“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Smrtící nahota (Smrtící... #1)

on pátek 28. října 2011
AUTOR: J. D. Robb
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Naked in Death (In Death #1)
TAGY: adult, romantické, sci-fi, detektivní, krimi, vraždy

ANOTACE:
Eva Dallasová je poručíkem newyorské policie a jako jedna z nejlepších je pověřena vyšetřováním série vražd prostitutek. Zdá se, že v pozadí těchto vražd stojí někdo mocný...
Eva toho během deseti let služby u policie už zažila hodně, a tak dobře ví, že to, zda přežije, závisí především na jejích instinktech. Přes varování, aby si nic nezačínala s irským miliardářem Roarkem, jedním z podezřelých v tomto případu, se řítí právě do jeho náruče. Touha a vášeň mají svá pravidla, a tak záleží jen na Evě, zda nakonec stane po boku muže, o němž neví nic s výjimkou toho, že neskonale prahne po jeho doteku, touží, aniž by si to zpočátku uvědomovala, svěřit se mu se vším a zbavit se tak své noční můry - vzpomínky na svou minulost.

UKÁZKA:
Pousmál se a vytáhl z kapsy kabátu SIG 210 s tlumičem. Všiml si, jak nechápavě zamrkala, když na ni namířil."Co to je? Přinesl jsi mi hračku?"Nejprve ji střelil do hlavy. Zbraň vydala stěží malé škytnutí. Chladnokrevně ji střelil znovu mezi mladá, pevná prsa a hned na to do slabin.
• • • 
(Bez spoilerů)


VÍTEJTE V ROCE 2052
Máte rádi krimi a detektivky? Neštítíte se pěkně drsných vražd? Baví vás číst o silných ženských postavách, tvrďačkách, které sebou nenechají zametat? Zajímá vás, jak by teoreticky mohl vypadat svět zhruba za padesát let?
Tak právě pro vás by mohla být kniha o Evě Dallasové jako stvořená. Na sérii Smrtící... jsem už narazila hned na několika blozích a na všech se mi dostalo pochval a vřelého doporučení těchto knih. A jelikož jde o detektivky s policajtkou v hlavní roli, řekla jsem si: proč ne? Navíc po přečtení velmi dobré povídky, která byla volným pokračováním případů Evy Dallasové,  v paranormálním souboru Kouzla milují žár mého těla, jsem se ve svém rozhodnutí utvrdila.

VRAŽDY S NÁDECHEM MINULOSTI
Poručíkovi Evě Dallasové, pronásledované nočními můrami ze svého dětství a nyní i z posledního případu, kdy se jí nepodařilo zachránit malou holčičku a byla nucena použít svou zbraň, je coby jedné z nejlepších u newyorkské policie svěřeno do rukou vyšetřování choulostivé vraždy bohaté společnice. Což o to, další mrtvá prostitutka není v New Yorku nic neobvyklého, kdyby se však tentokrát nejednalo o senátorovu vnučku. Co Evu ale znepokojuje víc, tak je to skutečnost, že soudě podle pachatelova vzkazu to nebyla jeho poslední oběť. Eva se vydává po stopě sériového vraha, který si zřejmě libuje v minulosti, střelných zbraních a zabíjení prostitutek. Všechny indicie ukazují, že tím hledaným je Roarke, nechutně bohatý a přitažlivý Ir, jenž je pro Evu, vždy řídícími se pravidly, až příliš velkým pokušením.

NEPŘÍTELE SI DRŽ U TĚLA
To je také důvod, proč by kniha měla být určena tentokrát starším slečnám, protože přeci jen knihy obsahující sex nepatří do rukou takovým třináctiletým holkám. Právě sex je totiž hlavním motivem příběhu - ať už jde o oběti vražd nebo vztah Evy a Roarkeho, který je skutečně spalující. Už od začátku to mezi nimi neuvěřitelně jiskří, přítomnost elektrizujího napětí a fungující chemie je znatelně znát, a Roarkeho elegantní flirtování  je víc než jen výmluvné. Jejich slovní přestřelky mě děsně bavily a z jeho laškovné "poručíku" se mi na rty pořád dral úsměv:D Oba jsou to silné osobnosti, které si jdou tvrdě za svým, nenechají si nic líbit a člověk by si to nechtěl rozházet ani jedním z nich. Přestože je však Eva na povrchu drsná, cítíte, že uvnitř tak sebejistá není a že ve skříni nějaké ty kostlivce minulosti má. Všechno se to snaží strčit někam do vzdáleného kouta mysli a soustředit se jen na práci, odhodlaná dopadnout toho chladnokrevného prevíta.

KDYŽ JEDNA JE MÁLO A TŘICET JEŠTĚ NESTAČÍ
J. D. Robb, ve skutečnosti Nora Robertsová, napsala skvělý a strhující příběh z ulic New Yorku, což je vzhledem k vysoké kriminalitě asi jedno z nejlepších prostředí, kam umístit detektivní román. Za zajímavý prvek knihy by se dalo považovat to, že se děj odehrává v blízké budoucnosti, kdy doušek pravé kávy by vás stál majlant, obyčejnou bouchačku najdete jen v muzeích či v soukromých sbírkách a kdy obchodní cesty do vesmíru jsou prostě normálka. Samotná zápletka a hledání vraha jsou od začátku pečlivě promyšlené, takže hlavou vám neustále běží něco jako: "Jseš to ty? Nebo ty? Kdo ji sakra zabil?" A i kdyby se stalo, že se vám podaří odhalit viníka před koncem, vůbec to neznamená, že jste se dobrali až na samotné dno.
Pokud tedy hledáte právě něco jako je tahle kniha, kde nebezpečí má blízko k vášni a napětí, sáhněte po této sérii - nemusíte se bát, že vám pak nezbude nic na čtení, protože samotná série zatím čítá více jak třicet knih.

Jinak český přebal knihy odmítal spolupracovat, tak je tu namísto toho originál, který je stejně hezčí:P

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 5/5

5 komentářů :

Willinda řekl(a)...

Tahle série je naprosto dokonalá!! ;))

Eliška řekl(a)...

Po přečtení recenze se moc těším až si první díl přečtu! :)

annejude řekl(a)...

Willinda:
Tak to se budu těšit;)

Elli Winchester:
Jsem moc ráda, že tě to navnadilo:)

Anonymní řekl(a)...

Urcite bych si knizku take rada precetla, bohuzel se obavam, ze se neda nikde sehnat :(

annejude řekl(a)...

Bohužel je dneska nemožné knihu někde koupit a nemyslím si, že se chystá dotisk. Já sama ji měla z knihovny.
Pokud by sis ji opravdu chtěla přečíst, zkus se podívat po e-bookové verzi:)

Okomentovat