“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Temné vize #1: Odhalení (RC review)

on pondělí 12. prosince 2011
AUTOR: L. J. Smith
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: The Strange Power (Dark Vision #1)
ČESKÝ NÁZEV: Odhalení (Temné vize #1)
DATUM VYDÁNÍ (ČR): 14.10.2011
NAKLADATELSTVÍ: FRAGMENT
TAGY: YA, paranormální, záhadné, zvláštní schopnosti

ANOTACE:
Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.

UKÁZKA

Ale tenhle hrabě neměl obyčejnou úvodní řeč. "Od začátku si musíte uvědomit, že jste jiní než zbytek lidstva.. Jste... vyvolení. Poznamenaní. Nikdy nebudete jako ostatní lidé, takže není důvod se o to ani snažit. Řídíte se jinými zákony."Kaitlyn cítila, jak se začíná mračit. Joyce říkalapodobné věci, ale slova pana Zetese vyzněla poněkud jinak. Nebyla si jistá, zda se jí to líbí."Máte uvnitř něco, co tady nebudeme potlačovat. Skrytou sílu, která hoří jako plamen, " pokračoval. "Jste nadřazeni zbytku lidstva - na to nikdy nezapomínejte."

Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete knihu pevní díl Odhalení objednat TADY.

• • •
(Bez spoilerů)


• SLAVNÉ JMÉNO • 

Autorka L. J. Smith nemusí mít strach, že by se její jméno ve světě YA literatury mohlo ztratit. Za sebou už má hned několik sérií pro mladé-dospělé čtenáře, přičemž dvě z nich, Upíří deníky a Tajný kruh, jí svým seriálovým zpracováním přinesly ještě větší slávu. Není proto divu, že se u nás začíná překládat více jejích knih a jak se zdá, čekají nás další.
Musím se přiznat, že s tvorbou této spisovatelky nemám moc zkušeností, přesněji řečeno žádné. Nevěděla jsem tedy, co mám přesně od knížky očekávat nebo zda mít vůbec nějaké očekávaní vzhledem k mnoha ne moc příznivým recenzím na její sérii Upíří deníky na jiných knižních blozích. Můj zprvu skeptický přístup se však autorce podařilo změnit a já byla dokonce i mile překvapena. Ne moc, ale přece.

• NOVÉ MÍSTO, NOVÝ ŽIVOT •

Kaitlyn je zvláštní dívka, jak na pohled tak i zevnitř. Jenže když chodíte na střední, být jiný je vlastnost, která se prostě nenosí. Není proto divu, že s místní čarodějkou s neobvyklýma očima, za kterou ji mají, nemá nikdo zájem se bavit. Jedinečná příležitost uniknout z tohoto neútěšného místa se Kaitlyn naskytne v okamžiku, když jí tajemný Zetesův institut nabídne možnost žít na novém místě, studovat na nové škole a vysoké stipendium na vysokou školu výměnou za to, že budou moci zkoumat její výjimečné schopnosti. Kaitlynin talent na kreslení totiž není jen tak ledajaké nadání, protože některé její kresby předpovídají budoucnost. A tak skončí Kaitlyn v Institutu v San Carlosu, kde spolu s ní žijí další čtyři studenti, taktéž obdaření paranormální mocí. Nový život a noví přátelé se Kait zamlouvají a dalo by se říct, že by zde mohla být šťastná, jenže všechna ta tajemství  a záhady obestírající Institut a jeho samotného majitele pana Zetese, jsou až příliš rušivé na to, aby se daly ignorovat.

• AKTÉŘI •

Hlavní hrdinkou je Kaitlyn, jejíž středoškolské období doma v Ohiu nebylo zrovna růžové. Bez jediného kamaráda a s pověstí, který ty potencionální nadobro odehnala, se z ní stala otrlá, svým způsobem sebejistá a nezávislá dívka. Aspoň takovým dojmem působí v prvních kapitolách. S jako ústřední postavou jsem se s ní popasovala víceméně dobře, jenže jakmile šlo o chlapce, jako by se z ní stal jiný člověk. Sekundoval jí Rob, který byl zřejmě jakýmsi autorčiným obrazem naprosto perfektního a bezchybného hrdiny, čímž automaticky vypadl ze žebříčku zajímavých postav. Záhadný Gabriel, jenž evidentně by v sobě něco mohl mít, je téměř po celou dobu stejně tajemný jako hrad v Karpatech a nyní to nemyslím ironicky, protože o něm se nedozvíte skoro ani ťuk. Ani ostatním se nedostává příliš prostoru - Lewis s Annou mi připadaly jako charaktery vytvořené jen proto, aby hrály druhé housle a občas se v příběhu ozvali, aby se neřeklo. A sám velikán pan Zetes se v knize objevil snad jen na začátku, kde se uvedl, a v závěru, aby to nějak uzavřel. Tak, jak byl hlavní děj promyšlený, tak byly postavy nijaké a "nedodělané".

• DVA CHLAPCI A JEDNA DÍVKA •

Tak jako má každá kniha své klady, mívá většinou i své zápory. I tady tomu nemůže být bohužel jinak. Toto mínus mi dokonce kazilo dojem z toho, co se mi na této knize líbilo, ale o tom až za chvilku. Hlavní zápletka, říkejme jí třeba záhadná část, dost utrpěla milostnou dějovou linkou. Obvykle mi na milostných trojúhelnících moc nesejde, ale vyloženě tento mi nesedl. Nezlobte se na mě, ale autorka proti sobě nemohla snad postavit rozdílnější mužské hrdiny. Zatímco je Rob dobrota a laskavost sama, na všechny září jako sluníčko a podobné teplo z něj i sálá a je to vyloženě chodící dokonalost, Gabriel je nebezpečný, věčně nevrlý a na všechny kolem kousavý samotář. A to jsem ještě nezmínila jejich schopnosti. K tomu si připočtěte Kaitlyninu unáhlenou zamilovanost do jednoho z nich a pak hlodající pochyby ohledně toho druhého a jste doma. Celá tahle milostná eskapáda mi přišla jako přitažená za vlasy, nemluvě o jejím závěrečném vyvrcholení. 

• TAJEMNO, JAK MÁ BÝT •

To je totiž jeden ze základních kamenů knihy. Tajemný experiment, tajemní lidé. Autorka vypráví svůj příběh volným tempem, pomalu a šetrně předhazuje čtenáři kousky indícií, jenž by je měli zavést na cestu tápání. Podařilo se ji nahodit atmosféru, kdy už člověk stejně jako hrdinové už vážně netuší, co si má myslet a komu věřit. Odhalení je trefný název, když vezmu v potaz, že během čtení se nám skutečně dostává postupného odkrývání pravdy. Smith použila dnes už tolik zažitý motiv YA knih, tedy lidi se zvláštními schopnostmi, ale zobrazila ho ve své knize jako předmět vědeckého výzkumu, kdy široká veřejnost, nebo alespoň část z ní ví o existenci nadpřirozena, takže nejedeme v zas až tolik zajetých kolejích stereotypu. Námětem a myšlenkou mi to často připomnělo svět X-Menů. Propracovaností děje, který ke konci knihy úspěšně gradoval, a překvapivých obratech si mě L. J. Smith dokázala získat na svou stranu. Nemohu to označit za vrcholné dílo mezi knihami, které jsem v poslední době četla, ale rozhodně to má něco do sebe, tudíž doporučuju jako oddechové paranormální čtení zběhlejším milovníkům četby a jako celkem slušně napínavou knihu nenáročným čtenářům.

• • •

MOJE HODNOCENÍ:
3/5

1 komentářů :

Verča řekl(a)...

Téhle knížky od L. J. Smith jsem se ze začátku docela bála, abych pravdu řekla. Protože mám zkušenosti s UD, takže jsem byla nervózní, jestli to taky tak "nezpacká" jako několik posledních dílů deníků. Ale knížka mě mile překvapila, za což jsem ráda a doufám, že to tak půjdu dál i s dalším dílem.

Okomentovat