“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Trio měsíce - červen 2011

on čtvrtek 30. června 2011

S čím jsem to zase začala?:D
Trio měsíce je rubrika, do níž budu přispívat vždy poslední den v měsíci a to tak, že vyberu tři nejlepší knihy, které jsem daný měsíc přečetla. Jedná se mé navnazení, představení a celkové reklamy knih. Budu se je snažit vyšvihnout a ukázat, co se mi na nich líbilo, můj komentář k přebalu, oblíbená postava, pár, momenty, ukázky z knihy, ...
Napříště si musím stanovit maximální počet slov a doladit to:P:D

KNIHA: HOSTITEL
(S. Meyer)

Co když jde jen o to, že jako lidé umějí vášnivě nenávidět, umějí stejně i bezvýhradně a ohnivě a z celého srdce milovat?
Tahle šíleně velká a tlustá bichle pro mě byla velice příjemným překvapením. Twilight ságu jsem nečetla, takže    jsem byla co se týče spisovatelského umění či neumění Stephanie Meyerová jako čistý list papíru. Kniha se řadí mezi sci-fi, což byl jeden z důvodů mých obav, protože já prostě nikdy nebyla fanda do vesmírných lodí, mimozemšťanů a tak. Ale zřejmě budu muset tomuto žánru dát šanci, protože tahle kniha si mě naprosto získala, zejména po silné emotivní stránce. Tolik citů...jo, taková nálož by porazila kdejakého cynika.

COVER

Řekněte mi, prosím, že nejsem jediná, na koho to oko působí děsivě:D
Což o to, obálka je vážně pěkná, jednoduchá a má v sobě takové to mystično, ale to oko...to působí přímo magneticky. Jsem strašně ráda, že nakladatelství ponechalo původní přebal, protože si dokážu lehce představit, že by tak nádherná kniha mohla skončit s nějakým podivným, odstrašujícím coverem, který by zobrazoval hromadu ufounů s tykadýlkama jak antény. To bych se jí totiž tuplem vyhýbala jako čert kříži.



POSTAVA: Melanie Stryder/Wanda (Poutnice)

Ale chápeš, že jsme věřili, že se můžeme polepšit? Že jsme měli právo předpokládat, že vy si nezasloužíte všechno nejlepší na tomhle světě?Kysele broukla: Kdybyste vážně chtěli planetu vyčistit, mohli jste ji vyhodit do vzduchu.
Obě dívky jsem vnímala jako dvě různé osobnosti, ale tak nějak mi vyhovovalo, když byli obě v jednom těle. Wanda byla tak sympaticky naivní, citlivá a empatická, což jsem na ní měla ráda, jenže občas jí chyběla ta kuráž. A právě v těch chvílích přišla na řadu Melina surovost, temperament a praktičnost, takže se obě navzájem doplnily a vyrovnaly své silné a slabé stránky. A jejich postupně se rozvíjející vztah a pochopení - to bylo třešničkou na dortu.

PÁR: Ian&Wanda

"Miluju tě," zašeptala jsem."Neříkej to, jako by ses loučila."Ale já musela. "Pochop, že já, duše zvaná Poutnice, miluju tebe, člověka Iana. A to se nikdy nezmění, bez ohledu na to, čím se jednou stanu."
Bad boys letí vždycky, jenže člověk se jich občas přejí a potřebuje to něčím přehlušit. No a Ian je taková skvělá kombinace obojího. Pěstí sem, pěstí tam, rozhodně by neměl problém uštědřit někomu pár ran, hlavně pokud by měl ochránit Wandu. V břiše mi poletovali motýlci, když jsem sledovala, jak se z počátečního nevraživosti klube něco víc a víc. A s každým zamilovaným pohledem a slůvkem motýlci dělali doslova kotrmelce. 



MOMENTY

"Tak dobrá!" vyštěkl Jared. "Ale jestli se v noci zkusíš se mnou muchlovat...tak je s tebou konec, frajere!" Ian se zasmál. "Nechci vypadat namyšleně, ale mám-li být k tobě upřímný, Jarede, tak pokud bych už měl takové sklony, asi bych si uměl sehnat něco lepšího."

Řekněme, že vtipná složka nebyla jedním z hlavních stavebních kamenů téhle knihy, ale to neznamená, že zde ty vtipné momenty nebyly. Např. můj oblíbenec, strýček Jeb. Bože, to byl ale typan. Naprosto jsem žrala, jak vždycky v složitých a na první pohled komplikovaných situacích řekl něco, co znělo naprosto logicky, jednoduše a prostě.
Ale těmi nejlepšími momenty byly určitě právě ty, z kterých vás emoce mlátily do obličeje. Silná slova, která vás nutila vžít se do postavy a projít si tím s ní. 


KNIHA: série VAMPÝRSKÁ AKADEMIE
(R. Mead)

Mimochodem, jmenuju se Rose Hathawayová. Je mi sedmnáct a učím se chránit a zabíjet vampýry. Jsem zamilovaná do naprosto nevhodného kluka a mám nejlepší kamarádku, jejíž divná magie ji přivádí k šílenství. Ale nikdo neříká, že střední škola je jednoduchá.

Ne nadarmo se říká, že se nemá dát na první dojmy a nepodléhat předsudkům. Musím se přiznat, že na mě tahle série působila prvně jako jedna z dalších tuctových upířin naprosto o ničem. Jenže chyba lávky, protože z Vampýrské Akademie se momentálně stala jedna z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. Není proto divu, že každému, kdo stále váhá jako z počátku já, ji s vervou a velkým zanícením vnucuju:D Má to totiž naprosto všechno, co já potřebuju: skvělou hrdinku, mužského protagonistu, který je k sežrání, nezapomenutelné hlášky, dostatek akce a napětí, a závěr, z kterého si rvete vlasy, pokud nemáte po ruce pokračování.

COVER


Patřím ke skupině lidí, kteří nejsou z coverů těchto knih moc nadšení. Byly taky jedním z důvodů, který mě od čtení odrazoval. Obaly, na nichž jsou přímo tváře hlavních postav, moc nevyhledávám, pokud nejsou povedené a neodpovídají mým představám. Ruší mě to a dávám spíš hold přednost staré dobré fantazii. 




POSTAVA: Rose Hathawayová

"Kdybych tě neznal, myslel bych si, že bráníš Christianovu čest. Copak není jako osina v zadku?"Ano. To je. Ale příštích šest týdnů to bude moje osina v zadku."

Rose je od nynějška moje hrdinka číslo 1. Nebo je aspoň jednou z nich. Je pohotová, obětavá, loajální, drzá, drsňačka každým coulem, jazyk má ostrý jak břitva a bože, jak já obdivuju tu její naprostou lhostejnost, když někomu dává lekci a nakopává mu zadek, jako by se nechumelilo. Být takových holek víc, pojem ženská emancipace by vůbec nebyl potřeba a feministky by si mohly dát ruce za hlavu a nohy na stůl. 


PÁR: Dimitrij&Rose

"Bez ohledu na to, co k tobě cítím... Chci jenom, abys byl šťastný." Opět zavládlo ticho. Bolelo mě u srdce. Dimitrij mě objal kolem ramen. Přitáhl si mě k sobě a já mu položila hlavu na hrudník. "Rozo." To bylo vše, co řekl.
Zakázaná láska to bere jiným směrem - žádní lidé a upíři a jejich věčné jsem-krvelačná-bestie-a-nechci-ti-ublížit-drama. Kdepak, tady máme starou školu, nebo-li vztah studentky a učitele - mladého, tajemného, učitele s uhrančivýma očima, sexy přízvukem a odzbrojujícím poloúsměvem, který je ztělesněním veškeré dokonalosti na zemi. Pouto a chemie, které fungují mezi Rose a Dimitrijem, vezmou dech snad každému a jejich snah držet si odstup je zraňující, protože vy prostě víte, že byly tyhle dvě polovičky stvořené pro sebe a nesmíříte se s jiným koncem.

MOMENTY

"Já vím. Ale nechci ji zatáhnout do průšvihu."Pobaveně odfrkl. "Ale že zatáhneš do průšvihu mě, to ti nevadí."Pokrčila jsem rameny. "Ani ne."
Z čeho si vždycky kecnu, tak to jsou hlášky. Neuvěřitelně vtipné, ironické a kousavé poznámky, které svědí na jazyku nejvíce asi Rose. Nejlepší podívanou jsou vždycky kecy, které mezi sebou vedou ona a Lissin přítel Christian, s kterým se jakž takž tolerují.
Je fajn, že je tam postava, která je pro Rose vhodným a rovnocenným soupeřem a dokáže ji občas setřít, protože nepřemožitelná hrdinka by se mohla brzy okoukat.

"Rose se tahá jen s chlapama a psychopatama," pravila Mia. "Aha," prohlásil radostně. "No, já jsem chlap i psychopat, takže to vysvětluje, proč jsme s Rose tak výborný kámoši."


Dost jsem si oblíbila i Adriana Ivaškova. Sice je to vlastně Dimitrijův sok a dost se snaží, aby dostal Rose, jeho postava je pro mě skvělým osvěžením a jeho opilé řeči umí být vtipné a pobaví, takže to neberu jako zradu vůči Dimkovi:D



KNIHA: ODSTÍNY ŽIVOTA 
(L. ADAMS)

Jenom jediná věc na světě je totiž těžší než zemřít.
Vrátit se zpátky.


Tahle knížka nakousávala mou nedočkavost s každým zveřejněným teaserem, takže se mi vnutila na přední pozice snad ještě dřív, než jsem ji vůbec držela v rukou. Svěží, správně kousavé, zábavné, čtivé a hvězdička za akční scény. 
A všichni ti žhaví chlapi...pfff. Předzvěst srdečního infarktu. Autorka vykročila na spisovaelskou dráhu velice dobře, takže můžu jen doufat v brzké pokračování, protože něco takového tu od českého autora už dlouho nebylo, možná že nikdy.

COVER


Úplně první obal mě uchvátil svou jednoduchostí, která mě naprosto očarovala, Proto mi nebylo příliš po chuti, že se měl vyměnit. Jenže finální verze mě doslova ochromila. Vyzařuje z ní tajemství, temnota skrytého světa, smrt a atmosféra podsvětí. No jsem náležitě pyšná na to, že se jí může chlubit i moje polička:D


POSTAVA: Matt Holden

Matt si její - naší - zmatenosti nevšímal a pokračoval svým spokojeně výsměšným tónem dál. "Kdybych věděl, že postačí jen, aby tě dostal, aby se rozzářil, jako kdyby se nadopoval plutoniem, dotáhl bych tě do jeho postele osobně už před pěti roky." 
Z tolika mužských bylo těžké vybrat si toho svého pravého, jenže já se zamilovala vcelku rychle. Do svého týmu mě bez větší námahy dostal starší z Holdenovic bratrů, jehož ego přesahuje všechny možné hranice. V reálu bych takovéhle frajírky poslala do patřičných míst, ale tenhle Matt má něco do sebe. Má prostě to něco - takovou tu jiskru, která vás donutí zastavit se a poznat ho. I když já fandím vlastně i tý jeho užvaněnosti a nevymáchané puse:D

PÁR: Alex&Gabe / Alex&Matt

Pohlédla jsem mu do tváře a okamžitě toho litovala. Byla plná něhy a nadějí, a já pochopila, že jediný způsob, jak ho zachránit, je zlomit ho.
"Nikdy bych nikomu nedovolil, aby ti ublížil, Alex. Budu tady, abych tě ochránil. A jestli budu muset zemřít, abys ty mohla žít, udělám to bez zaváhání. Protože v tuhle chvíli pro mě neexistuje nic důležitějšího, než jsi ty."
Gabe je ten typ ochranitelského rytíře, co vždycky přijede na pomoc dívce v nesnázích. Takový ten ideální princ, ochotný věnovat vám své srdce a zůstat po vašem boku navždycky. S Alex si ho spojuju, protože, jak on sám řekl, hodí se k sobě a navíc by ji mohl trochu zkrotit. Svou vzájemnou přítomností a blízkostí utlumuje každý z nich svou bolest z minulosti a teoreticky jsou pak lepšími lidmi. 
  
Když pochopil, že ten jeho prosebný obličej na mě nezabere ani za bilion let, zkusil to znova. "Objetí?" "A přestaneš pak otravovat?" Ani se nesnažil předstírat, že nad tím uvažuje. "Nepravděpodobné." "Tak proč bych to dělala?" nechápala jsem. "Nebudu přece riskovat nákazu celou paletou odpudivých nemocí jen tak pro nic za nic." "Protože mě miluješ," oplatil mi stejnou mincí.
Přestože romantickým a milostným objektem Alex jsem zvolila Gabea, chci malinkaté místečko i pro Matta, který by mohl dobře sehrát roli nejlepšího přítele. Líbí se mi jeho škádlivý vztah, který má s Alex. Stálé vtípky, narážky a poznámky - užívala jsem si to a občasné Mattovo upřímné otevření se bylo naprosté pohlazení. 

MOMENTY

Dlouho jsem odhodlaně mlčela, ale pod nátlakem jeho pohledu nakonec povolila. "Alex."
"To je zkrácenina pro Alexandra?"
"Alexandrina," opravila jsem ho.
Usmál se, jako by mi ušel nějaký vtip. Než jsem se ho stihla zeptat na důvod, sdělil mi ho sám. "To je původem řecké jméno, znamená to ochránce lidí."
Kdo by to jen řekl, dokonce i moje jméno mě předurčovalo k tomu být součástí téhle uhozené, nikdy nekončící války.
"Já jsem Devon," představil se, šarmantně se při tom uklonil a natáhl ke mně ruku.
"To je řecky něco jako, šíleně rád otravuju lidi a nevím, kdy přestat?" zeptala jsem se kousavě a nechala jeho ruku bez povšimnutí.

Masivní část, díky níž jsem si tenhle příběh oblíbila, tvoří sarkasmus takových rozměrů, že by ho člověk jen těžko mezi obyčejnými smrtelníky pohledal.A čím dál jsem se dostávala, tím více mi přišlo, že se snad ostatní postavy nakazily, protože vzápětí byli ironičtí a kousaví téměř všichni. Nejsem si ani jistá, že jsem někdy četla knihu, která by byla tolik nadopovaná úšklebky.

6 komentářů :

Willinda řekl(a)...

Tak po tomhle článku mám chuť si všechny tyhle úžasné knížky přečíst znova. A znova a znova! :D

Kacennnka řekl(a)...

Souhlasím s tebou naprosto ve všem... :)

Willinda řekl(a)...

Nejhorší ale je, že Odstíny života si včera půjčila kamarádka, takže se asi zblázním!!! :D

Lili.en řekl(a)...

Já mám děsnou chuť na Hostitele :) Jenže já tu mám ještě tolik nepřečtených, že se k němu asi nedostanu..

annejude řekl(a)...

Páni, mám radost, že jste se tím úspěšně prokousaly a dokonce to ve vás vyvolalo chutě:D

Willinda:
Odstíny taky dneska půjčuju kamarádce, která si je bere sebou na dovolenou, takže snad mi je tam nenechá někde na pláži:D

Kacennka:
Tak to je super, že se takhle s někým shodnu:)

Lili.en:
To já taky, Lili, ale bohužel jsme ho měla z knihovny, takže mám smůlu:/ Jinak hodně štěstí se čtením té kupy knih;)

Willinda řekl(a)...

Já taky doufám, že jim nic neudělá. Minule mi vrátila trochu zohýbané City of Fallen Angels a já myslela, že jí asi zabiju, ale nějak se jí povedlo mě zase přemluvit, takže teď se jenom modlím! :)

Okomentovat