“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

Recenze: Stínem políbená (Vampýrská Akademie #3)

on pondělí 4. července 2011

Autor: Richelle Mead
Originální název: Shadow Kiss (Vampire Academy#3)
Tagy: YA, fantasy, upíři, dhampýři

Anotace:
Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného. Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit! Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

Ukázka:
Křikla jsem na Christiana, ale to už se po něm sápal Strigoj. Christian byl naštěstí rychlý. Strigojova hlava rázem vzplanula. Zaječel, pustil ho a zběsile se snažil udusit plameny. Ani si nevšiml, že se k němu blížím s kůlem. Celá záležitost byla vyřízená ani ne za minutu. Vyměnili jsme si s Christianem pohledy.
Jo. Jsme machři.
Můj názor:


Po Masonově smrti a zabití Strigojů, kteří ukončili jeho život, je na tom Rose špatně. Trápí ji zlé sny a pocit viny, že mohla svého nejlepšího kamaráda zachránit. Na náladě jí nepřidávají závěrečně zkoušky, které složit musí každý budoucí strážce, protože jako chráněnec je jí namísto Lissy přidělen Christian, s nímž nemá zrovna ty nejvřelejší vztahy. Tuto menší komplikaci se ale nakonec rozhodne překousnout a je rozhodnutá ve zkoušce uspět, což se najednou zdá být velice obtížné, protože se jí začne zjevovat Masonův duch. Nechce se s tím nikomu svěřit, ani Lisse, ani Dimitrijovi, kterému je kvůli silným citům stále těžší a těžší být nablízku. 
Jenže v okamžiku, kdy se zdá, že oba konečně našli způsob, jak by mohli být spolu, vtrhnou do školy Strigojové. Dhampýři a Morojové musí spojit své síly, pokud chtějí vyhrát tuhle bitvu a přežít...

Panečku, to bylo ale něco!
S každým dílem mě Richelle nepřestává překvapovat a přesvědčuje mě o tom, že je možné zbožňovat tuto sérii víc a víc. Kulila jsem oči, usmívala jsem se jak blbeček, občas svraštila obočí, zatínala pěsti, napětím ani nedýchala... a přesně tyhle různorodé reakce mívám, když čtu skutečně podařenou knihu.

I nadále sledujeme, jak Rose dospívá a je na nejlepší cestě stát se dobrou strážkyní. Uvědomuje si své povinnosti a mě jí ve chvíli, kdy vůbec nebrala v potaz svoje potřeby a byla připravená vzdát se všeho, přizpůsobit se a žít jen pro ochranu Lissy, bylo strašně líto. A z části kvůli tomu mi v tomhle díle Lissa trochu brnkala na nervy. Zato Christiana mám v oblibě čím dál víc - naprosto žeru, jak se do sebe s Rose navážejí a pak jejich parťáctví - jako sidekickass je prostě skvělý. Další, kdo mě přesvědčuje o cennosti své postavy, tak je to Adrian. Teoreticky bych ho neměla mít ráda, ale ten kluk má zkrátka svoje cestičky a dostal mě na lopatky. Nevím, má v sobě to něco, co mi tak trochu schází u Dimky. Ten je zas ale jako obvykle naprosto dechberoucí, všechno, co říká a co dělá, mě ochromuje a dala bych nevím co za jediný pohled těch jeho úžasných očí. A ta jeho scéna s Rose v lese...ach jo, to je situace.

Úplně luxusní je ale konec. Mám pocit, že jsem se z něho doteď nevzpamatovala. Po zaklapnutí knihy jsem jen zírala do prázdna a snažila se dát si nějak dohromady, co že se to vlastně stalo. Pak mě ovládl smutek a vztek zároveň. Nemůžu tomu vůbec uvěřit. Napětí a zvraty se totiž snad stupňují s každým dílem a mám takový dojem, že bude zázrak, když se dožiju závěru série.

2 komentářů :

Kacennnka řekl(a)...

Tenhle díl se mi líbil ze všech nejvíc... :) Ale sakra, jak se Rose chovala k Adrianovi! Grr...

annejude řekl(a)...

Mám přečtené tři, ale zatím se mi taky nejvíc líbí tenhle:) Jojo, toho mi bylo líto, obzvlášť na konci mě dostal. Chudák. No uvidím jak to bude dál:)

Okomentovat