“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Trio měsíce - červenec 2011

on neděle 4. září 2011
Hm, příspěvek s červencem v titulku by se tu zřejmě neměl objevovat někdy na začátku září. Omlouvám se, prázdniny byly hektické a já jsem zkrátka byla královnou chaosu:D Vynasnažím se být napříště dochvilnější:)

KNIHA: série HUNGER GAMES
(S. Collins)

Pak kolem sebe slyším dunivý hlas legendárního hlasatele Claudia Templesmithe. "Dámy a pánové, nechť sedmdesáté čtvrté Hladové hry započnou!"

Trilogie Hunger Games má na světě už velice slušnou fanouškovskou základnu, což přispělo i k tomu, že práva na filmové zpracování byla prodána a přípravy jsou už v plném proudu. V Česku série vyšla pod křídly nakladatelství Fragment, které tímto rozhodnutím určitě nešláplo vedle.
Dystopickému světu Collinsové jsem podlehla téměř okamžitě. Stejně jako pokaždé, když se setkáváme s něčím novým a neoťukaným, i tady jsem ke knihám přistupovala s jistou obavou a nejasnou představou. Ty se však vypařily okamžitě vypařily po přečtení první kapitoly. Živé vyprávění, dokonalé popisy, postupný vývoj charakterů a akce mě neustále popoháněly ve čtení, což už jsou dostatečné důvody pro to, abych se zamilovala.

COVER

U nás si knihy ponechaly svůj zevnějšek, a za sebe můžu říct, že jsem za to jedině ráda. Obálky nejsou nijak přehnaně krásné nebo tak, ale právě jejich jednoduchost jim dodává cosi zvláštního, co vás přinutí vzít knihu v obchodě do ruky. Hodí se i k samotnému příběhu, který je takový... syrový, prostý, na nic si nehraje. Nevím přesně, jakým specifičtějším slovem bych to popsala. Není to prostě jeden z těch případů, kdy se necháte zlákat "hezkým pozlátkem". Co mi teda akorát trošku vadilo a ani se to zas tolik netýká coveru, je velikost knih, která je u všech tří dílů různá.



POSTAVA: Peeta Mellark
"Chceš říct, že nikoho nezabiješ?" ptám se.
"Ne, až přijde čas, určitě budu zabíjet jako všichni ostatní. Nemohu se vzdát bez boje. Jen si pořád přeju, aby se mi podařilo vymyslet způsob, jak... jak ukázat Kapitolu, že mu nepatřím. Že jsem víc než figurka v jejich hrách," říká Peeta.
Hádám, že nebudu jediná, komu se tenhle dobrosrdečný syn pekaře zapsal do srdce. Není to typický hrdina, který by uchvacoval svou nepřezíratelnou krásou, vypracovaným břichem jak pekáč buchet nebo svou pověstí lamače dívčích srdcí. Kdepak, on si osazenstvo získává především svou upřímností, vřelostí, milým a sympatickým vystupováním. Během knih se mu nedostávalo tolik prostoru, kolik bych si přála, ale i přesto je znát, jak postupně z mladíka dospěl v muže. Zní to jak šílená věta vystřižená z filmu, ale je to prostě tak. Nestydí se za svou nedokonalost, slzy nebo strach. Dělá to zněj kluka, kterého by chtěla každá z nás.



PÁR: Katniss&Peeta

"Nechci, abys zapomněla, že jsme každý v odlišné situaci. Pokud zemřeš a já přežiju, ve Dvanáctém kraji na mě žádný život nečeká. Můj celý život jsi ty," říká. "Nikdy už bych nebyl šťastný."
Chci něco namítnout, ale pokládá mi prst na rty, aby mě umlčel.
"S tebou je to jinak. Netvrdím, že to pro tebe nebude těžké, ale existují jiní lidé, pro které ti bude stát za to žít."

by chelsea-bee
Tenhle pár to nikdy neměl jednoduché a ti, co četli knihy, moc dobře ví, že se na tom částečně podepsala i Katniss. Situaci ještě komplikuje její kamarád z dětství, Hurikán, který je třetím členem trojúhelníku. A ten se nám táhne celou trilogií. Jelikož jsem v minulé části nešetřila chválou, je nejspíš zřejmé, do jakého tábora jsem se přidala já.
Zatímco se Peeta zamiloval téměř na první pohled, u Katniss to byla cesta mnohem delší. A ačkoliv mě to její odstrkování a odtažitost kvůli Peetovi štvaly, musím uznat, že právě kvůli pomalejšímu průběhu a všem těm okolnostem, v mých očích jejich vztah stoupl výše, než kdyby se mu ihned vrhla kolem krku ( i když bych se jí tedy rozhodně nedivila). Milovala jsem Peetu za jeho obětavou lásku, nijak na Katniss netlačil, dal jí tolik prostoru, kolik chtěla. O to víc mě pak ubíjela jeho něžná slova, jimiž jí dával najevo, že on se jí už celý odevzdal.

MOMENTY
Ať už je v té mlze jakákoliv chemikálie, nepůsobí jen popáleniny - poškozuje nervy. Projíždí mnou zcela nová vlna strachu a prudce smýkám Peetou kupředu, což má za následek jen to, že znovu škobrtne. Než ho stačím zvednout, obě paže se nám nekontrolovatelně škubají. Mlha se přiblížila a její hlavní masa je od nás vzdálená sotva metr. Peeta se pokouší o chůzi, ale nohy se mu pohybují trhavě, jako by byl dřevěná loutka.
by graysee
Jednou z věcí, jež se mi na sérii zamlouvá a některé by mohla odradit, je to, že se autorka nebojí být drsná. Ne že by to byl přímo krvavý masakr, ale nebojí se zkrátka čtenáři předložit, jak bylo zabíjení v aréně kruté  a útrpné a jak pro to, aby si soutěžící zachránil život, musel být tvrdší než ostatní. Celou dobu jste drženi v napětí, co se bude dít dál a tenhle "hlad" vás požírá tak, že musíte prostě číst dál, jinak byste se z té nevědomosti asi zbláznili.
"Žiješ," šeptám a tisknu si dlaně ke tvářím. Usmívám se tak široce, že můj úsměv navenek určitě vypadá jako grimasa. Peeta je naživu. A stal se z něj zrádce. V tuhle chvíli je mi to ale jedno. Ať říká cokoliv a pro kohokoliv, hlavně že vůbec může mluvit.
Lidé se mění a vyvíjejí, proto bylo skvělé pozorovat, jak psychicky dospívají i jednotlivé postavy. Můj vztah ke Katniss se budoval postupně, jako když někoho pomalu poznáváte a seznamujete se s ním. Její proměna od prvního dílu až po třetí mě přiměla ji mít ráda a oblíbit si ji. 
Myslím si, že s každým dílem se kniha tak nějak myšlenkově prohlubovala. Nejsem ten typ člověka, který by moc brečel, ať už u knihy nebo filmu, ale Hladové hry mě rozplakaly hned několikrát. Ano, po emoční stránce je pro mě kniha bezchybná.

KNIHA: PROČ? 13X PROTO
(J. Asher)


Tuto knihu jsem měla půjčenou z knihovny a zapomněla jsem si z ní vypsat nějaké citace, takže to bude bohužel bez nich.


Velmi milým překvapením se pro mě stala kniha Proč? 13 x proto, které jsem instinktivně dala plný počet hvězdiček. Ptáte se proč? Už jen to, že jsem od knihy nic moc neočekávala bylo plusem. Příběh se zabývá normálními problémy dospívajícího, pocity, které mohou být známe tolika z nás. Bojíte se předvídatelnosti? Není třeba. Ačkoli je konec knihy znám už od začátku, neubírá to na její kvalitě, navíc je vyprávění protkáno myšlenkami obou hlavních protagonistů, což je vždycky zajímavé, a dozvídání se nových skutečností vrhá na všechno stále jiné světlo. Kniha není pro každého, ale já se začetla velmi rychle a moc se mi kniha líbila. Na základě knihy se chystá i film se Selenou Gomez v hlavní roli.

COVER


Nesuď knihu podle obalu.
Jenže to se v některých případech snadněji řekne, než udělá, protože některé výtvory našich nakladatelství jsou vskutku... děsivé. Nebudu zastírat, že jsem se dlouho cukala, než jsem v knihovně vytáhla knihu z poličky a položila ji před knihovnici, s kterou se znám už dlouho. Jestli byla překvapená, tak to na sobě nedala znát, za což jí teda děkuju. Je mi líto knížek, které přestože mají pěkný a poutavý příběh, se kvůli obálkám vyvolávajícím v člověku mylné představy nedostane tolik pozornosti. Vsadím se, že kdybyste ve výloze viděli originální obálku, určitě byste se po ní ohlédli.






POSTAVA: Clay Jensen


O Clayovi by se dalo říct, že to je hodný a nijak výjimečný kluk. A právě ta jeho obyčejnost se mi líbila. Zlatý dobrý střed. Působil na mě sympaticky, připadal mi citlivý a trochu nesmělý. Jeho reakce, myšlenky... řekla bych, že bych si s ním i rozuměla. 
Jinak mezi herci, kteří by si mohli střihnout roli Claye, se objevilo i jméno Logan Lerman, známý především jako filmový Percy Jackson. No já bych proti tomu nic nenamítala.





PÁR: Hannah&Clay


Teoreticky jediný pár, ale i tak jsem jim to přála, přestože se svého šťastného konce nedočkali - což je jasné hned. Stačilo málo a mohlo to dopadnout jinak. Nebyli přímo přátelé, ale znali se, trochu je to k sobě táhlo, ale ani jeden neudělal ten potřebný krok, což je škoda.

Co je zvláštní na téhle knize je to, že se skládá z třinácti Hanniných příběhů z minulosti, mezi nimiž jsou vloženy části s Clayem, tedy přítomnost. Tohle prokládání pro mě bylo vítaným osvěžením, protože mě bavilo číst myšlenkové pochody obou postav, kdy Hannah i Clay vlastně přemýšleli o její sebevraždě. Přímo před vašima očima se Clay vyrovnává se vším novým, co mu Hannah se svými kazetami přinesla, mění se jeho pohled na lidi, které znal.  Kniha mě stavěla v podstatě do pozice Claye, s kterým jsem pak bloumala nocí, tápala a docházela postupně k odpovědi.

 


KNIHA: V TEMNOTĚ
(R. Thurman)


Některé části pohádek jsou až příliš pravdivé a skutečné. Možná neexistuje Červená Karkulka, ale zlý vlk určitě ano. Sněhurka tu není, ale zlá královna nepochybně existuje. Žádné příšerně roztomilé blonďaté mrně, ale čarodějnice, co jí děti...jo. To teda jo.
Mezi námi žijí stvůry.


Urban fantasy jak vyšitá. Neustále jsen na ni narážela a když už na mě vykoukla i v knihovně, odešla jsem s ní domů. Můžete mě brát za podivína, ale YA knihy napsané chlapem jsou pro mě vždycky zajímavou výzvou, protože nemají takovou tendenci vyobrazovat perfektního hrdinu a nehrnou se tolik do romantiky, pokud vůbec, a celkově je to zas něco jiného. Pohled z druhé strany, dalo by se říct. Tím nechci házet všechny spisovatelky do jednoho pytle, to rozhodně ne. Každopádně mě tahle kniha dostala, v kladném slova smyslu. Příběh trochu pokulhával a romantika nikde, ale to mi bylo vskutku jedno, protože ty hlášky stály za to, mělo to akci i spád, všude zlé a ošklivé paranormální potvory... a k mému překvapení to napsala žena.


COVER

Naprosto skvělý, temný a tajemný cover. Já nevím jak vy, ale já jsem s ním spokojená. Ohromně podtrhl atmosféru knihy, New York v pozadí nemá chybu a model představující Kala je prostě Kal. Už na první pohled kniha slibuje dávku testosteronu, nebezpečí a přítomnost někoho/něčeho, koho/co bychom v noci potkat nechtěli.













POSTAVA: Kal Leandros
Začalo to autem. Nenastartovalo. Bylo to k vzteku? Jasně že bylo. Překvapilo mě to? To tedy ne. To je život. Víte, co se říká, ne? "Když ti život podá citróny..." No, můžete si je klidně strčit tam, kam slunce nesvítí, protože žádná limonáda stejně nebude.
Postavou knihy se jen tak tak stal mladší z bratrů Leandrosových, který si toto místo vysloužil svým ostrovtipem a břitkým jazykem. Nebýt jeho sarkastického humoru, kniha by nebyla tím, čím je. Všechno, co Kal vypustí z pusy, lidi totiž buď rozesměje nebo urazí. Prošel si skoro doslova peklem, takže není divu, že na růžové brýle kašle a na svět se dívá s nechutí. S ničím se moc nepáře, na věci jde přímo, zkrátka sympaťák do nepohody.





PÁR: Kal&Niko
Niko seděl na trávě v místě, kde jsem zmizel, a čekal. Dva dny dával pozor a seděl na stráži. Nevykašlal se na mě. To ostatně neudělal nikdy. Takže myslím nebylo překvapení, že tam čekal.
Ne-e, žádní gayové, ale úžasný bratrský vztah. Vždycky jsem chtěla mít staršího bratra jako je Niko. Bratra, který by mě ochraňoval před zlým světem a ublížil všem, kdo by se jen opovážil na mě křivě podívat. A to přesně Niko Leandros dělá. I když se často pošťuchují, oba si navzájem kryjí záda a položili by za toho druhého život. A tomuhle já říkám pravá sourozenecká láska.





MOMENTY
Posadil jsem se, třel si tvář a mrknul. "Čím to je, že na tebe tenhle chvat nikdy nefunguje?""Protože netrénuješ, králíčku." Odtáhl se a naklonil ke mně trochu lítostivě hlavu. "Děkuju, Kale. Potřeboval jsem ho." Odfrkl jsem si a dloubl ho loktem do žeber. "Jdi se osprchovat, Cyrano, než mě rozbrečíš jako malou holku."
Bratři jak se patří. Oba se stali mými oblíbenci a na jejich společné scény, kdy se spolu prali, uzemňovali se nebo se škádlivě dohadovali, jsme se vždycky těšila. Stačily jen malé náznaky náklonosti nebo starosti o toho druhého a už jsem se usmívala. No a není ta přezdívka roztomilá? Začínám být citlivka.
 "A taky bych rád, Vtipálku, kdybys už mého bratra nepřirovnával k Ólfi. Nikdy. Je toto téma křišťálově čiré?" Robin cynicky pozdvihl obočí a pohlédl na mě. "Servíruješ mu snad k snídani slovníky nebo co?"Ohrnul jsem ret a váhavě souhlasil: "Jo, pravidelně konzumuje písmenkovou polévku."
Jak bych si mohla na závěr odpustit ukázku toho humoru, na který vás lákám? Bylo velice těžké nějakou vybrat, takže jsem to nakonec vzala namátkou.  Kniha srší ironií, ve které já si přímo libuju, takže ať se vám kniha líbí nebo ne, já si tuhle sérii nenechám ujít.
Chtěla jsem přidat ještě nějakou tu akci, ale nějak to nakoneč nevyšlo - to už si budete muset přečíst sami:)




1 komentářů :

Ketty řekl(a)...

Skvělý článek, všechny tři knihy jsem čatla a můžu jen doporučit a ty momenty jsi vybrala opravdu skvělé, takže teď mám chuť se do nich zase pustit :) Jo a jen tak mimochodem Rob Thurman je vlastně ženská, (fakt nekecám můžeš si to vygooglovat :D) ale píše tak dobře že se to ani nedá poznat a ten její humor, no ikdyž na podobné věci moc nečtu V temnotě se mi fakt líbilo a su zvědavá co přinesou další díly!

Okomentovat