“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Beastly

on sobota 1. října 2011
AUTOR: Alex Flinn
ORIGINÁLNÍ NÁZEV: Beastly
TAGY: YA, moderní verze pohádky, romantické

ANOTACE:
Jsem zvíře. Zvíře. Ne jako vlk nebo medvěd, gorila či pes, ale strašné stvoření, které chodí vzpřímeně - stvoření s tesáky a drápy a chlupy rašícími z každého póru. Jsem stvůra.

Myslíte si, že vám tu vyprávím pohádky? Ale kdeže. Místo: New York. Čas: Současnost. Není to žádné postižení nebo choroba. A takový zůstanu navždy, pokud se mi nepodaří zlomit kletbu.

Ano, kletbu, tu, kterou na mě uvalila čarodějnice z hodiny angličtiny. Proč mě proměnila ve zvíře, které se ve dne schovává a toulá se v noci? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem býval Kylem Kingsburym, klukem, kterým byste chtěli být, bohatým klukem s perfektním vzhledem a perfektním životem. A pak vám taky povím, jak se ze mě stal dokonalý netvor.

UKÁZKA:
"Přítelkyni? Chceš holku?"
"Nezahrávej si se mnou. Varuju tě..."
Všiml si už ale mého zájmu. Odtáhl se a já ho nechal. "Mám dceru."
"Co s ní?" Uvolnil jsem trochu svůj stisk a on vešel dovnitř.
"Moje dcera. Můžeš ji mít. Jen mě pusť."
"Můžu co?" Zíral jsem na něj.
"Můžeš ji mít. Přivedu ti ji."
• • •
(Bez spoilerů)

IT ALL STARTS WITH A WITCH
Slavný otec, naditá peněženka, tvář a tělo bez jediné chybičky a zástupy holek, toužící potom, aby si jich jen všiml - Kyle Kingsbury je skoro chodící reklama na dokonalost. Jenže právě tahle popularita stoupla Kyleovi značně do hlavy. Je arogantní, uráží každého, kdo se nevyrovná jeho nárokům na krásu a předpokládá, že svým jménem a penězi dokáže vše, co se mu zlíbí. Tedy, dokud se nesetká s Kendrou Hilferty, zvláštní novou studentkou, která je podle Kylea už na první pohled jasný "loser". Z Kendry se nakonec vyklube čarodějnice a za všechny prohřešky, kterých se kdy Kyle dopustil a ublížil tak mnoha lidem, na něj sešle kletbu. Stává se z něj zvíře - netvor, jenž má dva roky na to, aby našel pravou lásku, která by mohla kouzlo zrušit a vrátit mu jeho dřívější podobu. V jiném případě zůstane Kyle navenek takovou zrůdou, jakou je i uvnitř, navěky. Malou nadějí se mu ale stává Lindy - naprosto obyčejná dívka, šedá myška mezi perfektními spolužáky na jeho střední škole.

MR. CHARMING & MISS IMPERFECT
A když říkám obyčejná, tak to tak i myslím. Lindy je totiž průměrná holka, nijak extrémně přitažlivá a má své chyby na kráse - no, i přesto v příběhu hraje roli naší Krásky, která by měla podle pohádky spasit Zvíře a udělat z něho znovu prince Krasoně. Zní to jako pořádné klišé - však víte, sexy a všemi obdivovanými hrdina se zamiluje do outsiderské, ničím nezajímavé šprtky - a chvílemi to tak skutečně i je, jenže je to svým způsobem pohádka, takže se to ani moc nepočítá... řekla bych. Každopádně tu nemáme lásku na první pohled jako trám. Ne, Kyle si při prvním setkání s Lindy neříká: "Páni, tahle holka je pro mě jako stvořená!" I poté, co se z něj stane příšera, nejdříve k Lindy spíš jen upírá veškeré své naděje na záchranu. Cestu k sobě si hledají pomalu a opatrně, respektive Kyle musí dát Lindy dostatek prostoru a trpělivosti. Za poněkud zvláštních podmínek si na chatrných základech budují přátelství a díky Kyleově postupnému duševnímu prozření se i v Lindy objevuje náznak větší náklonnosti.

YOU WERE A BAD, BAD BOY
Nejspíš jsem se už někde zmiňovala, že to, co na knize dokážu skutečně ocenit, tak je psychické dospění jejích postav. V Beastly se čtenář stává svědkem Kyleovy změny k lepšímu. Kyle Kingsbury byl před svým prokletím šíleně namyšlený parchant s egem o velikosti Saturnu. Žádný badboy, u něhož byste tu jeho špatnou stránku žrali - zkrátka frajírek, kterému byste jen s chutí nařezali. Se ztrátou své vnější krásy se z něho však stává jiný člověk. Pomalu, ale jistě. S novým jménem, Adrian King, pomalu začíná oceňovat i jiné přednosti než jen fyzický zevnějšek, učí se být lepším člověkem a poznává to, co je v životě doopravdy důležité. Značně mu k tomu pomohly vedlejší postavy, které jsem si moc oblíbila - Kendra, trochu jiná čarodějnice, než na které je člověk zvyklý, slepý učitel Will, jenž mě svými poznámkami občas dostával a byl spíše přítelem než učitelem, a v neposlední řadě hospodyně Magda, která se o svého mladého pána láskyplně starala, i když to nebylo vždy jednoduché.
Líbilo se mi, že u Kylea neproběhla žádná super dokonalá náprava na světce, ale že tu a tam vykoukne Adrianovo / Kyleovo staré já a že pořád přemýšlí jako reálný kluk.

MODERN FAIRYTALE
V poslední době je vylepšování pohádek jakýmsi hitem, ne? Konvertují se do 3D, zasazují se do současné doby nebo se natáčejí v duchu paranormálna a temna, tedy á lá Stmívání.
Už odjakživa bylo s největší pravděpodobností trendem to, když se autor inspiroval ve "staré klasice", ať už se jedná o historické romány, báje, pověsti, ... zkrátka díla a příběhy, jejichž jméno ve světě už něco znamená. Jsou i takoví spisovatelé, kteří se namísto cesty inspirace vrhli přímo na svou vlastní předělávku - a nebo v případě Alex Flinn, na moderní verzi pohádky.
Každopádně fušování do známých věcí je vždycky risk a často se stává, že se to autorovi vymstí, protože prostě neunikne posuzování a srovnávání. Alex Flinn se téměř do puntíku držela originální Krásky a Zvířete, samozřejmě jen s tím rozdílem, že příběh musela přizpůsobit dnešní době. Rozhodně tedy nečekejte žádná nová překvapení - pokud toužíte být šokováni, sáhněte po něčem jiném. Pokud máte rádi pohádky jako já, nebude vám vadit trošku netradiční pojetí Krásky a Zvířete a jste romantické duše vysazené na happyendy, pusťte se do toho. Autorka píše s lehkostí a čtivě, tudíž i méně zdatným angličtinářům by kniha neměla dělat problémy.

• • •

MOJE HODNOCENÍ: 4/5

2 komentářů :

Lili.en řekl(a)...

Viděla jsem film a líbil se mi :)... třeba se někdy dostanu i ke knize :)

E_V_E řekl(a)...

ani som nevedela že je aj kniha, videla som film, ktorý zbožňujem! ale predsa sú tam nejaké vylepšenia, vo filme má na to iba 1 rok atď. Musím si zohnať knižku 8)
pekná recenzia 8)

Okomentovat