“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Odstíny života

on pátek 1. července 2011
• Autor: Lusy Adams 
• Originální název: Odstíny života
• Tagy: YA, fantasy, lovci, bohové, démoni, upíři, vlkodlaci

• Anotace:
Alexandrina Avitalová se za svého života nijak nelišila od svých vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo proto nemůže tušit, že smrt se pro ni stane jenom začátkem nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána svojí rodinou a přáteli, se Alex probouzí znovu k životu, aby byla uvedena do světa plného magie a ďábelských stvořeních. Do světa, kde si nikdy nemůžete být jistí, na které straně vlastně stojíte. Alex je nucena zapomenout na svůj předchozí život a zaujmout pozici neohrožené bojovnice se vším temným a nelidským. Podle dávného Proroctví je totiž právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která dokáže rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem...

• Ukázka:
Za napětím hustým tak, že by se dalo krájet, a dost možná ještě dál, sedí na zemi dva velcí inteligenti, kteří zahučeli do obří temné díry. Ve dne jsou to docela obyčejní lidé - ehm - ale sotva je přikryje černá tma, začnou se s nimi - rozumějme s jedním z nich - dít podivuhodné věci. Nejdřív to v krku zachrčí, pod vousy zavrčí zavrčí, v kostech lupne, ve mně hrkne, a teprve potom se objeví vlkodlak. Je to potvůrka neposedná, krvelačná malá bestie, a tak už nedočkavě vyhlíží, až se mi bude moct konečně zakousnout do krku.  Anebo mě pomilovat.

 Můj názor:


Alex je tři roky po své smrti bohy přivedena zpátky k životu. Stala se Spasitelkou, hlavní zbraní a pěšákem v boji dobra proti zlu. Toto postavení však zahrnuje i práci lovce démonů - po nocích se toulá městem a zbavuje svět od upírů, zombíků a dalších potvor, které by člověk nechtěl potkat. Pak narazí na Gabea, přitažlivého lovce, který jí nabídně spolupráci a Alex se tak téměř během okamžiku přidá ke Gabeově partě, která je postrachem podsvětí - k vlkodlakovi Dougovi, bratrům Holdenovým a čarodějce Mikayle. Jenže z tohohle paktování nejsou bohové moc nadšení, protože odhalení Alexiny pravé totožnosti by mohlo narušit jejich plány. A tak Alex zatlouká a zatlouká...

Myslím, že málokdo z vás neví o tom, že Odstíny života pocházejí z pera mladé české autorky, protože se na to klade velký důraz. Nestává se totiž příliš často, že by do YA vod zabrouzdal český či slovenský spisovatel, takže když už, je to událost, která stojí za zmínku a pozornost.
Lusy Adams, pravým jménem Lucie Adamová, navíc patří mezi blogové členy, takže na ni můžete na netu narazit pod přezdívkou Lu.Lusy.

Samotná anotace neslibuje nic převratně originálního nebo něco, co tu ještě nebylo. Jenže s množstvím knih, které vycházejí jako na běžícím pásu, je těžké přijít s něčím novým. A neexistuje žádné pravidlo, které by tvrdilo, že každý příběh s originálním nápadem musí být skvělý a dobře napsaný. Takže přestože tu už bylo spoustu vyvolených jedinců, lovců a paranormálně ztracených existencí, nikdy nepohrdnu čtivou knihou. A Odstíny života jí určitě jsou. Děj není omezen na suché popisování toho, kde co kde je nebo není, je oživen rychlou akcí a bitkami, svižnými dialogy postav a obrovskou dávkou sarkastických poznámek, jimiž je autorka snad nekonečně zásobená.

Alex je jako hlavní postava sympaťačka se strašně tvrdohlavou palicí, uštěpačnost nosí všude po kapsách spolu s nebezpečně ostrými hračkami a zbrklost, která ji už namočila do spousty potíží, je snad její druhé jméno. Právě za její unáhlenost jsem měla občas chuť ji přerazit. 
A tam kde je pěkná ženská, nemůže chybět samozřejmě chlap. Jenže jich je trošku víc... Dva? Tři? Kdepak, tady jich je plný arzenál. Autorka zde nabízí širokou paletu nejrůznějších týpků, z kterých vás poleje horko, a každá si určitě najde toho svého. Gabeova ochranářská povaha, Mattova výřečnost, Dougova živočišnost a autorita, Liamova božská dokonalost, Devonův démonský look bad boye, Jamieho nepředvídatelnost a Nickova rozpustilost...jo, to už je slušný materiál na namíchání perfektního chlapa. Sice nemám ráda frajírky, ale u mě zabodoval ukecaný Matt - mluvka s tvrdou slupkou, pod kterou buší srdce hodného a milého kluka. I když jsem si užívala jeho rozhovory s Alex, stejně si myslím, že je pro ni ten pravý Gabe. Je jako princ v lesklé zbroji, jeho oddanost a hluboké city jsou nádherné a tak nějak jsem si ty dva spolu zafixovala.

Co mě však zarazilo, tak to byl vývoj charakteru Nicka. Je to pouze můj osobní názor, ale přišlo mi, že se z toho všeho chlapec až příliš rychle oklepal. To je asi takové jediné mínus. Dějová linie jinak běží plynule, líbily se mi pasáže s bitkami a bojem, celková záplatka je dobře promyšlená. ale občas se zde objevily otazníky, které zůstaly bez odpovědi, ale vzhledem k tomu, že by se mělo jednat o sérii, najdeme je pravděpodobně právě v pokračování. Na závěr můžu jen dodat, že pokud vám na poličce stále chybí tato kniha, bez obav si ji pořiďte, protože jak se zdá, česká YA scéna začíná pomalu budovat svou základnu.



0 komentářů :

Okomentovat