“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Letní dumání: Sex v knihách pro mládež

on čtvrtek 7. července 2011

Letní dumání, další ze speciálu Léto s knihou z dílny Abyss a Syki, je meme, jehož formou se má člověk každý čtvrtek podělit o svůj názor na dané téma. Prvním takovým je:

"Sex v knihách pro mládež"


Co si budeme nalhávat, sex je v dnešní době jednou z nejpřetřásanějších věcí vůbec. Samotné narážky na něj se objevují prakticky všude, tudíž asi nemá cenu předstírat, že se to nedotkne i těch, kteří na to mají ještě dost času. Tak jako spousta jiných věcí, vyvíjí se a mění se s časem i názory. Dříve by například dívka odhalující trochu víc ze své kůže způsobila velké pozdvižení, dnes se nad krátkými sukněmi nebo větším výstřihem nikdo nepozastavuje. A jakékoliv intimnosti před svatbou? Nepřicházelo kdysi v úvahu, za to dneska je skoro vzácností, když někdo žije na hromádce. Jenže současnost je jiná - lidé jsou vůči otázkám týkajících se sexu otevřenější, nepovažují ho už za sprosté slovo a troufám si tvrdit, že v médiích nenajdete skoro nic, do čeho by nebyl zakomponován, ať už viditelně nebo nenápadně. Což samozřejmě ovlivnilo i literaturu.

Já osobně nemám problém s tím, když na tohle téma narazím v knize. Autoři se při psaní knih inspirují nebo jsou ovlivňováni situací okolo - spousta lidí v dnešní době přichází o panenstvá/panictví ve velice mladém věku, ať už z těch správných nebo nesprávných důvodů, takže nemá cenu zavírat oči a dělat jakože ne. I to patří k životu a je to jednou z jeho přirozeností. Neprosazuju tu do literatury nějaké porno, samozřejmě i tohle má své hranice. Však proto taky existují štítky 18+.
Pokud to spisovatel dokáže podat tím správným způsobem, nepoužívá ve svém díle sex jako jeden z aby-se-něco-dělo prostředků a podloží to nějakým pozadím, příběhem nebo důvody, místo toho aby hormony ovládané mládeže předhodil nicneříkající sex-scénu bez jakéhokoli významu, nenamítám nic proti tomu, aby se o sexu zmiňovalo v knihách pro mládež.

Rozumím, že mají někteří rodiče starosti o to, aby to jejich dítka nezkazilo. Jenže se sexem se budou setkávat tak jako tak, ať už v televizi nebo na internetě. Vážně bych to tolik nehrotila, protože jak říkám, naše generace je informovaná až až. Navíc pokud je to něco, co by je donutilo sáhnout občas po knize...
Ale stěžovat si na to, co my děcka děláme, posloucháme, sledujeme, nosíme nebo čteme, to už je jakousi nepsanou povinností a právem rodičů, takže je o to nebudu obírat:D Každý ať si na to udělá svůj názor, já už svoje řekla.

1 komentářů :

Kacennnka řekl(a)...

Ono je někdy pro mládež horší přečíst si Bravo, Dívku nebo podobný časopis...

Okomentovat