“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: The Body Finder (#1)

on sobota 8. října 2011
AUTOR: Kimberly Derting
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Body Finder (#1)
TAGY: YA, paranormálno, tajemné, vraždy, zvláštní schopnosti, romantické

ANOTACE:
Violet Ambrose řeší dva hlavní problémy: Jaye Heatona a svou morbidní tajnou schopnost. Zatímco je šestnáctiletá Violet zmatená svými novými city k nejlepšímu kamarádovi z dětství, více ji zneklidňuje její "moc" cítit mrtvá těla - nebo aspoň ty, kteří byli zavražděni. Už jako malá holka dokázala vycítit ozvěny, které za sebou mrtví zanechali na světě... a otisky, jež vedly k jejich vrahům.

Violet nikdy nepovažovala svůj zvláštní talent za dar; většinou ji to zavedlo k mrtvým ptákům, s kterými si její kocour přestal hrát. Ale teď začal její malé město terorizovat sériový vrah a ozvěny místních dívek ji pronásledují den co den. Violet si tak uvědomí, že je možná jediným člověkem, který by mohl vraha zastavit.

Navzdory své urputné starostlivosti o Violet, Jay neochotně souhlasí s tím, že jí pomůže s pátráním po vrahovi - a Violet je nervózní z naděje, že by mohly Jayovy úmysly být víc než jen přátelské. Přestože se čím dál víc zamilovává, je Violet blíž a blíž k odhalení vraha... a k tomu, aby se sama stala jeho obětí.

UKÁZKA:
"Možná, že ještě neměl šanci ji přesunout někam jinam. Rádi bychom tě vzali do jeho domu, jestli bys tam něco... víš jak... nevycítila a pomohla nám tak třeba najít Mackenzie."
Violet se na něj bez jediného mrknutí podívala s doširoka otevřenýma očima a vyslovila nahlas to, co už všichni věděli. "Víte, že já ji mohu najít jen tehdy, když bude mrtvá."

• • •
 (Bez spoilerů)

I FEEL DEAD PEOPLE
Najít jako osmileté dítě v lese tělo mrtvé dívky musí být traumatizující zážitek. Jenže co když o pár let později najdete během několika dnů hned dvě? Ani v jednom z případů se nejedná o nešťastnou náhodu. 
Violet se víceméně naučila žít se svou ne zrovna záviděníhodnou schopností, která se u ní začala projevovat v dětství - zvykla si cítit neklidné duše mrtvých zvířat, pohřbívat je, aby došly klidu, a někdy i cítit nezaměnitelný pach, ulpívající na jejich vrazích. 
Jednoho dne ji však do nosu udeří něco neznámého a zcela odlišného - něco podobného, co naposledy cítila jako osmiletá holčička - ozvěnu zavražděného člověka. Po zmizení dalších dívek je více než jasné, že se ve městě toulá sériový vrah. Situace je napjatá, místní neklidní, rodiče ostražitě sledují každý pohyb svého dítěte, školy zvyšují bezpečnost. Vrah si ale i přesto dokáže vyhlédnout a počkat si na nějakou zatoulanou ovci.
Violet je rozhodnutá dostat se pachateli pomocí svého zvláštního nadání/prokletí na kobylku a pomoct svému strýci, šéfovi policie, dopadnout ho dřív, než stihne unést další. Třeba ji.


FALL IN LOVE WITH BEST FRIEND
To se ale milý pan Zabiják bude nejspíš muset dostat přes jejího nejlepšího kamaráda Jaye, který ji střeží jako oko v hlavě. Violet si ho taky nosí v hlavě, ale asi tak trochu jinak než on. Kdo říkal, že zamilovat se do kamaráda, kterého znáte už od dětských let, je brnkačka? 
Ačkoli si Violet moc přeje, aby ji viděl i jinak než jen jako svou kamarádku, s kterou si jako kluk hrál v lesích nebo zkoušel první nešikovné pusy, stále jí moc zaleží na jejich přátelství, kterého si nade vše cení, což se mi děsně zamlouvalo. Neměla potřebu na sebe najednou výrazně upozorňovat, aby si jí konečně všiml, chovala se jako obvykle a potlačila své city k němu, aby neriskovala a neohrozila jejich skvělý vztah. 
Violet mi tak povahově sedla a já si ji prostě jako hrdinku velmi oblíbila, i když je pravda, že jsem se už od začátku knihy nemohla dočkat chvíle, kdy to dají dohromady. Z jejich scén mi doslova měkly kolena. Nikdo se té holce nemůže divit, protože já se taky nechala okouzlit: Jay je přesně ten typ kluka, s kterým se vždycky zasmějete, popovídáte a jeho ochranářská povaha byla strašně roztomilá a miloučká. Za takovým klukem by se otočila každá, nejen holky ze střední White River. 


HUNTING THE KILLER
Aby autorka dodala knize na zajímavosti, přidala i části z pohledu vraha. Mně osobně tyhle pasáže v knihách většinou potěší - a teď si nemyslete, že jsem úchyl nebo tak. Přijde mi, že čtenáři je tak umožněno nahlédnout do celého toho "aktu zločinu" skutečně z obou stran, tedy od začátku až do konce. Vnímá vrahovy myšlenky a pohnutky, jež ho k činu vedou a nemusí jen tak na slepo polemizovat o tom proč
Byla jsem tak hezky pěkně udržována v napětí se svými úvahami o tom, jestli je to někdo, kdo se tam už objevil nebo ne, co tím ten zvrhlík sleduje a marnými výkřiky, ať mu sakra ty holky nevěří a peláší pryč. Kniha se vyhýbá přímým vraždám a popisům, končí tak nějak vždy v okamžiku, kdy se vám očekáváním zastaví dech a jako oběť nemáte nejmenší tušení o tom, co s vámi bude dál. Holt to není žádný krvák. Autorka mě v rozuzlení velmi překvapila jednou věcí, kterou tu nechci zmiňovat kvůli spoilerům - naťuknu jen, že mám na mysli kapitolu Hunted.


NOTHING NEW, BUT...
Jak je možné cítit z mých předchozích odstavců, vychází The Body Finder z tohohle boje s velice slušným hodnocením. A přitom se vůbec nejedná o žádnou knihu vybočující z řady a se speciálním tématem, což jsem i zmiňovala na GR.
Hrdinka, která se snaží vyrovnat se svou podivnou nadpřirozenou mocí, city k šíleně sexy týpkovi, jenž se jí vkrádá stále do myšlenek, a faktem, že jako jediná může čelit hlavnímu padouchovi.
Vynořil se vám v hlavě obrázek celého zástupu podobných knih? Ano, tuhle knížku byste si tam mohli taky přidat. Jenže originální nápad nikdy autorovi nezaručí, že zrovna jeho dílko bude úspěšné, protože námět není to, co dělá knihu dobrou knihou, rozhodně to aspoň není vše. Takže ohrané téma bych tu určitě neviděla jako problém. 
Kimberly Derting dala do knihy něco, co si vás získá po několika prvních stránkách, vtáhne do děje a přiměje  zamilovat se do příběhu, do postav, do každého auta nebo stromu, co se tam objeví. Má to své osobní kouzlo, které ne všichni musí ocenit nebo mu podlehnout, ale ti ostatní se budou těšit z každičkého nabídnutého okamžiku.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5/5

0 komentářů :

Okomentovat