“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Hunger Games #1: Aréna smrti (RC review)

on čtvrtek 7. července 2011
Autor: Suzanne Collins
Originální název: Hunger Games (Hunger Games #1)
Český název: Aréna smrti (Hunger Games #1)
Datum vydání (ČR): 06.04.2010
Nakladatelství: FRAGMENT
Tagy: YA, dystopie, sci-fi, dramatické, napínavé

Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Ukázka

Jsem rychlá. Dokážu sprintovat rychleji než všechny ostatní divky ve škole, ačkoliv pár z nich mě dokáže porazit v závodu na delší trati. Roh hojnosti je ode mě pouhých čtyřicet metrů, což je přesně má silná stránka. Vím, že k němu dokážu doběhnout jako první, ale otázka zní, jak rychle zase dokážu zmizet. Než seberu zásoby a zbraň, dostanou se k rohu i ostatní, a i když jednoho nebo dva bych dokázala s lukem vyřídit, tucet splátců v tak malé vzdálenosti by mě snadno zabil oštěpy a kyji. Nebo obyčejnými pěstmi.
  
Trailer 


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete první díl Hunger Games objednat TADY.

PŘÍBĚH 

by The-Apiphobic-Artist
Na tom, co zbylo ze Severní Ameriky, vznikla země zvaná Panem. Skládala se dohromady z 13 krajů a Kapitolu, jehož tvrdé vládě se v minulosti vzepřeli všichni obyvatelé země. Vzpoura však byla potlačena a jako výstraha, aby se nic podobného neopakovalo, byl Třináctý kraj zcela vyhlazen a zbylých 12 drží Kapitol pod kontrolou ještě tvrději a krutěji. Jedním ze způsobů, jakým Kapitol připomíná ostatním svou nadřazenost a moc, jsou právě Hunger Games - Hladové hry, které spočívají v tom, že všechny kraje každoročně na Den sklizně vylosují z místních dětí ve věku 12 - 18 let jednu dívku a jednoho chlapce. Těchto tzv. 24 splátců je pak posláno do Arény, kde jediným cílem je přežít a vyhrát. Tato děsivá reality show, v níž soutěžící proti sobě bojují na život a na smrt, aby se nakonec jeden z nich mohl stát vítězem, vrátit se domů a přinést svému rodnému kraji blaho jako je dostatek jídla, je pak vysílána po celém Panemu.

by NessaYavi
Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Katniss Everdeenová z Dvanáctého kraje, kde život není lehký jako peříčko a hlavní starostí zdejších obyvatel je neumřít hlady. Den co den se vydává Katniss se svým kamarádem Hurikánem do lesa na lov, ačkoliv je pytlačení přísně zakázáno, aby sehnali jídlo pro své rodiny nebo aby pak úlovek na černém trhu vyměnili za jiné užitečné věci. Udržet naživu svou matku a mladší sestru Prim je totiž pro Katniss úkol číslo jedna od té doby, kdy se z ní ve 12 letech stala po otcově smrti hlava rodiny. Neváhá se proto v Den sklizně nabídnout jako dobrovolník na místo své sestry, která je vylosována jako splátkyně v letošním ročníku Hladových her. Druhým splátcem se stává pekařův syn Peeta Mellark, který před lety svým darovaným chlebem zachránil Katniss a její rodině život, takže myšlenka, že by ho v Aréně měla připravit o ten jeho, je Katniss více než proti srsti. Jenže přežít může jen jeden a ona přísahala Prim, že se bude snažit ze všech sil, aby se vrátila živá. V dosud neznámém prostředí Arény, kde na ni nebezpečí a smrt budou číhat na každém kroku  v podobě strádání, pastí tvůrců her a 23 splátců prahnoucích po její krvi, se zdá však skoro nemožné tenhle slib dodržet.

by MioneBookworm
Kdyby člověk nečetl anotaci, mohly by v něm první stránky vyvolat představy o středověku. Způsob, jakým jsou nelehké dny, prostředí se špatnými podmínkami a nemilosrdná vláda, popisovány, je naprosto věrohodný,a musím se přiznat, že i já jsem se pak musela na chviličku pozastavit nad slovy reality show, televizní stanice, moderní technologie atd.
Collinsová přišla s novým žánrem (tzv. dystopie), který se stal momentálně velice populárním a spousta spisovatelů následuje autorčina příkladu. Podařilo se jí úžasně vykreslit svůj svět a onu atmosféru, udržela člověka v napětí a nesnesitelném očekávání z toho, co se bude dít dál. Děj se zbytečně netáhne, je dostatečně protkán akcí, myšlenkovými pochody hlavní postavy, důkladným popisem a zkrátka donutí k přemýšlení nad tím zvráceným světem. Při představě navzájem se vraždících děti a lidi, kteří tomu nečinně přihlížejí a považují to za ohromnou zábavu, mi bylo zle a cloumalo se mnou čiré znechucení.
Co se týče romantické složky, autorka netlačila se na pilu, postupně to vždy nechala vyplynout a zahrála mi tak na všechny struny.

POSTAVY 

Suzanne Collinsová představila v Aréně smrti spoustu postav, přičemž každé dokázala jakoby vdechnout život, vytvořit pozadí, díky kterému si čtenář snadno představil nebo domyslel její vlastní příběh, aniž by se o něm autorka šířeji zmiňovala v hlavní linii děje. Všechny charaktery působí realistickým dojmem, a to zejména díky tomu, že nejsou ve všech směrech dokonalé a mají své jak kladné, tak i špatné stránky.

by Budotty
Katniss jako vypravěčku jsem si oblíbila a udělala na mě dobrý dojem. Nebyla to okamžité padnutí do noty, protože chvilku trvalo, než jsem se dokázala ztotožnit s její postavou a pochopit její pohnutky. Můj obdiv si získala pro svou oddanost rodině, s jakou zodpovědností převzala roli živitele, její vytrvalost a vynalézavost, jaké prokázala v nejistých situacích. Často jsem měla nutkání ji seřvat za to, jak podezíravě se chovala vůči Peetovi, i přesto však musím brát v potaz, že v boji o život člověk nerozdává důvěru jen tak na potkání.

Peeta je sympaťák sám o sobě. Je upřímný, má takovou tu milou dobráckou povahu, které se vám v kombinaci s jeho živým smyslem pro humor dostanou pod kůži, a ano, jak ten to umí se slovy! Co na tom, že to není rozený zálesák a lovec? Je to Peeta, roztomilý pekař, schopný upřímně a obětavě milovat. Jeho něžná gesta a slova, kterými Katniss častoval, mě hřála u srdce, a proto se ve mně probouzela lítost, když se od něj odtahovala a nedokázala mu tu náklonnost vrátit stejnou mincí.

by aliceazzo
Haymitch, jediný žijící vítěz Hladových her ve Dvanáctém kraji, má Katniss a Peetu připravit na vše, co je čeká v Aréně. Velké trauma, způsobené Hladovými hrami, a bolest z toho, že každoročně posílá na smrt místní děti, zahání nekonečným přísunem alkoholu, jenž z něj udělal nepříjemného opilce. Tenhle chlapík mě dostal svou přímočarostí a vychytralostí. Nerozpakoval se nad tím, jak se chová nebo co říká, byl prostě svůj.

OSTATNÍ 

Příběh je vyprávěn v přítomném čase, s čímž se moc nesetkávám, takže to byl z počátku nezvyk, avšak že by mi to nějak překáželo, to rozhodně ne. Nevím, jak je na tom překlad v porovnání s originálem, já za sebe můžu jen říct, že jsem byla úplně spokojená a četlo se to skoro samo. Jen jisté výhrady bych měla k počešťování jmen - s touhle věcí jsem se nikdy nesmířila snad  u žádné knihy. Nemám to prostě ráda.
Pochválit chci nakladatelství za to, že se rozhodli nechat původní verze přebalů a hlavně originální název celé série. A ještě taková maličkost, která mi udělala radost: I když jsou knihy v měkké vazbě, hřbet zůstává bez jediné viditelné chybičky a ošklivých rýh.

 KONEČNÝ VERDIKT 

K sérii jsem přistupovala se zvědavostí, obavami a snahou nemít příliš velká očekávání. Jenže fakt, že se série stala miláčkem celého světa a že se filmové studio pustilo do natáčení její adaptace snad mluví za vše. Suzanne Collinsová prostě ví, jak se to má dělat a rozhodně se neminula povoláním. Její čtivý styl vyprávění sebou stáhne každého, přesvědčivé postavy různých vlastností jako by měly reálný základ a napětí zde dosahuje enormních rozměrů. Aréna smrti je knihou, která vás nenechá spát, dokud ji nedočtete do posledního písmene, zanechá vás vycucnuté tak, že budete potřebovat nějaký ten čas na utřídění myšlenek, abyste hned vzápětí toužebně sahali po pokračování. 
Ode mě si první díl této série vysloužil 5 bodů z 5, a ještě to bych řekla je nedostačující.
Druhý díl v pořadí nese název Vražedná pomsta.

2 komentářů :

Angie řekl(a)...

Pekne si sa rozpísala...o týždeň si plánuje kúpiť celú sériu...tak sa teším a som zvedavá, či je to naozaj také dobré ako všetci hovoria :D

annejude řekl(a)...

Já se docela často nekontrolovatelně rozepíšu:D
Je to víc než jen dobré, koupě určitě nebudeš litovat:)

Okomentovat