“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

X vs. Y (#7) + VÝSLEDKY (#6)

on sobota 15. října 2011
Ještě předtím, než vám předložím novou anketu, v rychlosti zrekapituluju výsledky té staré, které byly k vidění v levém sloupci po několik týdnů:D

Hlasování se zúčastnilo 32 lidí, z nichž drtivá většina skládající se z 28 hlasů preferuje

KLASICKÉ KNIHY
tedy starou dobrou papírovou verzi.

Objevily se tu i komentáře, že nevidí rozdíl mezi e-bookem a knihou ve vazbě. V podstatě s vámi souhlasím - příběh a to všechno okolo se nezmění. 
Čtečky elektronických knih jsou u nás docela novinkou. Osobně neznám nikoho, kdo by měl přímo čtečku na knihy, ale mám kamarádku, která má tablet podporující čtení různých dokumentů a tahle úspornost místa a snadné přenášení jí plně vyhovují. Jelikož nevlastním e-reader a čtení knihy na notebooku je pro mě činnost, kterou nevydržím snášet dlouho, zůstanu asi ještě nějaký ten čas u klasické verze. Navíc se podle mě nic nevyrovná tomu, když člověk v rukou drží novou knížku s hezky voňavými stránkami:D 

Novým tématem k rozhodování se bude něco, co všichni dobře znáte (a jestli teď říkáte, že ne, tak pěkně kecáte:D). 

FILM VS. SERIÁL
Filmová studia a televizní stanice si většinou neujdou příležitost natočit něco, co by mohl být "trhák" a obzvlášť v poslední době se s filmy a seriály natočenými na základě knižních předloh roztrhl pytel. Hunger Games, The Mortal Instruments, Pretty Little Liars, Vampire Diaries, The Secret Circle, The Host a spousta dalších, na které byla prodána práva.
Čemu však dáváte přednost? Filmové verzi, kterou můžete vidět na stříbrném plátne ale kde se však kvůli omezené délce musí být některé pasáže upraveny a vypuštěny nebo seriálu, z něhož se můžete těšit delší dobu - většinou se roztáhne do několika sérií a časem se zcela odchýlí od knižního originálu, aby nebyl pro čtenáře/diváky předvídatelný?



3 komentářů :

Eruvie řekl(a)...

Já jsem pro film, ale například seriálové upíří deníky jsou úžasné... secret circle už mi tak dobrý nepřijde.. ;)

Anonymní řekl(a)...

Žiadny milovník kníh nemôže hlasovať inak ako za knihu. veď je to vlastne film v mojej hlave, v mojej réžií, s mojimi vlastnými postavami a ... Kniha je rozhodne lepšia :)

Destel řekl(a)...

Nevím proč, ale nejde mi hlasovat, takže se aspoň zmíním... Dávám přednost seriálu.
Hlavně díky zpracování Games of thrones (Hry o trůny). Seriál je stejný jako kniha, najde se tam pár drobných rozdílů, ale rozhodně se zatím nikam neodchýlil ani nezměnil nijak důležité informace. Scénař nakonec psal sám G. R. R. Martin, tak to bude možná taky tím.
Rozhodně bych spolupráci s autory dál podporovola, protože to má pozitivní účinek.
U TVD na tom mám jiný názor. Četla jsem pouze první díl Upřích deníků a až po tom, co jsem se začala dívat na seriál. Ale kniha mi v porovnání se seriálem přišla strašná.
Jiná knižní zpracování jsem serializovaná neviděla, pak už pouze filmy. Tady je největším problém délka, ale z Eragona je mi jasné, že jediný problém to rozhodně nebude. Naopak některé filmy jsou svým originálním zpracování dokonce lepší než samotné knihy. Např. Hvězdný prach, Pán prstenů, Dorian Gray a možná pár dalších...
Většinou když přečtu kniha, na kterou existuje film či seriál, snažím se shlédnout všechny verze a posoudit, jak se to shoduje a zhodnotit film nezaujatě vzhledem ke knize.
Někdy je lepší podívat se na film s odstupem, protože čerstvé dojmy z knihy často ovlivní taky názor na film... Přestože je někdy natočen dobře, ale zdůvodu chybějících podrobností se nám nezdá identický s knihou (což ani být nemůže).

Okomentovat