“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Křídla (#1)

on středa 28. prosince 2011
AUTOR: Aprilynne Pike
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Wings (#1)
TAGY: YA, fantasy, romantické, víly

ANOTACE:
Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh - originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story - o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt…

UKÁZKA:

"No a... musíš to... musíš je nějak zalévat?"
"To nevím," uchechtla se Laurel. "To by bylo fajn, že jo? Alespoň bych měla možnost se jich snadno zbavit."
David si pro sebe něco zamumlal.
"Co?"
David pokrčil rameny. "Jen že mně přijdou hezký, to je všechno."
Laurel si přes rameno pohlédla na do modra zbarvené zvlněné okraje, které se jí rozkládaly po obou bocích. "Opravdu?"
"Jasně. Kdybys takhle šla do školy , vsadím se, že půlka holek by pukla závistí."
"A druhá půlka by na mě zírala jako na nějakou hříčku přírody. Děkuju, nechci."
"Co chceš teda dělat?" Laurel zavrtěla hlavou. "Nevím, co s tím můžu dělat. Asi nic." Smutně se pousmála. "Počkám, až to zachvátí celé tělo a zabije mě to?"
• • •
(Bez spoilerů)


NOVÉ ZAČÁTKY
Nástup do státní školy je pro patnáctiletou Laurel premiéra. Což je vlastně momentálně v jejím životě všechno. Právě se s rodiči přistěhovala do malého města Crescent City a namísto pohodového učení s maminkou v bezpečí domova si musí začít zvykat na nové prostředí a lidi. S tím jí velice ochotně pomáhá její spolužák David, kterému nová kamarádka, chodící na lehko v každém počasí a živící se jen zeleninou a ovocem, padla do oka. Je tu však zvláštní věc, s kterou Laurel zřejmě nemůže pomoci ani on - a ta zvláštní věc jí začíná růst na zádech. A není to pupínek, jak si zprvu myslela. A s každým dnem se to zvětšuje. Zdá se však, že odpovědi by jí mohl poskytnout tajemný chlapec Tamani, s nímž se jednoho dne seznámí v lese u jejího dřívějšího domova. Nejenže se Laurel od ostatních v mnoha věcech liší, s rojícími se záhadami kolem jejího života a původu by se dalo vážně uvažovat o tom, zda vůbec mezi lidi patří.

NEOKOUKANÉ VÍLY
Pohádkové. Snové. Zvláštní. Takhle by se ve zkratce dal popsat úspěšný debut, který má na svědomí Aprilynne Pike.  O vydání prvního dílu této série jsem do poslední chvíle neměla nejmenší tušení a v podstatě její propagaci jsem ani nezaznamenala, proběhla-li nějaká. Musím říct, že ponechat originální obálku byl od nakladatelství vskutku chytrý tah a můžeme jen doufat, že se to bude stávat časteji i v případě ostatních. Každopádně svým vílím námětem se kniha řadí u nás na trhu k celkem horké novince a já sama s tím prozatím neměla tu čest, pokud nepočítám upírskou sérii True Blood. Do teď mě víly jako hlavní téma nijak nefascinovaly ani nelákaly, o to víc mě překvapilo, jak moc si mě autorka svým příběhem dokázala získat. To, zda se tyhle nadpřirozené bytosti stanou novým fenoménem na poli literatury pro mládé dospělé, je už jen ve hvězdách.


POHÁDKOVÉ RYSY
V prvé řadě musím zmínit, že styl, jakým je kniha psána, působí skutečně zvláštně, což často ve čtenáři vzbuzuje dojem, že neví, zda se mu to vlastně líbí nebo ne. Právě způsob psaní je celkově přizpůsobován duchu, v jakém se nese celá kniha. Tempo je tedy většinou klidné, pomalé a z příběhu číší ona jemnost, krása a lehkost - tedy vlastnosti, jakými se především vyznačují víly. Taková ta jednoduchost se projevila i ve vývoji zápletky, proto nebylo příliš obtížné předpovídat nadcházející události, v čemž jsem zas tolik háček neviděla a to zřejmě z toho důvodu, že jsem si snadno dokázala představit, že se jedná v podstatě o takové pohádkové vyprávění. Co člověka na této knize dále upoutá a okouzlí, tak je to nadpřirozené pozadí, které je popisováno snad ve všech krásných barvách a je znát, že si s tím autorka vyhrála a dobře si vyšlapala cestičku pro další díly, kde bude moct plně rozvinout prostředí svého světa víl.

POHODA A KLID
Co jsem trochu postrádala, tak to byl nějaký výraznější temperament  postav - ani jedna z nich se totiž, stejně jako samotný děj, nemohla pochlubit nějakou akčností nebo horlivostí, i když je pravda, že by Tamani v sobě mohl mít jakýsi potenciál. Však ona ta žárlivost v něm třeba probudí nějakou divokost. Nemohu proto nyní říct jméno někoho, koho jsem si oblíbila, protože když to vezmu kolem a kolem, neviděla jsem, toho zas tolik, abych měla podle čeho posuzovat, respektive žádný z charakterů nevybočoval natolik, aby bylo možné si ho všimnout. Doufejme, že si to Aprilynne Pike šetří na pokračování, které snad nabídne více dobrodružnou stránku - autorka na to rozhodně má.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 4/5

3 komentářů :

Verča řekl(a)...

Knihu jsem hodnotila stejným počtem jako ty. A recenze je zajímavá, tak nějak s tebou souhlasím, i když akční to trochu bylo :).

Houp řekl(a)...

To já zase doufám, že se kniha ke mě dostane a budu si jí moc přečíst, protože mě opravdu moc láká. Mám ráda takovýhle styl a náměty tak doufám, že se mi taky zalíbí.

annejude řekl(a)...

VeEee:

Ano, uznávám, že akční to trochu bylo, ale autorka by klidně mohla přitvrdit:D

Houp:

Podle mě kniha patří k těm typům, které nikdy neurazí:)

Okomentovat