“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Hunger Games #2: Vražedná pomsta (RC review)

on středa 13. července 2011
Autor: Suzanne Collins
Originální název: Catching Fire (The Hunger Games #2)
Český název: Vražedná pomsta (Hunger Games #2)
Datum vydání (ČR): 07.10.2010
Nakladatelství: FRAGMENT
Tagy: YA, dystopie, sci-fi, dramatické, napínavé

Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


Ukázka
Jsme milenci z Dvanáctého kraje stíhaní osudem, kteří po svém vítězství tolik trpěli a tak málo si užívali, kteří nestojí o obdiv fanoušků a kteří je neodměňují úsměvy ani nechytají jejich vzdušné polibky. Jsme nemilosrdní a nehodláme nikomu nic odpouštět.
Trailer


Za poskytnutí recenzního výtisku bych chtěla ještě jednou moc poděkovat nakladatelství FRAGMENT, kde si můžete druhý díl Hunger Games objednat TADY.


PŘÍBĚH

by Bright-Circle
Obyvatelé Dvanáctého kraje díky vítězství Katniss a Peety v 74. ročníku Hladových her nestrádají a dostává se jim pravidelného přídělu. Oba vítězové žijí v bohaté části kraje, tzv. Vesnici vítězů,  a začínají se pomalu připravovat na Turné vítězů, kdy společně navštíví všechny kraje Panemu a hlavní město Kapitol. Jak Katniss předpokládala, trik, kterým přiměla v Hladových hrách Kapitol, aby poprvé v dějinách vyhlásili dva vítěze, a který byl jakýmsi aktem vzdoru, jí neprojde jen tak bez následků, což jí prezident Snow dal jasně najevo. Její čin totiž vyvolal v zemi pár nepokojů a Kapitolu se jen tak tak daří držet vzbouřence na uzdě. Po turné se však situace zhoršuje a vlna povstání se začíná pomalu šířit do všech ostatních krajů. Do toho všeho zmatku jsou vyhlášeny 75. Hladové hry, které jsou však letos speciální tím, že jsou to v pořadí třetí Čtvrtohry. Ty jsou vždy něčím ozvláštněny a zpestřeny - Katniss není jediná, koho letošní program srazil na kolena, probudil  staré noční můry a vytáhl hrůzné vzpomínky opět na povrch. Tenhle rok bude totiž 24 splátců vybráno z řad doposud žijících vítězů. Katniss coby jako jediná vítězka Hladových her z Dvanáctého kraje bude muset znovu čelit nástrahám Arény smrti...

Upřímně, neměla jsem nemenší tušení, co bych měla očekávat od pokračování. Předchozí díl byl totiž postaven na přežití a boji v Hladových hrách, což bylo skutečně napínavé čtení. Jenže Vražedná pomsta mě nezklamala  a řekla bych, že byla dokonce i lepší. Samo o sobě se zdá, že druhý díl šel více do hloubky, šťoural se víc v samotném sytému Panemu a objevoval jeho trhliny a slabiny. Život pod vládou Kapitolu byl totiž svým způsobem jako každodenní boj v Hladových hrách. Autorka přitvrdila, jak v oblasti akční, tak i v té emocionální. Opět brilantně uvádí do děje svými skvělými popisy atmosféry a pocitů, nenechává nikoho v klidu, nutí ho prožívat všechno jako své postavy a dává slovům šok a překvapení nový význam.

POSTAVY

by sacha11410
V druhém pokračování je nabídka dalších nových postav a větší nahlédnutí do nitra starých známých tváří. Na hlavní protagonistce Katniss je znát, jak stačila dospět po psychické stránce a jak hlubokou ránu v ní zanechaly děsivé  zážitky, které si odnesla z Arény. Jenže z téhle bitvy odešla silnější a s vyššími cíly, připravená chránit to, co jí je nejdražší.
Peeta, ačkoliv také ošlehanější, si zachoval svou povahu dobráka, pro níž ho mám tolik ráda. Vyspěl, je rozumnější a stále víc je ochotný se pro kohokoli, obzvlášť pro Katniss, obětovat. Nikdy mě nepřestane udivovat, kolik hlubokých citů v něm je, za což ho zbožňuju.
Pěknou cestu ušel i Haymitch, jenž se chopil své zodpovědnosti, aby se postaral o své svěřence, a dokázal, že nevyhrál ve druhých Čtvrtohrách nad dvojnásobným počtem splátců jen tak.
Svou poznámku si zaslouží i vizážista Cinna, na kterého jsem minule zapomněla. Svým uklidňujícím a přátelským postojem si zajistil místo mezi oblíbenými postavami. Nebýt jeho, tak by byla Katniss na zhroucení častěji.
by annaoi
Svůj větší prostor zde získává i Hurikán, nejlepší kamarád Katniss. Pocity z něho jsou rozporuplné - určitě si cením jeho odvahy a vlastností jako je např. věrnost, které z něho dělají opravdu dobrého přítele. Na druhou stranu mě však vždycky rychle dokázala popudit jeho přílišná horlivost a unáhlenost, což má občas společné právě s Katniss.
Z nových přírůstků, z nichž nemůžu bohužel zmínit všechny, jsem si nejvíce oblíbila Finnicka. Tenhle splátce z Čtvrtého kraje měl rozhodně něco do sebe, ať už to bylo sebevědomé vystupování, kouzlo osobnosti nebo jeho vlastní příběh.

OSTATNÍ

Od prvního dílu se téměř nic, co by patřilo do této části, nezměnilo. Ich-forma z pohledu Katniss a přítomný čas opět dodávají příběhu ten správný náboj a působí mnohem realističtěji, což napomáhá ke sžití se s dějem. Počeštěné verze jmen se mi dokonce podařilo tentokrát vypustit skoro z hlavy a tak nějak jsem se s tím smířila. Překladatel si opět dal práci, s překladem si vyhrál a rozhodně má na tom, jak moc se mi kniha líbila, obrovský podíl, takže palec nahoru. A výrazný červený obal je naprosto ohromující a dominující reprodrozd je úplný skvost.

KONEČNÝ VERDIKT

Vzhledem k vychvalování předešlého dílu, plného počtu získaných bodů a dnešní poznámce o tom, že se mi Vražedná pomsta zdála podařenější, nemá zřejmě cenu chodit okolo horké kaše. Po druhém dílu jsem totiž sáhla okamžitě po dočtení toho prvního. Dočkali jsme se pokračování, které obsahuje více hlubších myšlenek, postavy jsou vývojově výše, zvraty dosahují jiné úrovně a akce je pohlcující, takže 5 bodů z 5 je na místě.
Nenechte si ujít závěrečný díl s názvem Síla vzdoru.

2 komentářů :

Kacennnka řekl(a)...

taky jsem ze začátku vůbec neměla tušení, co od toho čekat... :D Máš pravdu, že je Hurikán věrný a odvážní, ale nemám ho ráda... :D Finnicka jsem si taky nesmírně oblíbila, ale v tom třetím díle se hodně změnil... :)

annejude řekl(a)...

Po přečtení Síly vzdoru jsem Hurikána měla občas sto chutí praštit...ale tyhle emoce si nechávám do příští recenze:D
Finnicka mi bylo v trojce hrozně líto a scházela mi tam ta jeho povaha, s kterou se představil v druhém díle.

Okomentovat