“At some point, you just pull off the Band-Aid, and it hurts, but then it's over and you're relieved.”
- Looking for Alaska by John Green -

X vs. Y (#6) + VÝSLEDKY (#5)

on sobota 20. srpna 2011
S menším zpožděním vám přináším další příspěvek do téhle naketové rubriky a sním samozřejmě i výsledky minulého hlasování.
Rozhodovat jste měli o tom, jaký typ knih je vám milejší, a to buďto paranormální nebo real-life fikce. S konečnými výsledky se to má takto: 10 vítězných hlasů z celkových 13 dostala...

PARANORMÁLNÍ FIKCE

Nebudu tvrdit, že jsem to tak trochu nečekala, protože dnes je téměř každý nakažen tím úchyl - do - nadpřirozena virusem a já se k této komunitě hrdě hlásím:D

Paranormální fikce
Co si budeme nalhávat, je to právě nejčastěji nynější YA literatura, v níž nacházíme prvky paranormálních jevů. Jednou svou částí se stále drží našeho světa, zatímco tou druhou si to kráčí přímo do spárů nadpřirozena. A řekla bych, že to je právě to, co nás milovníky těchto knih na tom tak baví: že i v naší době není na první pohled takové, jak se zdá a že pod tou rouškou zcela normálních věcí vystrkuje růžky něco zvláštního a nadpozemského. Něco, co nás fascinuje. Člověk tak velmi snadno uteče do svého vlastního alternativního světa.

Real-life fikce
Avšak i tohle odvětví literatury si zaslouží zmínku a své místo, byť se jedná jen o "nudnou realitu". Já si často u těchto knížek velmi ráda odpočinu a dám si pohov od všech těch nenormálních bestií. Právě tyhle knihy nám připomínají skutečný život a jeho strasti a radosti. Není nad to, když máte pocit, že hlavní postavy řeší přesně ten samý problém a mohli byste si tak v tu ránu podat ruce. Dnes je všude plno stvůr, že těch nadpřirozených možná ani není třeba.

Nyní se můžeme pohnout kupředu a podívat se na další duel, který tu pro vás mám. Vybral jsme věc, která je momentálně, žekla bych, i aktuální:

KNIHA VS. E-BOOK


Technologie dělá každý den pokroky a bylo jen otázkou času, kdy se mezi lidmi rozšíří i vychytávka elektronických knížek. Co na to říkáte vy? Pokud jste majitelem tohoto knižního zázraku, tak co vám vyhovuje více, v čem vidíte výhody či nevýhody?
Přáli byste si čtečku, nebo raději zůstanete u papírové klasiky?
Budu jen ráda, když se někdo rozhodne podělit se o své myšlenky:)


5 komentářů :

Luu řekl(a)...

Kniha a e-book, žiaden rozdiel nevidím. Kniha ako kniha :P

Vendula řekl(a)...

Těžko si vybrat, ebook nebo kniha.. Luu má pravdu, kniha jako kniha. :D Dřív bych byla jednoznačně pro normální knihu, protože čte ebooků na pc bylo utrpení. Ale co mám čtečku, tak čtu převážně ze čtečky. :))

Kacennnka řekl(a)...

přesně tak - kniha jako kniha... :D já to mám akorát tak, že přes den se někde válím s knihou a večer si do postele lehnu se čtečkou.... :)

Willinda řekl(a)...

Díky tomu, že nemám čtečku, ale pouze stolní počítač, na kterém se ebooky čtou opravdu špatně, dávám přednost tištěné knize. Nikdy jsem ze čtečky nečetla a na vlastní oči jsem jí viděla jenom dvě minuty, takže s ní nemám vůbec žádné zkušenosti.
Momentálně pro mě tedy vyhrává obyčejná papírová kniha. :)

Destel řekl(a)...

Čtečku jsem si pořídila asi před měsíce a hodně rychle jsem ji vyměnila za klasické knihy v pevné vazbě. A to jsem si říkala, že knihám se šustícími listy zůstane vždycky věrná. :D
Ale není to tím, že by to bylo nějak převratné čtení, spíše se mi díky tomu naskytla příležitost k nově vydaným knihám, které se dají zadarmo stáhnout na internetu. Tudíž nemusím do knihovny, nemusím po knize marně pokukovat v knihkupectví, prostě si ji jednoduše stáhnu.
Pravda, na internetu není všechno, ale i tak se mi podařilo nashromáždit slušné mnohžství, tím pádem jsem natěšená si je přečíst. Což zapřínilo to, že jsem čtečku poslední dobou nedala z ruky.
Stále to má svoje mouchy, ale začíná se mi to hodně líbit. Taky kvůli dostupnosti knih v angličtině. Bez čtečky bych dodnes žádnou aj knihu nepřečetla...

Okomentovat