“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Výjimečná

on čtvrtek 21. dubna 2011
Autor: Kristin Cashore
Originální název: Graceling (The Seven Kingdoms Trilogy #1)
Tagy: fantasy, YA, historické, romantické, zvláštní schopnosti, dobrodružné

Anotace:
V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním – Výjimeční – nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci – trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí. Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání – a že odhalí hrůzné tajemství… tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.



Ukázka:

Zamračila se na něj a odvrátila se. Jenže pak jí sklouzl dotěrnými prsty po noze. Ruka jí sama od sebe vyjela a udeřila ho do tváře. Tak tvrdě a tak rychle, že mu zarazila nosní kůstky do mozku.
 Dvorní dámy se rozječely, jedna omdlela. Zvedli ho z kaluže krve na zemi a zjistilo se, že je mrtvý. Celý dvůr ztichl a couvl před ní. Všechny zděšené pohledy - teď už nejen dam, ale i vojáků a šlechticů s meči - se obrátily na ni.

Můj názor:

Můžete být jakýkoliv, ale pokud jste se narodili s očima dvou barev, jste Výjimeční - majitelé zvláštních schopností, což mění úplně všechno. Lidi z vás budou mít podivné a nervózní pocity, všimnete si, že se vás straní a chovají se k vám jinak než k ostatním. Ve společnosti budete mít své zvláštní místo. Pokud jste ale nadaní v zabíjení jako Katsa a jste králův hlavní zabiják č. 1, o němž kolují zvěsti i ve všech sousedních zemích Sedmi království, nic jako poklidný  a nenápadný život vás nečeká. Všichni vědí, že rozházet si to s králem Randou není právě ten nejlepší nápad, jelikož ten má v rukávu eso, které nepřebije jen tak někdo - Výjimečnou dívku, která sebou přináší smrt a bolest. Jenže Katsa má už plné zuby toho hrát si na poslušnou bojovnici, která vraždí a mučí na písknutí. Její nenávist k tyranskému strýci každým dnem roste.

Český knižní trh přinesl svým young-adult čtenářům už spoustu fantasy knih, které se taktéž mohly pyšnit štítkem bestselleru, odehrávaly se v dobách králů ve fiktivním světě, a byly říznuté nějakým tím nadpřirozenem, takže v čem by se od nich měla lišit tahle? Nemám v plánu knihu srovnávat s něčím jiným, a proto jednoduše pro začátek řeknu, že Výjimečná je skutečně výjimečná kniha, která má to moje "něco". Pánové tenhle kousek fantasy zrovna neocení, ale myslím, že se dokaží poohlédnout po něčem jiném, protože pole je vskutku široké.

Autorka z největší části vsadila na příběh. Vykreslila zde bájné sedmikrálovství, jehož země a hlavní města naštěsí neměla potřebu šifrovat nějakými superfantastickými názvy, jejichž zapamatování byste vzdali už jen při vypocení počátečního písmena. Děj běží plynule, není monotónní, popisy jsou barvité, jsou zde vhodně střídány scény různého typu a je stále znát hlavní dějová linie, která je tím průkopníkem, a ostatní okolnosti prostě nerozptylují, ba naopak, správně doplňují příběh. Rozhodně se nemůžete nudit, protože v jednom okamžiku si asi ukousnete celý prst od toho, jak jste jako na pérkách, za chvilku tajete nad krásnými větami, které i sebezarytějším cynikům v tu ránu nepřijdou jako klišé. Slova se míhají před očima a stránky se vám otáčejí skoro samy a vy se přistihnete, jak se snažíte co nejrychleji dostat se na konec kapitoly. Umíráte zvědavostí a v duchu žebráte, abyste dosáhli konce a zároveň si přejete, aby to nikdy neskončilo.  Napětí by se dalo krájet.

Je libo trochu romantiky? Nemusíte se bát, při vší té akčnosti a dobrodružství je tu i stále místo a čas pro lásku, a ne jen tak ledajakou. Žádné rychlé muchlování za stájí nebo naopak lehké pohlazení rty po ruce. Vztah Katsy a Poa je vyvážený, trochu toho a trochu tamtoho, i přes to budete jejich lásku vnímat jako tu pravou a jedinečnou, silnou a osudovou - přesně tak, jak to bývá v pohádkách. Však tu máme skutečného prince, že? Povím vám, že zlato-stříbrnooký princ Po je ze všech princů na bílém koni ten nejprincovatější a každá ho budete chtít. Jejich přátelství se mění ve vzájemnou důvěru a náklonnost a vy jen bez dýchání čekáte na ten okamžik, kdy se ti dva konečně vyjádří. Co si budeme povídat, Cashoreová všem romantikům sáhla na dno duše a jáse tetelila jak blázen.

Ačkoliv je příběh zasazen do doby před X lety, jsou zde patrné odkazy na dnešní dobu, např. podpora emancipace žen. Názorným příkladem je hlavní hrdinka Katsa, která je představena jako silná dívka, která je schopná vyrovnat se mužům, odmítá nosit ženské šaty a zkrášlovat se jen proto, protože si to někdo přeje a sluší se to tak, nebo je plně rozhodnutá nevdat se a nedělat doma hospodyňku a továrnu na děti. Její postava se postupně rozvíjí, vypořádává se s věcmi, které dosud neznala a nedokážu si představit nikoho, kdo by si ji neuměl oblíbit. V záloze tu je spousta dalších jiných postav, které jsou tak přirozené a navzájem se liší, že si určitě najdete tu svou. Já si třeba kromě Katsy a Poa zamilovala bratrance Raffina, jehož vztah s Katsou si mě naprosto získal a  jejich loučení mě prostě dorazilo. Obecně vzato mě všechny silné momenty, kterými se v knize nešetří, srazily na kolena.

Nakonec bych tedy chtěla doporučit knihu všem, kteří mají rádi YAF a mají dost třpytících se upírů a chlupatých vlkodlaků, protože není na škodu sáhnout po něčem trochu jiném. Výjimečná je tím správným krokem. Dává téměř vše, co v knize potřebujete: napětí, lásku, realistické postavy, svět, kam můžete uniknout od reality, silné emoce, nepředvídatelnost. Pokud jste ještě knihu nečetli, nevím, na co ještě čekáte.

1 komentářů :

Willinda řekl(a)...

Páni, tohle zní opravdu dost hustě. Už když jsem četla tu anotaci, tak mi padala brada na stůl a potom byla až na zemi.

Okomentovat