“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Vampýrská Akademie (#1)

on čtvrtek 16. června 2011
• Autor: Richelle Mead
• Originální název: Vampire Academy (#1)
 Tagy: YA, fantasy, upíři, dhampýři

• Anotace:

Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.
Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit.
V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Ukázka:

 "Nic se nestalo," řekla Karpová naléhavě a s divokým pohledem. "Slyšíš mě? Nic. A ty nesmíš nikomu - opravdu nikomu - povědět, co se stalo. Ani ty. Slibte mi to. Slibte mi, že už o tom nebudete nikdy mluvit." Vyměnily jsme si s Lissou nervózní pohledy. "Dobře," vypravila ze sebe. Profesorčin stisk trochu povolil. "A už to nikdy nedělej. Jestli to uděláš, oni to zjistí. A pokusí se tě najít." Obrátila se ke mně. "Nesmíš jí dovolit, aby to udělala znovu. Už nikdy."

Můj názor:

Dhampýrka Rose patří mezi novice, nebo-li budoucí strážce, jejichž hlavním a snad jediným úkolem je chránit Moroje, obzvláště před krutými Strigoji. A ačkoliv Rose ještě není oficiálním, natož schváleným strážcem princezny Lissy, je odhodlaná ochránit svou nejlepší kamarádku, poslední živou členku z královské rodiny Dragomirů. A přesně to byl důvod, proč spolu tenkrát z Akademie utekly. 
Jenže po dvou letech, kdy se jim dařilo zdárně unikat a ukrývat se, je strážci v čele s Lissiným novým strážcem Dimitrijem Belikovem nacházejí a obě jsou donuceny k návratu zpět do Akademie.
V době jejich nepřítomnosti se mnoho věcí změnilo, takže není z počátku vůbec jednoduché znovu zapadnout a je třeba si znovu vydobýt svá ztracená místa na vrcholu. Lissa tak opět koná svou  společenskou povinnost a pohybuje se mezi ostatními z královských rodin a Rose, která jí i nadále stojí vždy po boku, musí dohnat vše, co zameškala, s čímž by jí měly pomoct doučovací tréninky s Dimitrijem. Někdo na škole ale zná Lissino tajemství, kvůli kterému před dvěma lety odtud zmizely a kvůli kterému Lisse hrozí nebezpečí. Když ten někdo začne posílat výhružné vzkazy v podobě mrtvých zvířat, Rose je jasné, že musí Lissu dostat okamžitě pryč.

Konečně jsem se pustila do série, která mi v zorném poli už blikala červenou kontrolkou a odevšad se ozývalo tolik chvály, kolik jsem už dlouho na žádné knïhy neslyšela.
Upíří tématika není dnes v literatuře žádnou novinkou, a v YA fikci má své čestné místo na výsluní (eh...to nejspíše nebylo nejvhodnější slovní spojení:D), takže by se teoreticky dalo říct, že bůhvíjaká překvapení se konat nebudou. Jenže...Richelle Meadová "posunula" upíří námět na zcela odlišnou úroveň a vytvořila si svůj svět, svá vlastní pravidla - a obojí se mi vážně zamlouvá.

Co absolutně na téhle knize miluju (a doufám, že tomu tak zůstane i v dalších dílech), tak je to hlavní postava. Je cílevědomá, odhodlaná, loajální. Netajím se tím, že dávám přednost drsným a sebevědomým hlavním hrdinkám, které se nebojí uštědřit někomu ránu nebo, že si ušpiní ruce, ohání se kolem sebe sarkastickými poznámkami a jsou prostě pro každou špatnost. A Rose Hathawayová je hrdou majitelkou všech těchto vlastností. A vlastně ještě jedné, záviděníhodné věci: srdce úžasného Dimitrije Belikova, který je prostě víc než k sežrání. Řekne sice všehovšudy jen pár slov, ale ta přitažlivost a charisma je úplně do očí bijící. Dále je tu Lissa - nejlepší kamarádka, která je Rosiným opakem. Nerada na sebe strhává pozornost, je tichá, ke všem milá a přátelská, nevyhledává spory, ale od té nehody, v níž málem Rose zemřela, je s ní cosi v nepořádku, přepadávají ji úzkostlivé nálady a celkově je taková...nestabilní. Po prvním díle zatím nevím, co si o ní mám myslet. Byly chvíle, kdy jsem s ní musela souhlasit, pak zas jsem prostě nechápala, co dělá a jsem z ní taková zmatená.

Do teď jsem si myslela, že v celé YA knižní existenci jsem snad jediná, která tuto séri nemá odškrtnutou jako přečtenou, takže o to větší bylo moje překvapení, když jsem se dozvěděla, že jsou i další lidé, kteří po ní sáhli teprve nedávno nebo stále ještě váhají.
Těm z vás, kteří se ještě nerozhoupali, stejně jako mě je nedokázala dostatečně nalákat obálka nebo samotný titul, vzkazuju: Jděte si pro to. Knihu si kupte, půjčte, nějak jinak si ji sežeňte, protože se to čte skutečně samo a lehoučce. Nechybí tomu akce, vtip, nějaké to techtle mechtle - eh, mám na mysli romantiku, a gradující závěr...ten byl pro mě prostě překvapivý a nečekaný.


4 komentářů :

madlenka řekl(a)...

Je fakt, že Richelle Mead vytvořila úplně nový svět, který si možná něco bere z těch, o kterých jsme už četli, ale výsledek je úplně originální. Další díly budou ještě lepší, zajímá mě, co budeš říkat na ně :)

Kacennnka řekl(a)...

Taky jsem hodně, hodně dlouho tuhle sérii nečetla a nakonec jsem se k tomu - k mému štěstí - rozhoupala... :)

annejude řekl(a)...

h.madlenka:
Rozhodně zatím nejsem zklamaná. Pojetí je naprosto originální a doufám, že se ostatní drží stejně dobré kvality;)

Kacennnka:
Přesně, nesáhnout po této sérii by byla chyba:D

Jillian řekl(a)...

Vidíš a já po ní sáhla třeba až teď:D Zrovna dnes ráno jsem ji dočetla a nelituju:) Jinak dobře shrnuté, vesměs ve všem souhlasím:)

Okomentovat