“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

X vs. Y (#1)

on pátek 15. dubna 2011
Kdepak, nehodlám vás tu uvádět do krásných tajů matematiky ani vás poučovat o proměnných, grafech, funkcích atd., ačkoliv můžu ještě být z učení na čtvrtletní písemku trochu zblblá:D Lepší název mě bohužel nenapadl, takže se tato nová rubrika, do které budu čas od času přispívat, bude muset spokojit s touto všem-odpůrcům-matematiky-hrůzu-nahánějící nálepkou X vs. Y.

Pokud jsou vám alespoň trochu známé základy, víte, že za  X dosazujeme číslo, abychom zjistili Y. V tomto případě se vyhnu číslům a nebudu se vůbec zabývat řešením nějaké rovnice, ale jednoduše vždy nahradím za neznámé slova, čímž vznikne, což už asi došlo většině z vás jen při pohledu na nadpis článku, otázka pro vás. K tomuto "vs." přihodím anketu, jež bude uvedená i v bočním menu a v níž budete moci hlasovat mezi dvěma nabídkami - tedy X a Y. Cílem není ale jen tak bezhlavě hlasovat, aspoň já bych byla velice ráda, kdybyste mohli svou možnou volbu v komentářích zdůvodnit:) Nikoho nenutím, avšak by bylo přeci jen fajn, přečíst si vaše argumenty proč to a proč ono.

Výsledky uveřejním vždy spolu s novou anketou k hlasování, s níž bude samozřejmě ta stará ukončena. Podělím se i o svůj skromný názor a pokud bude dostatek vašich argumentujících komentářů, což by bylo to nejlepší, připojím i je a představím je v malém shrnutí:)

Ale teď už k prvnímu příspěvku X vs. Y. A následující anketou pro dobu neurčitou je:

KNIHOVNA VS. KNIHKUPECTVÍ


Byla jsem už svědkem mnoha diskuzí na toto téma, tak by mě zajímalo, na jakou stranu se spíše přikláníte vy, a proč? Opakuji, nebojte se sdělit své názory formou komentářů pod tento článek - uděláte mi tím jedině radost. Postaráte se mi vlastně o to, abych měla o čem příště psát;)

4 komentářů :

Luce řekl(a)...

kníhkupectvo - k tomu sa prikláňam a to z toho dôvodu, že milujem ňúrať sa ( aké pekné stredoslovenské slovo však :D ? ) v regáloch a vyberať knižku, ktorá bude v mojej poličke svietiť a môžem si ju kedykoľvek znovu a znovu číťať... ešte teplé strany z tlačiarne a vôňa novoty.... hladké strany, listovanie a obrovské množstvo tejto mojej drogy - to by bola moja óda na kníhkupectvá :)
Knižnicu nezavrhujem, lebo zbožňujem prísť a v prvom momente cítim vôňu najmä starých opotrebovaných kníh a v druhom rade príjemné ticho sprevádzané tichým otáčaním strán kníh ľudí, čo tam prišli z toho istého dôvodu ako ja. A k tomu milá pani knihovníčka vytŕčajúca z poza pultu s vždy milým úsmevom, z ktorej vždy vyžaruje pohoda. Jémine mala si dať do ankety aj milujem obe aj kníhkupectvo aj knižnicu.... predstava že by neboli fuh no to by bola moja osudová strata :)

Anonymní řekl(a)...

Pro mně jednoznačně knihkupectví.
Mám mnohem raději, když si knihu koupím, v klidu si ji přečtu a pak mi hezky sedí na poličce. :) Nemusím ji nikam vracet, nemusím platit žádné poplatky, nemusím čekat,až knihu někdo vrátí, abych si ji mohla půjčit.
Sice se tento způsob prodraží, ale pro mně je to mnohem výhodnější. Mnohem raději si zajdu do knihkupectví než do knihovny. Dokonce jsem už zničila a vyhodila kartičku do knihovny a nijak mě nevadí:D

Willinda řekl(a)...

Tak tohle je pro mě docela těžká otázka.
Když jsem byla menší, nikdy jsem si knížky moc nekupovala a hlavně jsem chodila do knihovny. Tak před rokem se tohle změnilo a já si začala knihy kupovat jako divá, ale pořád je pro mě knihovna místo klidu, kde si vyberu knížku, sednu si do čítárny a ponořím se do příběhu, a pak za mnou přijde knihovnice, že za chvíli knihovna zavírá!
Na druhou stranu knihkupectví, přijdete tam, zavane k vám ta nádherná vůně nové barvy a na vyvýšených postech na vás kouká nějaká zajímavá novinka. Jediná věc mi v našem knihkupectví vadí a to je, když začnu prozkoumávat ty schované poklady a hned za zadkem stojí prodavačka, to si má pak člověk něco vybrat. Takže z tohoto důvodu nejspíš knihovna.

petra řekl(a)...

Určitě knihkupectví (potažmo internetový obchod, aukro). Baví knížky shánět a prostě a jednoduše je potřebuju mít doma na mazlení.. :) Já je musím mít doma (teda samozřejmě kupuju jen ty, které jsou podle recenzí dobré, pro ostatní si do knihovny klidně skočím.. :)

Okomentovat