“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Krvavý slib (Vampýrská Akademie #4)

on sobota 10. prosince 2011
AUTOR: Richelle Mead
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Blood Promise (Vampire Academy #4)
TAGY: YA, fantasy, romantické, vampýři, dhampýři

ANOTACE:
Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů. Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra? V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky?

UKÁZKA:
"Nezajímám se o tebe. Mám na práci jiné věci. Přijel jsem na přání jiných, kteří se o tebe zajímají."
Strnula jsem a pak mě zachvátila opravdová hrůza. Do prčic! Pronásledují mě. Ale kdo? Lissa? Adrian? Taťána? Z té poslední možnosti jsem opět znervózněla. Ti ostatní by mě hledali proto, že jim na mně záleží. Ale Taťána... Taťána se bojí, že bych mohla utéct s Adrianem. Znovu mě napadlo, že pokud mě chce najít, pak jenom proto, že se chce ujistit, že se zpátky už nevrátím.


• • • 
(Obsahuje spoilery na předchozí díly)



PUTOVÁNÍ RUSKEM
Po krvavém útoku Strigojů, který si na životech vybral spoustu obětí, se nyní již osmnáctiletá Rose rozhodne odejít z Akademie, aby dodržela svůj slib, který dala milovanému muži: zabít ho. Z Dimitrije se totiž během bitvy stal Strigoj, krvelačná bestie, jejíž život je podle Rose i Dimitrije horší než samotná smrt. Jenže opustit školu znamená opustit i nejlepší kamarádku Lissu, která jí to má za zlé a navíc po Rosině odchodu se začne chovat opravdu zvláštně. V přesvědčení, že jako Strigoj se Dimitrij vrátil do své rodné země, vydává se Rose do Ruska, aby ho našla, což jak se zdá, není na tak velkém území zrovna hračka. Osud její cesty zkříží s mladou alchymistkou Sydney, která by v některých ohledech mohla být se svými kontakty užitečnou pomocí, nebo alespoň lidé, pro něž pracuje. Avšak čím více se Rose vydává po stopách Dimitrije a čím blíž je možnosti, že by se mohli znovu shledat, tím větší má strach, že nedokáže svůj úkol, kvůli němuž se ocitla v této cizí zemi, splnit. Vrazit kůl do srdce své spřízněné duše je totiž hardcore i pro takovou drsňačku jako je Rose.

DVA V JEDNOM
S koncem, jež uzavřel předchozí díl, bylo zcela pochopitelné, že jen s hrůzou a obavami v mysli budu vítat Krvavý slib. Děj se odehrává převážně v Rusku, kde sledujeme počínání Rose, ale k mému překvapení se autorka věnuje i dění v Akademii a to prostřednictvím pouta, které spolu mají Lissa s Rose. Prolínají se tu tedy dvě dějové linie, což znamená i dvě zápletky a rozuzlení a musím říct, že si Richelle s oběma poradila levou zadní a jako vždy příběh neměl chybu, chytnul čtenáře a zkrátka ne a ne pustit. S novým prostředím a nově vzniklou situací se otevírá prostor i pro nové postavy. Role alchymistky Sydney neměla příliš dlouhého trvání, ale i z toho něčeho mála si člověk dokázal utvořit částečně svůj názor, tedy průpravu na spin-off sérii, kde je hlavní hrdinkou. Je to takový opak Rose, ale i přes to v ní dmýchá cosi, takový šmrnc, který nechybí ani Rose. Svůj part si odehrály i staré známé tváře: Lissa - ta mi svým chováním cuchala nervy. Jistě, chápu, že měla výčitky a proč se chovala tak, jak se chovala. Když já ale děsně nemám ráda lidi, co se utápí v sebelítosti. Adrian - jeho kouzlu oficiálně naprosto propadávám. A jeho role staršího bratra gentlemana se mi tak zamlouvá. A v neposlední řadě Christian, jehož nedostatečná přítomnost byla velká škoda. Chyběly mi jeho kousavé poznámky a ten rebel v něm.
Spoustu z nich bylo možné zahlédnout v jiném světle, což platí i pro Rose a Dimitrije.

LÁSKA JE NELEHKÁ VĚC
Tahle ústřední dvojice to nikdy neměla jednoduché. Od samotného zakázaného vztahu učitel-studentka až po Dimitrijovu proměnu. Vždy, když už se zdá, že pro ně konečně vysvitlo slunce, objeví se na cestě další kameny. To by se dalo brát jako samozřejmost, protože o čem by pak měla autorka psát, že, ale stejně je mi z toho pokaždé na nic. Masivní část knihy je založená především na jejich vztahu, který se najednou musí s touhle těžkostí vypořádat. Rose se melou všechny pocity a pochyby, kdy láska k Dimitrijovi jí brání v tom ho zabít a na druhou stranu je i stejným důvodem, proč to pro něho udělat. Její síla a odhodlanost jsou věci, pro které ji mám jako hrdinku ráda (eh a nezapomínejme na její schopnost dát každému co proto) a její vývoj  je fascinující. Dimitrij je jako Strigoj stejně přitažlivý, ne-li dokonce víc, a jeho touha po Rose je tak hmatatelná, až je to celé k uzoufání. Stále si udržel ten svůj vyrovnaný postoj, vyvolávají v člověku obdiv a strach zároveň, a podrtžený tou jeho nyní špatnou stránkou Strigoje je naprosto neodolatelný.

PRAVIDELNÁ DÁVKA VŠEHO
Po měsících dlouhého čekání a téměř smířená s tím, že do konce roku se už nedozvím, co bylo dál, se mi konečně dostal do rukou čtvrtý díl této upířiny. Trpělivost a poctivé čekání se mi vyplatilo, protože takové pokračování, kterí mi Richelle pro tentokrát naservírovala, by si nevyfantazíroval snad nikdo. Série  je dle mého díl od dílu lepší a lepší. Čtenář se nejprve chvíli topí v neskutečném moři emocí, z kterých se jakž takž vylíže ven a následně na to je hned vhozen do probíhající akce, z níž mu srdce málem vyletí z hrudi. Komplikovaný a strastiplný příběh lásky plný neskutečných a někdy až krutých zvratů totiž ještě nemá konce. Naopak, tahle jízda začíná být pořádně divoká a nechat se strhnnout nebude příliš těžké. Momentálně mě snad napadá jen jedna jediná otázka: Co provedeš, Richelle, příště, hm?

• • •

MOJE HODNOCENÍ : 5/5

6 komentářů :

Kristin R. řekl(a)...

Krvavý slib je můj nejoblíbenější díl serie. Co bych dala za to ho ještě jednou prožít.. :))

annejude řekl(a)...

Taky se mi zdá zatím nejlepší:)
No jo, jenže tohle já mám se všemi dobrými knihami:D

Kristin R. řekl(a)...

No to já sice taky ale u VA je tenhle pocit extrémní. Vždycky projdu kolem svojí knihovničky,uvidím je tam vystavené a tiše trpím :D

Kristina řekl(a)...

jaj, se těším na čtvrtý díl :D Jen co dočtu "nic moc" Bezchybnou :D asi na to půjdu :)))

Anonymní řekl(a)...

Já VA mám strašně moc ráda.. :) Krvavý slib je můj oblíbený díl... Ale celá série VA je opravdu povedená.. :) ;)

Anonymní řekl(a)...

Zbožňuju VA. Je to moje nejoblíbenější knižní série. Kam se na to hrabe Twilight sága. Celá série je úžasná, ale pro mě je nejlepší kniha ta poslední, kdy už jsme se nejspíš všichni modlili ať si to Dimka rozmyslí a vrátí se k Rose. Bylo to úžasné prožít si jejich příběhy a opravdu vůbec by mi nevadilo, kdyby autorka v této sérii pokračovala. :)

Okomentovat