“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

YAF bere útokem Česko i Slovensko

on úterý 28. června 2011
Young - adult fiction, nebo-li v překladu fikce pro mladé dospělé, je literatura určená především mládeži, jejíž věková kategorie je volně vymezená na 14 až 21 let.


Literatura je díky své široké škále rozmanitých  a navzájem se lišících námětů rozdělena do dalších subžánrů, mezi které patří např. young-adult fantasy a sci-fi nebo  paranormální či současná fikce. Nejčastěji se tedy jedná o tvorbu prozaickou. Ačkoliv mají YA díla společné s ostatními beletrickými žánry některé základní prvky, svou hlavní myšlenkou jsou vždy spjata s adolescenty, přičemž hlavní hrdinové knih jsou ve většině případů právě dospívající jedinci.

V posledních letech slaví toto odvětví literatury po celém světě obrovské úspěchy, což stačila zaznamenat i česká a slovenská nakladatelství. Není proto divu, že se s knihami tohoto typu roztrhl na našem knižním trhu doslova pytel a vydavatelé se téměř předhánějí v tom, kdo přijde s těmi nejlepšími kousky. A podle velkého množství spokojených čtenářů se zdá, že to byl krok tím správným směrem, takže bychom měli v blízké budoucnosti čekat další přívalovou vlnu.
<!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Velkému zájmu se u nás v poslední době těší obzvláště knihy, kde vystupují děti noci a děti luny - upíři a vlkodlaci. Příčinou této mánie by mohla být Twilight Sága, fenomén z pera Stephanie Meyerové, který se stal téměř ze dne na den bestsellerem a dočkal se i filmové adaptace. Překonávat ji začíná snad jen Richelle Meadová se svojí Vampýrskou akademií, které na paty šlape například lovkyně upírů Anita Blake Laurell K. Hamiltonové.

Avšak těm, kteří se touto tématikou začínají pomalu přejídat, je určená nová nabídka trochu odlišných titulů. V top žebříčku se tak například drží série o lovcích démonů Nástroje smrti od Cassandry Clareové nebo Hunger Games, jimiž Suzanne Collinsová odstartovala šílenství ostatních YA autorů, kteří následovali jejího příkladu a vrhli se na psaní dystopií. Češi a Slováci si můžou dále brousit zuby na chystané vydání řady o sukubě Georgianě Kincaidové (R. Meadová) nebo na knihu Chvíle před koncem (L. Oliver).

 Spousta lidí young-adult fikci předem odsuzuje s tím, že se jedná o zbytečnou literaturu, která mládeži jen plete hlavu. Za tento všeobecně často uznávaný názor může zřejmě celosvětová pozornost a humbuk, který způsobila obrovská masa fanatických obdivovatelek kolem již výše zmiňované upíří ságy. Pravdou však je, že si tento druh knih zaslouží své místo v literatuře stejně jako všechny ostatní. Co člověk, to názor, tudíž není potřeba se na YAF dívat skrz prsty a házet všechna díla tohoto žánru na jednu hromadu.
 Naopak by díky této literatuře mohl nejen u nás, ale i všude jinde, vzrůst počet čtoucích teenagerů, kterých kvůli novým vymoženostem technologie rapidně ubývá, a vzbudit v nich opět lásku ke knihám. Na našem domácím poli se už dokonce objevují i mladí spisovatelé, na jejichž tvorbě se podepsal vliv literatury pro mladé dospělé. Jednou z takových je kupříkladu dvacetiletá Lucie Adamová, jejíž debutující dílo Odstíny života o vyvolené Spasitelce Alexandře Avitalové spatřilo světlo světa 13. dubna letošního roku.
 Tak co, poohlédnete se i vy po nějaké YA knize, až půjdete příště do knihovny nebo knihkupectví?

•••

Stejně tak, jako každé pololetí, píšeme vždy kontrolní slohovou práci na předem určená témata nebo zadané slohové útvary, aby jsme zde uplatnili teoreticky všechno, co jsme se naučili a dokázali tal, že jsme na většině hodin jen tupě nezírali a dávali občas i pozor. 
Naše češtinářka to chtěla tenhle půlrok pojmout kreativněji a rozhodla se, že si zahrajeme na redaktory, když už jsme brali ten publicistický styl, a měli jsme vytvořit ve dvojicích svůj vlastní časopis, kam jsme samo sebou měli napsat články, založit rubriky, pohrát si s grafickou úpravou...Z toho jste si měli vybrat dva útvary, tedy dva příspěvky, které jste chtěli ohodnotit. Já si nemohla dát pokoj a nakonec narvala ty knihy i sem. Jedním z mých příspěvků byla právě nová, delší a propracovanější recenze na Výjimečnou od K. Cashore.
Vzpomněla jsem si na to dneska, protože mi kamarádka poslala esemesku, že máme za časopis 1-2, což jsem dostala díky bohu i za tento článek. Jelikož se týká YA literatury, říkala jsem si, že by nevadilo mít ho i tady:D
Toto je neopravený originál, takže si pokud možno nevšímejte případných pravopisných a stylistických chyb:D

2 komentářů :

Lu.Lusy řekl(a)...

Ale mně už je dvacet :( :D

annejude řekl(a)...

Sakra:D Tak to se ti moc omlouvám, chyba byla opravena:)

Okomentovat