět dalšího nášupu skvělého příběhu plného akčnosti, napětí, silnýh momentů a vtipných hlášek, který se podařil Cassandře ukuchtit. Ačkoliv jsem knihu četla ve špatném období, takže jsem ji kvůli škole četla velice dlouho a s velkými pauzami, což mě mrzelo, o slastný požitek z knihy jsem tím rozhodně nepřišla a o žádném nevychutnání si nemůže být ani řeč, protože u této série, která graduje s každým pokračováním, to NEJDE.

Většinou si ráda všímám postupného vývoje charakterů - někomu se mohlo zdát, že je to znát už v druhém díle, pro mě to však byla právě třetí část, která byla v tomto bodě tou zlomovou. Postavy jsou silnější, svým způsobem "rozumnější", rozvážnější a odvážnější...ve všech ohledech. Jako by mi položili svá srdce na dlaně a já se do nich ponořila hlouběji. 
Každé minuty, ne vteřiny, kdy byli spolu na scéně/stránce Jace s Clary, pro mě byly utrpením - prožívala jsem s nimi jejich bolest, naléhavost a touhu tak úzkostlivě, že jsem měla svíravý pocit z každého smutného pohledu a zakázané myšlenky. Bylo těžké odolávat chuti podívat se na konec, abych se uklidnila, že se celá tahle jejich "sourozenecká situace" musí přece vyřešit, protože po tom, co jsem na to čekala už ve dvojce, nevím, zda bych přežila, že by se mi vysvětlení nedostalo ani v tomto dílu. Naštěstí jsem byla krutosti ušetřena a mohla jsem knihu zaklapnout s připitomělým úsměvem na tváři.

Jelikož měli být Nástroje smrti původně trilogií, skončilo Město ze skla vcelku uzavřeně. Jsem ale pře-ve-li-ce  šťastná, že autorka svůj plán pozměnila a přišla s nápadem rozšířit sérii na hexalogii. Jupí, další tři díly suprového počtení! Momentálně jsem ve stavu ochromení z toho, jak za pomoci megazápletek a megazvratů skončil třetí díl, a stále si říkám, že už vážně nevím, co mám od Cassandry čekat, protože tolik es v rukávu normální člověk nemůže ani mít. Ale podle reakcí na čtvrtou knihu, které jsem doposud četla, je to možné. U Cassandry je totiž možné nejspíše všechno a začínám mít strach, že tuto sérii se mi zkrátka bez infarktů přečíst nepodaří.

2 komentářů :

Jeanne řekl(a)...

U Cassandry je možné opravdu vše, už jsem četla City of Angels a při čtení jsem měla tolik infarktů, že jsem myslela, že se zblázním! Jsem ale ráda, že alesppoň jedna spisovatelka nepíše předvídatelně, naopak jsem vždy překvapená, co ještě vymyslela xD
mimochodem pěkná recenze ;)

Jeanne řekl(a)...

Jo CoFA už jsem četla xD Máš se na co těšit xD Jinak teď už zase preferuju sluníčko :D i když déšť by mi nevadil... Konec konců ono má pršet, tak uvidíme :) Jinak jsem ráda, že podivné nálady nemám jen já :D

Okomentovat